CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Mi1más  

Osztrák boltok

Folyamatosan csökken a kisebb élelmiszerüzletek száma Ausztriában: a tulajdonosok nem tudnak lépést tartani a nagy áruházláncolatok diktálta árversenyben, és sokszor nem rendelkeznek kellő tőkével ahhoz, hogy a szigorú Uniós követelményeknek megfeleljenek. Azok az uniós követelmények, amelyek a magyar üzletekre május óta vonatkoznak, az ausztriai boltokra már 1995 óta érvényesek. A szigorú szabályok miatt nyugati szomszédunkban többezer kisebb üzlet zárt be, hiába igyekszik segítséget nyújtani a Gazdasági Kamara a multikkal szembeni versenyben.

"Itt élek, itt vásárolok" – olvasható a Gazdasági Kamara szlogenje Burgenland tartomány központja, Kismarton, azaz Eisenstadt minden egyes kisboltjában, arra ösztönözve a vevőket, hogy közvetlen környezetükben költsék el a pénzüket. Persze csak ott, ahol erre van lehetőség, hiszen a tartomány tíz kistelepülésén ma már nem üzemel az egykori élelmiszerüzlet. A boltok azért zártak be, mert nem tudtak megfelelni a szabályoknak, illetve nem bírták a versenyt a nagyobb üzletláncokkal. Pedig a kamara több engedményt is tett: kedvezőbb átalányadózást vezettek be a “kicsiknek” vagy lehetővé tették például, hogy egyes cikkek árait ne kelljen kilóban és literben is megadniuk. A folyamat azonban nem állt meg: az adókedvezmények bevezetése ellenére – az elmúlt években több ezer kisboltra került lakat; a kisboltok tehát fogynak és ma már csak a profilhalmozók tudnak fennmaradni.

A Burgenlandi Gazdasági Kamara az érintettek tevékenységi körének bővítését szorgalmazza. Helmut Huber, a kereskedelmi osztály vezetője elmondta: “Azt javasoltuk a kisboltoknak, hogy többféle tevékenységgel is foglalkozzanak. Példaként említhetők a szerencsejátékok, mint a Toto-Lottó, de felvehetik a ruhatisztítási, ill. a kulcsmásolási tevékenységet is. Néhány éve egy kisboltban postai szolgáltatásokat vezettek be, hiszen a többféle tevékenységgel nagyobb esély van a túlélésre a szoros piaci versenyben. Ilyen lehet még a partyservice szolgáltatás, amelyet szintén engedélyeztünk a kisüzleteknél."

A klasszikus kisbolt Ausztriában nagyobb, mint Magyarországon. Josef Schriefl üzletvezető családi vállalkozásban üzemelteti kisboltját, ahol négyen dolgoznak. Vásárlóik többsége a környéken lakik. Mint mondja, a közelükben rengeteg irodát építettek és van egy iskolát is, ahol 600 gyerek tanul, ők is szívesen jönnek elemózsiáért, a nyári hónapokban pedig a közeli templomot látogató turisták növelik a forgalmat.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a kisboltok megszűnése megállíthatatlan folyamat Ausztriában. Burgenlandban ma már tíz kistelepülésen végleg megszűnt az élelmiszerüzlet. Helmut Huber szerint az is segít, ha egy-egy kisbolt csatlakozik egy nagyobb láncolathoz. Az osztályvezető elárulta, maga szívesebben költ a kisebb üzletekben, egy bevásárlóközpontban ugyanis nem érzi jól magát: nem látja át a sorokat, így folyton az eladókat keresi…

Szakosodás, kínálatbővítés vagy belépés egy láncolatba - vélhetően ezek a lehetőségek várnak azokra a magyar vállalkozásokra is, amelyek a kisbolt kategóriába tartoznak. Kérdés azonban, hogy a változásokhoz szükséges forrást minden bolt elő tudja-e teremteni.

Tóth Anita Lilla



2004. november 17., szerda 17:37


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület