CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Nagy László nagycenki fafaragó munkái az Erdészeti Múzeumban

A fafaragók egyik, immár klasszikus kiállítási helyének számító Erdészeti Múzeumban még november 29-ig tekinthető meg a nagycenki Nagy László kiállítása.

,,Végigtekintvén ezen a tárlaton eszünkbe jut, hogy mennyi bölcsességet hordoz magában az, hogy nyelvünkben, – sok más nyelvhez hasonlóan – a mester fogalmában a mesterség és a művészet egyaránt benne van. Mert az alkotás egyben mesterségbeli tudás is. Ez több, mint az Isten adta kézügyesség.

Nagy László fafaragó, Firtl Mátyás megyei közgyűlési elnök,
Varga Miklós múzeumigazgató, Tóth András versmondó a megnyitón

Egyrészt van egy megtanulható része: a technikák, a gyakorlati megoldások. Másrészt a vésett, faragott, mintázott művek azt is sugallják, hogy a mestert a ,,mesterség" ismeretén" túl valami más is jellemzi. Az a többlet, ami minden szobrászban, faragóban munkál, akkor, amikor elmerül a munkájában, amikor a munka maga is formálni kezdi alkotóját, amikor a mester maga is formálódik az alkotás által. Ez a többlet az alkotásnak az az érzésbeli része, ami a kész tárgyból aztán kisugárzik, amitől szépnek látjuk az alkotást, amiért örömet okoz." - ezt a kiállítást megnyitó Firtl Mátyás, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke mondta a szép számmal összegyűlt közönségnek.

Felcsendül az Erdész-himnusz

Mindazok, akik azóta ellátogattak Nagy László fafaragó tárlatára, felfedezhetik azt, amit az alkotó mívesre faragott használati és dísztárgyai üzennek.

A türelemről és kitartásról is üzennek a faragott tárgyak, amelyeken felfedezhetjük mindazt, ami a díszítőművészet egyik lényege, hogy a fafaragó örök érzéseit, gondolatait úgy fogalmazza meg az anyag és a forma nyelvén, hogy a hasznosat a széppel vonja össze. Azaz használati tárgyanak olyan formát ad, hogy az betöltse elkészítésének célját és a szemnek is tetszetős legyen.

Nagy László munkái változatosak. A figyelmes szemlélő felfedezi a legrégibb motívumok mellett a modernebb mértani díszítményeket, a stilizált növényi ornamentikát. Az áttört mintázatú keretek, címerek, csillárok, intarziák, cégtáblák, kapuk, belsőépítészeti elemek pedig arról tanúskodnak, hogy minden fának megvan a maga tudománya, amit Nagy László ismer és alkalmaz.

A kiállításon bemutatásra kerülő műalkotások fafaragásait Nagy László faszobrász, asztalos munkáit Farkas István (Nagycenk) Pókecz Gábor (Nagycenk), lakkozását Talabér Zoltán (Egyházasfalu), aranyozását Herendi Károly (Szombathely) készítették. A fekete dió faragások felületkezelését narancsolajjal az alkotó maga végezte.
Számtalan, a mindennapok hangulatát szinte észrevétlenül befolyásoló kávéházak, közösségi terek belsőépítészeti elemei mellett – illik tudni és számon tartani –, hogy Nagy László nevéhez fűződik a Páneurópai piknik, az 1989-es sopronpusztai áttörés helyén állíttatott kopjafa is.

,,Nagy László érezhetően a fa sokarcúságának bűvöletében él, és megvan az sorstól kapott ajándéka és egyben küldetése, hogy ebbe a bűvöletbe bevonja azokat, akik munkáival találkoznak." - hangzott el a megnyitón. S ez így van-e, arról mindenki maga meggyőződhet, ha ellátogat a Templom u. 4. szám alatti Erdészeti Múzeumba, ahol szerda kivételével naponta 10-13 óra között látogatható a tárlat.
(cyberpress)



2004. november 21., vasárnap 18:30


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület