CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Megyei Őszi Tárlat – 2004

1994 óta, tehát immár sokéves hagyományt folytatva nyitotta meg kapuit tegnap a 2004. évi Megyei Őszi Tárlat Győrött, a Bartók Béla Megyei Művelődési Központban.
A kiállított műveket Ivanics Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Az alkotásokat december 1-jéig - vasárnap kivételével - naponta 10.00-18.00 óra között tekinthetik meg az érdeklődők.
A tárlatra 51 megyei alkotó közel 100 alkotást adott be. A kiállító művészek száma 45 fő. Az ünnepélyes megnyitó keretében 10 díjazott vehetett át jutalmat. Köztük Győr-Moson-Sopron megye díját a közgyűlés alelnöke Hefter László iparművésznek nyújtotta át.

A zsűri értékelése szerint az idei Megyei Őszi Tárlatra beadott alkotásokat ismételten a sokszínűség jellemzi, műfajában, technikájában és témájában egyaránt, miként azt már több éven keresztül megszokhattuk. El kell azonban mondani, hogy nagyon hiányzanak azok a fiatal alkotók, akik az elmúlt években kerültek ki a képzőművészeti iskolákból.

Babos Ágnes alkotása

Néhány specifikum van néhány nagyon jó színvonalú, kvalitatív autodidakta művész, akiknek helyük van a kiállításban, (Pl. Járóka János), a korábbi évekhez hasonlóan ebben az évben is kevés az iparművészeti és a kisplasztikai alkotás a tárlaton, holott több művész él és dolgozik a megyében, színvonalasak a reklámgrafikai munkák, amelyek valójában megrendelésre készültek, és művészi alkotások születtek a megrendelések nyomán. Ez is bizonyítja, hogy a képzőművészeket ajánlatos ilyen munkával megbízni. (Pl.: Lakatos Gy. László, Kelemen Benő Benjamin, Kurcsis László), bár a számuk kevés, de a beadott iparművészeti munkák nagyon jó színvonalú alkotások.

Összességében elmondható, hogy az idei tárlatra igazán jó színvonalú alkotások érkeztek, amelyek között a szürrealistaalkotások, a nonfiguratív művek egyaránt megtalálhatók. Vannak jó színvonalú, kvalitatív autodidakta művészek, akiknek helyük van a megyei tárlaton. A szakmai publikáció hiányzik a megyei tárlat eddigi történetéből, az idei tárlat művészi színvonala mindenképpen megérdemli, hogy szakmai kritika jelenjen meg róla valamelyik megyei vagy országos szaklapban.

Giczy János szárnyasoltára

A Megyrei Őszi Tárlat díjazottjai: a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat díját Hefter László iparművész kapta. A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Borbély Károly grafikusnak, Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Szalkay Károly grafikusnak adományozta díját. Különdíjat Lakatos Gy. László grafikus kapott. Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata díjával Giczy János festőművészt tüntették ki, Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata díjával Varga Györgyöt; a Halászi Takarékszövetkezet díját Nagy Stoica Georgeta grafikus, Csorna Város Önkormányzata díját Dombi Szilvia, Győr-Moson-Sopron Megyei Múzeumi Igazgatóság díját Nagy Rita kapta. A Bartók Béla Megyei Művelődési Központ Babos Ágnes festőművésznek adományozta díját.
P.Z.



2004. november 19., péntek 23:48


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület