CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Mozdulj velünk": Sportnap Doborjáni Ferenc Nevelési-Oktatási Központban
Összesen 220 speciális intézménybe járó tanuló vett részt a Doborjáni Ferenc Nevelési-Oktatási Központban tartott sporttalálkozón.

A Mozdulj velünk" Sportnap, Erdei hárompbának is mondható. A három pba pedig a következő: ,,Kapkodd a lábad" - sor és váltóversenyek, sporttal, egészséges életmóddal, olimpiákkal kapcsolatos szellemi totó, zsinórlabda-bajnokság, mely leginkább a röplabdához hasonlítható, s mivel annál sokkal egyszebb szabályai könnyen elsajátíthatók.

A Doborjáni Ferenc Nevelési-Oktatási Központban a hét elején szervezett rendezvénynek legalább három célkitűzése volt a tanulók egészséges életmódra nevelése, a mozgás, a sport, a közös játék élményének megismerése, és amint azt Csizovszky Sándor igazgató megnyitó köszöntőjében mondta: ,,Sokan, sokfelől érkeztünk és sokfélék vagyunk. Nem egyforma képességekkel és adottságokkal rendelkezünk. De mindegyikünknek elemi igénye, hogy mások által elfogadó, befogadó, megértő és gyengeségeit is toleráló légkörben éljünk. Igényünk csak akkor teljesülhet, ha mi ugyanezt tesszük másokkal, egymással."

Új és értékes, baráti kapcsolatok alakításának alkalma is volt a sportnap, amelynek egyik legjobb eszköze a játék. Volt. A játék öröme, amely felszabadít. Mindig túlmutat a jelen élet valóságán, s megmutat valamit nekik egy másik, egy evilágon túl létező világból.

És azt is megmutatta a sportnap, hogy a verseny nem a másik mindenáron való legyőzéséröl szól. Az igazi, sportszerű versenyben, amelyben egymás sikereinek mindenki együtt örülhet, s amelyben őszintén meg lehet vigasztalni a vesztest együtt lehet megtapasztalni a győzelem és vereség, örömét és szomorúságát egyszerre.

,, Az emberi élet legmélyebbre hatoló érzései ezek, melyek személyiségünket érettebbé alakítják." - mondta az igazgató.

Az iskolát a játékos sporttalálkozó megrendezésére a Győr-Moson-Sopron Megyei Sportigazgatóság és a Fogyatékkal élők Megyei Sportszövetsége kérte fel.

Az ünnepélyes megnyitót Firtl Mátyás, a megyei Önkormányzat általános alelnöke tartotta, egyben a Napraforgó Alapítványt, a rendezvény egyik fő támogatójátnak képviseletében.

Firtl Mátyás köszöntőjében beszélt arról, hogy a Napraforgó Alapítvány célkitűzései között a speciális oktatási intézmények támogatása is szerepel. Fontos, hogy a speciális intézményben tanulók is érezzék, hogy értékes tagjai a társadalomnak - fejtette ki Firtl Mátyás, aki örömét fejezte ki azért, hogy a megye legtöbb speciális intézménye résztvett a sportvetélkedőn.

A vetélkedő során kategóriánként 6-6 csapat szállt versenybe, amellyel párhuzamosan az iskola területén a nem versenyző tanulók számára is mozgással, egészséges életmóddal és sporttal kapcsolatos, de a tornatermi versenynél kötetlenebb program várta a versenyzőket.

A résztvevők, akiknek egy igazán élményteli és izgalmas napban volt részük: a soproni Tómalom utcai Gyermekotthonból, a győri Bárczi Gusztáv Gyógypedafógiai intézmény és Gyermekotthonból, a győri Radó Tibor Általános Iskolából, a csornai arany János Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Pedagógiai Szakszolgálattól, a mosonmagyaróvári Éltes Mátyás Általános Iskolától és Speciális Szakiskolától, a soproni Tóth Antal Általános Iskolától és Speciális Szakiskolától érkeztek, és természetesen a vendéglátó iskola is indított csapatokat.



2004. november 19., péntek 23:21


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület