CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


A merített papír és a nyomtató

Minden új dologgal szemben ellenállás volt


Vincze László papíripari mérnök. Jövőre lesz húsz éve, hogy elkezdte a papírmerítést begyakorolni. A Vincze László és Fiai Papírmerítő Műhely központja Szentendrén, az Angyal utca 5-ben található - míg maga a műhely a mester szülőfalujában, Fedémesen (település Heves megyében, Egertől huszonöt kilométerre) működik.

Vincze Lászlótól idéztem a címbeli mondatot - mely úgy folytatódott, hogy természetesen most sincs ez másképpen, amikor a merített papírra már nyomtatóval lehet képet készíteni. Az emberek ettől még idegenkednek. A HP nyomtatóit használja a műhely. Mechanikailag nagyon megbízhatóak, és a szervizelésükkel is minden rendben. Régebben megesett, hogy szégyenkezve vitte a másfajta nyomtatót javíttatni, meg se merte mondani, mire használta, "mit követett el" vele - tehát, hogy merített papírt nyomtatott rajta...

A hatféle színű, zselészerű festék egyenként hetven milliliteres festéktubusokban csodálatos nyomtatást készít - természetesen szoftveresen megtámogatva. A nyomtatóban a festék felforr, és mihelyt ráfúvódik a papírra, azonnal megköt. Időtálló, nagyon szép színminőségű. Saját szemünkkel győződhettünk meg erről november harmincadikán Szentendrén, ahol a skanzen konferenciaközpontjában Szyksznian Wanda csodálatos szín- és formavilágú grafikáit láthattuk kiállítva, mely alkotások merített papírra készültek.

Megtekinthettük a különböző színű - fehér, mattfehér, vajsárga, halványzöld, halványdrapp, erősebb drapp - üres papírlapokat is, melyek a legnemesebb cellulózból (rongy, kender, len) készülnek, majd láthattuk a névjegykártyákat, meghívókat, karácsonyi vagy egyéb üdvözlőlapokat, naptárakat, borlapot, oklevelet, és egyedi alkalmakra készült, például reprint nyomatokat is, melyek közül egy körülbelül egy hónapos darab Sopron várost, illetve a régiót is a figyelem középpontjába állította.

Egy vékony, halványdrapp könyvecske ez. Felülete akkora, mint ma egy átlag kisiskolás füzet. Klasszicizáló, gyönyörű vonalminták, csodálatosan finom színek. Mit örökítettek meg benne? A különleges nyomdászati mű hátsó lapjáról kiderül. "Ez a kiadvány a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút eredeti Engedély-okmányának hasonmása, amely a vasútvonal 125. évfordulójára jelent meg 300 sorszámozott példányban valódi kézzel merített papíron kinyomtatva 2004. október 28-án."

A látottak alapján - mint ahogy pékségek közelében szokott átfutni rajtam, hogy a pékek nehéz munkáját mennyire körbefogják az enyhítő, varázsos illatok... milyen jó nekik emiatt... - igen erősen elkapott a vágyódás: ha nyomdász lennék, szakértő, hozzáértő választással beszereznék egy efféle nagyonokos, nagyonprecíz nyomtatót, és ha nem merített papírra, csak simára, de főleg, ha merítettre... én is varázsolhatnék ilyen csodákat! Most, ahogy leírtam, is csak nagy sóhaj született, miért is nem fér több egy emberi életbe, mennyi remek dolog van ezen a világon, melyekben olyan jó lenne elmélyedni!!


A merített papír készítésének egy mozzanata


Sebők Lili



2004. december 01., szerda 13:27


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület