CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

EU  

Már Magyarországon is elérhető az Europass Szakképzés dokumentum

Az Europass Szakképzés dokumentum önkéntes alapon használt, ingyenesen beszerezhető, külföldi szakmai gyakorlatok igazolására szolgáló "útlevél", mely az EU korábbi tagállamaiban már közel öt éve sikeresen működik, és a magyar munkavállaló fiatalok részére is nagyszerű lehetőséget nyújthat hazai vagy külföldi munkavállalás esetén.

Az Europass Szakképzés dokumentum ugyanis nem csupán lehetővé teszi a szakmai tapasztalatok, képességek és kompetenciák összehasonlíthatóságát szerte az Európai Unió országaiban, de több nyelven tanúskodik egyetlen hivatalos okmányban akár több külföldön teljesített szakmai gyakorlatról is.
Az Europass Szaképzés füzetet Magyarországon a Tempus Közalapítvány/Leonardo Nemzeti Iroda adja ki.
Azonban nem csak a Leonardo program által lehetővé tett külföldi szakmai gyakorlatok résztvevői kaphatnak ilyen füzetet. A dokumentum igénylésének feltétele, hogy a szakképzésért felelős küldő intézmény szervezze meg a gyakorlatot. A partnerintézmények között kötött megállapodásban rögzíteni kell a külföldi szakmai gyakorlat legfontosabb részleteit: tartalmát, céljait, időtartamát, az alkalmazott módszereket és a nyomon követés módját. A fogadó intézmény mentort köteles biztosítani a kiutazó magyar diák számára, aki nem csak nyomon követi a külföldi szakképzésben részt vevő fiatal tevékenységét, beilleszkedését, szakmai előmenetelét, de segíti és tájékoztatja is őt munkája során.
A praktikusan megszerkesztett Europass Szakképzés dokumentum alkalmas akár három egymást követő külföldi szakmai gyakorlat nyilvántartására is, hiszen nemcsak egy alkalommal van lehetőség valamely európai országban munkatapasztalatokat szerezni. Az EU minden tagállamára, azon kívül Norvégiára, Izlandra és Liechtensteinre is érvényes ez a szakmai gyakorlati útlevél, így 27 különböző országban lehet érvényesíttetni. A kitöltéséről a küldő intézmény és a külföldi fogadó partner gondoskodik.
Magyarországon hivatalosan október 1-jén indult útjára az Europass Szakképzés kezdeményezés, és eddig 328-an jutottak hozzá a dokumentumhoz, amit május 1-jéig visszamenőleg lehet igényelni. Ugyanakkor az Európai Unióban már mintegy ötvenezren rendelkeznek ezzel a dokumentummal.
(Educatio Press)



2004. november 23., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület