CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


Iskolák nagyszerű hálózata

A magyar az ötödik világnyelv


Talán sokan látták már a Hungária körút - Ajtósi Dürer sor találkozásánál Budapesten a szép épületet, melyen az a felirat áll jó magasan fent: Vakok Intézete. Ha az Ajtósi Dürer soron elsétálnak az épület mellett, majd a Hermina útnál balra kanyarodva mennek tovább a járdán: a Városligeti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolához érnek, mely szintén itt működik, ebben a hatalmas házban. A mai napon itt mutatták be Magyar Bálint oktatási miniszter jelenlétében a Think.com internetes oktatási megoldást, amely minden magyar általános és középiskola számára ingyenesen elérhető. (A linkben szándékosan nem a Think.com kezdőoldalt tettem be, hanem mindjárt a magyart - ha a kezdőlapról akarnak ide elérkezni, a Parents fülre kell kattintani, majd az országzászlók-nevek között a magyart választani.)

Az Oracle által kiadott teljes anyagot laptestvérünknél tekinthetik meg - itt is, a Cyberpress Főoldal alján találkozhatott vele a mai Informatikai Hírekben, akit érdekelt és rákattintott a linkre: Oracle internetes közösségépítő portál . (Az érdeklődő iskolák tanárainak, vezetőinek nagyon ajánlom, hogy tanulmányozzák át - főleg, ha esetleg éppen jelen cikk itt, a Cyberpressen az első "találkozásuk" e kitűnő lehetőséggel.) Én inkább a jelenlévő szemszögéből mesélek a mai eseményről.

A vendégeket - Magyar Bálint oktatási miniszter, Füzes Péter, az Oracle ügyvezető igazgatója, más iskolák oktatói, a média képviselői - ünneplőbe öltözött (sötét alj, fehér blúz, egyen-nyakkendő) kisdiákok fogadták a szárnyas ajtóknál. A nagy felnőttek egy kis terembe kalauzoltatván kicsi székekre ültek, s a kamerák kereszttüzében elkezdődött az esemény. Az ügyvezető igazgató úr szólt néhány szót a kitűnő hálózatról, melyben jelen iskolán kívül e pillanatban Csongrád, Marcali és Nagyatád egy-egy oktatási intézménye kapcsolódott be hazánkból. A tervek szerint a következő hónapokban további nyolc-tizenkét magyar iskola fog csatlakozni. Jelenleg tesztfázisában van a háló hazai része, ugyanis írni már lehet bele magyarul, de a felület még angol nyelvű utasításokat, parancsokat alkalmaz. Jövő szeptemberre lesz a teljes megjelenés már magyarul is elérhető.

A miniszter úr kiemelte, hogy hajlamosak vagyunk az információtechnológiáról beszélvén csupán mint eszközről gondolkodni, holott a tartalom is igen fontos. A Sulinet a legátfogóbb oktatási felület. Keretbe rendezi mindazokat a kezdeményezéseket, melyek számunkra értékesek. A Think.com onnan is elérhető lesz. Nem pusztán oktatási cél a Think.com, hanem a digitális kultúra világába belépbe közösségi szereplési lehetőség is ez a kicsi és nagy diákoknak egyaránt - meg tudják mutatni magukat a közösség előtt. A funkcionalitások egyszerűsége, a gyerekek világához közelítő arculat jellemzi. Az Oracle nem pusztán a felületet adja, hanem "adja" hozzá azt a több százezer diákot is, akik már benne vannak a hálózatban. Az angol, spanyol, kínai és thai után most az ötödik 'világnyelv'-re, a magyarra is le lesz fordítva ez az egyszerre idegen nyelvet tanító, információtechnológiai és közösségépítő webes felület. Az oktatási tárca támogat minden nagyszabású, altruista kezdeményezést. Magyar Bálint visszaemlékezett saját iskoláskorára, amikor mongol kisdiákokkal leveleztek oroszul - ott azután lassan cserélődtek az információk, részben a távolság, a posta működése miatt, részben viszont a titkosrendőrség 'érdeklődése' okán, akiknek először át kellett nézniük a leveleket... Ma rövidre vannak zárva a kapcsolatok - olyan ismeretségek, barátságok köttetnek, amelyek átfogják a világot.

A vendégek beszédei után az iskola második osztályosokat tanító pedagógusa, Vagács Zsuzsa beszélt arról, hogy is indult el ősszel a másodikosokkal, bekapcsolni őket a programba. Két tanuló, egy kislány és egy kisfiú ma be is mutatta saját honlapját, melynek építéséhez semmilyen html-ismeretre nincs szükség, a felület annyira könnyen kezelhető. A néhány parancsot pedig a gyerekek könnyen elsajátították, lévén, hogy eleve két tanítási nyelvű az iskola, tehát csakis előnyükre szolgált, hogy 'plusz' szavakat tanultak meg angolul. A kisdiákok ültek a gép előtt, beírták a nevüket, jelszavukat, majd láthattuk honlapjukat - mi, vendégek nagy kivetítőn követtük -, melyhez már érkeztek is "cetlik" ('Leave a sticky'), melyek az adott honlap alján jelennek meg, és a világ minden tájáról érkező "comment"-eket, hozzászólásokat mutatják, írójuk neve link-ként jelenik meg a szöveg végén, tehát rákattintva a diák rögtön meg is nézheti, ki is szólt hozzá az ő honlapjához, megnézheti az idegen tanuló honlapját, fényképeit, olvashat érdeklődési köréről, bepillantást nyerhet az ő iskolája mindennapjaiba.

Őket követően a vendég csongrádi pedagógus lépett be a hálózatba, s mutatta be a kivetített Think.com hálóképeket kommentálva a nagyok hasonló aktivitását. Csongrádon ugyanis a Batsányi János Gimnázium és Szakközépiskola az egyike a négy magyarországi első Think.com-os intézménynek. Ők az Innovatív Iskola Hálózat tagjaként hallottak az induló Think.com-ról, és szeptembertől beléptek.

A bemutatón résztvevők végül Sulyok Myrtill programfelelős szavait hallgathatták meg, majd állófogadás közben válthattak személyesen is szót a miniszterrel, az ügyvezető igazgatóval, a szakemberekkel, pedagógusokkal - illetve: egymással.



A kép Mészáros Attila felvétele.

Sebők Lili



2004. november 26., péntek 17:39


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület