CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Boldogságkeresők - könyvajánló

,,Batyusok vagyunk a szó legigazabb értelmében. Mert többnyire képtelenek vagyunk szabadulni egy-egy tragédiától, félelem szülte mondattól, és nem utasítjuk vissza a segítséget kérő szót. Ötvenkét hét, ötvenkét embermese, ami róluk, rólunk, akár mindannyiunkról szólhatna."

Interjúk, riportok, portrék, életképek és jegyzetek egy kötetben.
Minden újságíró álma, hogy a valaha, akár egy-egy napilapban, megjelent írásait egy kötetben lássa. Amennyiben megadatik az, hogy a napi, eseménysodorban olyan írások is szülessenek, amelyek az aktualitásukon túl, a későbbiekben is hordoznak üzenetet.

Boldogságkeresők címmel jelent meg a Győri IV. Könyvszalonra Harcsás Judit és Vida Melinda közös könyve. A kötet a Kisalföldben megjelent cikkek gyűjteménye, ezért azt a kiadó, a Segítőház Alapítvány mellett természtesen a Kisalföld és annak kiadója is támogatta.

Jól érzékelhetően a napisajtó terjedelmi korlátaihoz igazodó írások emberi sorsokat mutatnak be. Nem mindennapiakat - mondhatnánk az első gyors végigolvasáskor, de azt követően rádöbbenünk arra, hogy bizony a bemutatott élethelyzetek – az öröm, bánat, az útkeresés, a kétségbeesés, vagy éppen a felemelkedés pillanatai – bizony, ,,mindennapi sorsnak" minősíthetők, hiszen a mindennapjait töltik be mindazoknak, akikről a riportok szólnak. Kevesebb a kötetben a közismert sztár, és több, a megható, vagy éppen a megdöbbentő történet. Ez utóbbiak egyik nagy és talán csak a ,,szakma" számára a történet mögött nehezen felfedezhető értéke az, hogy annak szereplői egyáltalán szóra bírhatóvá váltak a riportot készítő előtt, hogy vállalják gondolataikat, arcukat.

A jó interjúban, riportban az újságíró amúgy észrevétlenül van van jelen. De jelen van. Ez a kettősség adja az írások legtöbbjének azt a személyességet, amelytől az olvasó magát is a történet szereplőjének érezheti, amitől átéli a fedél nélküli hajléktalan sorsát, a gyermeket váróét, vagy éppen a gyermekét gyászlóét, az önmagát feláldozó anyáét, vagy a mozgásképtelenné vált, de mégis boldog asszonyét.
Ötvenkét ,,embermese" hogy a kiadó és a szerzők szándéka szerint az év minden hetére jusson egy. (Bár, aki kézbeveszi a kötetet az nem valószínű, hogy vár egy évet annak beosztásával.)

Időben nem egyszerre szülttek az írások, de mégis egy egésszé áll ösze a kötet, mintha a szerzők arra törekdtek volna – mindvégig tudatosan – , hogy a boldogságkereső interjúalanyok segítségével, a boldogság mibenléte is kirajzolódjék. És a kötetet végigolvasván talán az arra vezető irány is felfedezhetővé válik, bár – illúziói senkinek ne legyenek – ezt az utat tényleg mindenkinek magának kell megjárnia: akárcsak a kötetben szereplőknek mind.

,,Ezek tényleg mind egy napilapban jelentek meg?" - kérdezte a közelmúltban egy ismerősöm.
Hogy ebben a kérdésben kritika, avagy dicséret fogalmazódik meg, és melyik kinek szól, avagy szólhatna, azt az olvasóra bízom, akik a kérdésre válaszolni nyilván akkor tudnak, ha kézbe veszik majd a Boldogságkereső -ket.

(Harcsás Judit-Vida Melinda: Boldogságkeresők; Kiadó: Segítőház Alapítvány, Nyomdai előkészítés Lapcom Lapkiadó- és Nyomdaipari Kft.; Nyomás és kötés: Palatia Nyomda és Kiadó Kft.)
T.É.



2004. november 21., vasárnap 22:12


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület