CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


A következő négy év egyetemeiről

Magyar Bálint nyitotta meg a kiállítást


Örvendetesen gazdag már az 1983-ban alakult Budapesti Városvédő Egyesület tevékenysége. Tematikus - fotós, kovácsoltvas épületdísz, közlekedési, környezetvédelmi, Panteon, templomtörténeti, várostörténeti -, illetve kerületi csoportjaik vannak, újra megjelenik a Budapest című lap, s az Értesítőből tájékozódhatnak a résztvevők a rendezvények, vagy az összejövetelek helyéről, idejéről. Kiállítás, filmvetítés, előadás, múzeumlátogatás - hogy csak ízelítőül szolgáljak foglalatosságaikból, melyről honlapjuk alapján képet kaphatunk.

Az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal támogatásával most könyvet adtak ki (ára 3000,- forint, egyelőre még csak az Egyesületnél kapható, de tárgyalnak arról, hogy a Libri hálózatában árusítsák) - mégpedig igen rangosat. Campus Budapest a címe (alcím: Univerzitás a város szövetében), és a budapesti egyetemek épületegyütteseinek történetét ismerteti nagyon-nagyon sok, szép, színes fotóval.

A képeket Ágg Károly és Szikszay Ágnes készítette, a szerzők pedig: Csordás Lajos, Locsmándi Gábor és Vargha Mihály. A kötetet Buza Péter szerkesztette. A képanyag fotóiból nyílt kiállítás november 18-án az Egyesület Podmaniczky-termében (Budapest, VI. ker. Eötvös u. 10. I. emelet)

A kiállítást Magyar Bálint oktatási miniszter nyitotta meg. Elmondta: kicsit olyan érzése van az embernek e képek láttán, mint amikor szekrények mélyéről előkerült tárgyakra csodálkozunk rá - itt voltak eddig is, milyen szépek, csak épp szinte elfeledkeztünk róluk... Magyar Bálint a közönség elé emelte a könyvet, a 19. oldalon kinyitva, ahol egy térképen láthatók Budapest egyetemei, jelölésükön évszámmal, mikor épültek. A figyelmes tanulmányozás alapján láthatjuk: időről időre voltak hullámok, amikor az államférfiak kiemelten kezelték a tudomány ügyét, és hatalmas összegeket áldoztak egyetemek létesítésére, bővítésére. Egy hasonló időszak előtt állunk most. Az elkövetkező négy évben legalább annyi egyetemi beruházás fog létesülni, mint az elmúlt tizenhat évben. Magyar Bálint elmondta: reméljük, megfelelő minőségű épületek, s bennük szép belső terek fognak születni, melyekre ötven-hatvan év után is öröm lesz ránézni.

A jelenlévőkhöz, közöttük a budapesti egyetemek meghívott vezetőihez szólt még Fegyverneki Sándor államtitkár, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal vezetője, Ráday Mihály, az Egyesület elnöke, valamint a kötetről beszélt a szerkesztő, Buza Péter.



Sebők Lili



2004. november 19., péntek 13:12


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület