CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 18., csĂĽtörtök, Andrea, Ilma, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Soproni Betlehemek

Szlovák múzeumok gyűjteményéből nyílt betlehemi tárlat Sopronban. A városban – ugyancsak a hétvégén - hagyományteremtő szándékkal - egy szabadtéri betlehemest is felszenteltek.

Csak természetes, az erdőben gyűjtött alapanyagból készültek azok az adventi ünnepkörhöz kapcsolódó figurák, amelyeket a soproni Erdészeti Múzeum (Templom utca 4.) pályázati felhívására készítettek a soproniak.

„Már hetekkel már advent előtt megállították az időt ezek a kisdiákok, pedagógusok, tanárnők, akik az alkotás örömében készültek a karácsony ünnepére” – mondja Varga Tamás igazgató.
A legsikeresebb munkák a múzeum udvarán felállított, kivilágított szabadtéri kompozícióban kaptak helyet, amelyet naponta 10 és 18 óra között, ünnepi muzsika mellett ingyenesen tekinthetnek meg az érdeklődők. December közepén karácsonyi koncerttel várják itt az ünnepre készülődő látogatókat. A hagyományőrző szándékkal rendezett tárlat anyagát januártól iskolákban, középületekben vándorkiállításon is bemutatják.

Több európai nagyváros után most a Központi Bányászati Múzeum ad otthont annak 25, fából és papírból készült népi Betlehemnek, amelyek Szlovákia három nagy országos gyűjte-ményéből (Szlovák Nemzeti Múzeum, Hadtörténeti Múzeum és Újbánya) érkeztek Magyarországra. Szlovákiában a 18. században terjedtek el a betlehemek – derül ki a tárlat német, angol és szlovák nyelvre is lefordított tájékoztatójából.

A legszebb és legértékesebb darabok a szlovák bányavárosok környékén – elsősorban Selmecbányán és Körmöcbányán készültek, ezek a bányász élet különböző jeleneteit ábrázolják, mondta el a Cyberpress kérdésére Kovácsné Bircher Erzsébet. Mivel a népi Betlehemek készítői a fához jutottak hozzá legkönnyebben, az alakok túlnyomó többsége ebből, egyes területeken pedig papírból készült.

A múzeum igazgatójától megtudtuk: „Minden családnak megvolt a maga Betleheme és ez még a múlt század második felében is igaz volt, elsősorban a felvidéki területeken. Az alkotások zöme nem ’profik’ kezéből került ki, jóllehet a mai Szlovákia területén a 19. században a bányászvidék fafaragó hagyományaira és a helyi polgárok fejlett művészi érzékére építve számos fafaragó iskola jött létre, a leghíresebb 1885-ben, Piargban (Szélakna), a ma Selmecbányához tartozó területen, Hegybányán. A saját készítésű családi betlehem nemzedékről-nemzedékre a família büszkesége volt, amelyeket karácsony táján az emberek házról-házra járva csodáltak meg. A régi bányász-betlehemek Sopronban január közepéig tekinthetők meg.

Tóth Anita Lilla



2004. november 30., kedd 21:42


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület