CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 21., kedd, Konstantin, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


Fény + árny + szín + mozgás és hang - elektronokban

Mi szem-fülnek ingere...


A Magyar Fotóművészek Szövetsége és a Magyar Fotóriporterek Társasága által második alkalommal meghirdetett nyílt digitális fotópályázatra beérkezett legjobb pályaműveket a nagyközönség október 18-tól november 14-éig tekinthette meg a Néprajzi Múzeumban (Ld. itt! ).

A meghirdetők nemes szándékát a Panasonic támogatta, ezért hordozta a pályázat és kiállítás nevében a cég kitűnő fényképezőgépcsaládjának nevét: Lumix 2004.A fotók, a diák nézegetése mindig is szokásos volt baráti összejöveteleken, családi vendégségeken. Azután jöttek a házivideók - az eszközöket, melyekkel felvétettek és elkészültek, most ne soroljuk; haladtak a korral. A mozgóképek passzív élvezete után hamar kedvet kap az ember arra, hogy saját maga is film-alkotóvá váljon; nem titkolható - már csak versengésből is... Ahogyan az lenni szokott: ha neki van kamerája, ha ő csinál a családjáról videót, akkor én is, csak én különbet, és így tovább. Ma már "csak" pénz kell hozzá, egy videokamera, egy computer - no és, persze, némi fantázia? Nem. Kitűnő szoftverek nélkül eléggé megakadna elképzelései megvalósításában a nagyreményű autodidakta operatőr. E szoftverek gyors megismerése már nem olyan egyszerű - forgalmazóik tanfolyamot is szerveznek, az igényeknek megfelelően. (Például: itt)A világért sem állítom, hogy minden karácsonyfa alatt e termékek fognak várakozni - de talán értelmesebb lenne a tehetős családnak efféle közös és közösen is, hosszú távon élvezhető ajándék, mint a sokadik bizsu, vagy akár nemesebb ékszer, a 'fogalmunk sincs, elolvassa-e valaha, lényeg, hogy drága legyen és mutatós' könyv, az igen-igen sokadik baba, mozgó-kattogó játék és így tovább. Nem mondható, hogy csak pénz kérdése: de talán az így elköltött pénz még segíthet egy elhidegülőben lévő párkapcsolat és az árnyékában kallódó gyerekek családdá visszavarázsolásában - az együtt filmezés, a saját szórakoztatásra amatőr színészkedés közös örömével. Ám filmes pálya felé kacsingató ifjaknak is jobb, ha tudják: "menő", neves operatőrök, rendezők és vágók nem kevesen ugyanezen szoftverekkel és berendezésekkel alkotnak.

Írásom nem karácsonyi ajánlónak készült - de hiába, a közeledő ünnep és az ilyenkor szokásos ajándékozás kapcsán elszaladt egy kissé a fantáziám. Akárki használja is a fényképezőgépet, a digitális videokamerát és berendezéseket - mindannyiuknak a pillanat mint történelem megörökítése a célja. Az emberiség örök vágya: megörökíteni magunkat. Bár maradtak volna pontos dokumentumok az Atlantis-civilizáció mindennapjairól, az inkák sürgés-forgásáról!! Rajzban, képben, mozgóképben, akinek csak módjában áll, örökítsen meg mindent, amit kedve tartja - húsz év múlva a képeken lévő tárgyakat (használati tárgyak, autók satöbbi) meg fogjuk mosolyogni, illetve rájuk csodálkozunk majd, ahogyan ma igencsak nagyot néznénk, ha például a háztartási boltok polcain újból ott találnánk a VIM-et...

Sebők Lili2004. november 14., vasárnap 12:15


címlap zóna archívum
© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület