CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Nem kell a szélerőmű

Tiltakoznak a szélerőmű létesítése ellen a Sopron és Ágfalva határában élők, valamit a telektulajdonosok. A lakók már aláírásokat is gyűjtöttek, mivel – véleményük szerint – az erőmű káros egészségi hatásokkal jár, emellett rontja a környezetképet. A turbina pontosan a város és a falu határán készülne; a bevételt még az ágfalvi önkormányzat kapná, a zavaró hatás viszont a soproni közigazgatási területeken élőket érintené.

Alternatív energia, környezetbarát eljárás, megújuló energia forrás. Sugárveszély, hanghatás, környezetcsúfítás. Nagyjából ezek az érvek és ellenérvek sorakoznak egymás mellett az Ágfalva és Sopron határában tervezett szélerőmű megépítése kapcsán. Az ágfalvi önkormányzat már évekkel ezelőtt kezdeményezte, hogy a település külterületein kilenc darab turbina épüljön. Ehhez kérték a környezetvédelmi hatástanulmányt, valamint az engedélyeket. A kilencből először hat, majd csupán egy lett, az sem az eredetileg tervezett, Ágfalvától nyugatra eső helyszínen. Az új terület a falutól délre esik, arra a részre, amely közvetlenül határos Sopron telkeivel. A probléma itt kezdődött: az ágfalvi önkormányzat tájékoztatta a lakosságot – ám csupán a faluban. A telekszomszédok és a környéken lakók pedig azt mondják: a negatív hatásokat nekik kell majd elviselni.


Illusztráció (Fotó: cyberpress)

A tiltakozók megfellebbezték az építési engedélyt, így az egyelőre nem emelkedett jogerőre. Az íveket többszázan írták alá: akik a negatív hatásoktól félnek, illetve akik a telkek jelentős értékcsökkenésétől tartanak és olyanok is, akiknek területe mindössze 90 méterre fekszik a 135 méter magas szélerőműtől. A telektulajdonosok meglepődtek azon, hogy a szélerőmű ennek ellenére megkapta az építési engedélyt, főleg annak fényében, hogy őket senki sem értesítette erről. Atagl László pl. korábban egy sokkal inkább a környezetbe illő építkezéshez sem kapott engedélyt.

Ágfalva polgármestere szerint egyszerű hisztériakeltésről van szó. Gaál István úgy véli: az aláírók közül sokan nem is tudják pontosan, hogy mi ellen tiltakoznak.
Érvek és ellenérvek tehát vannak, a döntés azonban még jó ideig elhúzódhat. Így vélhetően csak hetek, vagy hónapok múltán derül ki: valóban lesz-e szélerőmű Ágfalva és Sopron határán.

-TAL-



2004. november 17., szerda 18:20


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület