CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


Telefonok, telefonközpontok, call center helyett már kontakt centerek, távmunka és oktatás

A sokoldalúság nem hátrány!


Az Avaya Magyarország alapító tagja a Távmunka Szövetségnek, amelynek célja, hogy ez a foglalkoztatási módszer hazánkban is elterjedhessen. Ma még visszatartó erő az a tévhit, miszerint a távmunka infrastrukturális hátterének biztonságos kialakítása bonyolult és költséges feladat. A cég a szövetség tagjaként azt célozza meg, hogy megismerteti a távmunka biztonságos infrastruktúrájának kialakításához rendelkezésre álló technológiákat. Ma már a távmunka alkalmazása nem technológiai kérdés – emelte ki Gáll Tamás. Gyakorlatilag mind IT-biztonsági, mind infrastrukturális oldalról rendelkezésre áll minden, ami a távmunkához szükséges. A vállalatok jelentős költségeket takaríthatnak meg, és a vezetők is biztosak lehetnek abban, hogy az IP-telefónia rugalmasságát kihasználva és a kidolgozott távmenedzsment módszerekkel a munkafolyamatok hatékonyan irányíthatók és ellenőrizhetők.

Ezt viszont már én mondom - hogy jelenleg az IT-, illetve infrastrukturális feltételeknek egyelőre inkább csak a hazánkban tevékenykedő multinacionális cégek, valamint a hazai nagyvállalatok felelnek meg, no és, persze, élvezik is előnyeit, húzzák is hasznát ennek a "jólfelszereltségnek". Kár, hogy a kis- és közepes vállalatok annyira óvatosan tapogatóznak még, természetesen tudom, hogy alapvető ok: az anyagiak miatt. Jobb felszereltséggel viszont mind a logisztikai, mind az outsourcing, mind az IT-biztonság területén lenne mit keresniük a "piacon". No, de nem fogadatlan prókátorkodom. Beszéljünk a kontakt centerekről, illetve az oktatásról.

A call center az, ahol sok ifjú hölgy, néhány fiatalember telefonoknál ül, fejükön fejhallgató, szájuk előtt mikrofon - és "ügyintéznek". Vagy fogadják a befutó hívásokat, felvilágosítást adnak, tájékoztatást, "helpdesk" tevékenységet folytatnak - vagy ők maguk kezdeményeznek hívásokat, termék- vagy szolgáltatás-értékesítési célzattal. A kontakt center már hatványozottan működő hasonló munkahely. Az ügyfélkapcsolati, ügyfélszolgálati munkatársak komoly ügyintézői feladatkört is ellátnak. A cég rendszerébe bejárásuk van, ott rögzítik és változtatják az adatokat, megrendelnek és teljesítenek megrendeléseket, könyvelnek, kirendelnek szerviz-munkatársakat satöbbi. Mind a multinacionálisoknál, mind magyarországi viszonylatban így működik ez, gondoljunk csak a nagy távközlési cégekre, illetve bankokra, ahol a rengeteg központ, illetve bankfiók ügymenetét lebonyolítani, illetve összehangolni szintén nem kis feladat.

Van is gondjuk elég a munkaközvetítő cégeknek, amikor ilyen munkatársakat kell összehalászniuk cégmegbízásból. Végzős vagy nemrég végzett egyetemi, főiskolai hallgatók a célkör - alapfeltétel ugyebár az idegennyelv tudás, kiemelten az angol -, illetve a már hasonló munkakörben dolgozóknak igyekeznek jobb ajánlatot adni, hogy hajlandók legyenek átfáradni a másik munkahelyre... Az ügyfélszolgálati munkatárs feladatkörére specializálódott szakképzés ugyanis, mondjuk így: nincsen - de mindjárt meg is sértődik az a 182 hallgató, akik már végeztek az első ilyen iskolában, merthogy azért már mégis van... csak sokkal többre lenne szükség. Éppen ezen is kíván segíteni közreműködésével az Avaya, nem elfelejtendő plusz vállalással még a mozgássérültek képzését is szem előtt tartva, hiszen az eleve helyhezkötött tevékenységet kitűnően el tudják majd látni ők is.

A középfokú képzés útnakindítása után már folyamatban van a felsőfokú – ügyfélkapcsolati menedzser – szakképzés előkészítése is. Mivel egyre több vállalat telepíti hazánkba ügyfélszolgálati részlegét, sőt kifejezetten ezeknek a tevékenységeknek outsourcingban történő ellátására szakosodott vállalatok is Magyarországra helyezik kiszolgáló központjukat, a megnövekedett igényeknek megfelelő munkaerőre igen nagy szükség van, s a korszerű szakképzés jelentős versenyelőnyt nyújt az ország számára. Ebben az évben már hét helyen folyik ilyen irányú szakképzés az országban - Budapesten három iskolában, valamint négy vidéki városban, ezek: Pécs, Szeged, Debrecen és Győr. A Humán Erőforrás Alapítvány részéről Tóth Éva Mária, a kuratórium társelnöke nyújtott részletes felvilágosítást a hozzá forduló újságíróknak.



Sebők Lili



2004. december 02., csütörtök 01:50


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület