CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Sopronba látogatott Koltay Gábor és a Trianon

„Vissza kell találnunk a történelmünkhöz…”
Sopronba látogatott Koltay Gábor és a Trianon


December 3-án Sopronban is megtekinthették az érdeklődők a Trianon című filmet, amely a 84 évvel ezelőtt, 1920. június 4-én aláírt, Magyarország számára az I. világháborút lezáró békediktátum következményeit mutatja be. Ez alkalomból a városba látogatott a film rendezője, Koltay Gábor, aki a forgalmazás nehézségei mellett Trianon máig tartó hatásairól is beszélgetett az est házigazdájával, Nemes Andrással.

A Soproni Múzeum igazgatója bevezetőjében kiemelte, hogy a Kádár-rendszerben szóba sem kerülhetett Trianon az iskolákban, a tankönyvek is hallgattak róla, és otthon is csak suttogva, félve beszéltek a történelmi Magyarország 2/3-t a szomszédos nemzetállamokhoz csatoló békéről. Hozzátette: talán ennek köszönhető, hogy a középkorú, illetve a fiatalabb korosztály keveset tud a 84 évvel ezelőtt történtekről.
Koltay Gábor köszöntőjében elmondta, neveltetése miatt gyermekkorában sem volt számára ismeretlen Trianon. Édesanyja történelemtanárként, míg édesapja pénzügyi tisztviselőként egyaránt őszintén beszélt a témáról. Felidézte 1972-t, amikor megjelent Nemeskürty István Rekviem egy hadseregért, a Donnál súlyos vereséget elszenvedő második magyar hadsereg katasztrófáját feldolgozó könyve. Ezt édesapja megvéve, a családnak kötelező irodalommá tette, mert „…ez az ember – Nemeskürty István – végre igazságot szolgáltatott a mi generációnknak.” Koltay úgy vélte, Rákosi Mátyás azzal a kijelentésével, hogy 9 millió fasisztával nagyon nehéz építeni a szocializmust, megalázta a magyar nemzetet, és zsigerekig beleplántálta a kisebbrendűségi érzést. Hozzátette: Gyilasz – jugoszláv kommunista politikus, Tito egykori harcostársa – emlékirataiban olvasta, hogy Sztálin a szovjet befolyási övezetben két ország gerincét kívánta megtörni. Az egyik Lengyelország volt, a másik Magyarország. Koltay Gábor szerint, a magyarok gerincének megtörése kiválóan sikerült, és ezt nyögi mind a mai napig ez a nemzet, ez a mai nyomorúság egyik oka.
Élete meghatározó napjának tartja 1983. augusztus 20-át, amikor bemutatták a Bródy – Szörényi szerzőpáros István a király című rockoperáját. Csodának tarja mind a mai napig az eseményt, hiszen ahogy ő fogalmazott, az egy másik Magyarország volt. Soha nem felejti a kifeszített piros-fehér-zöld zászlót, a magyar koronát, és a síró embereket, akik nem akartak hazamenni az előadás végeztével. Felismerte, hogy nekünk magyaroknak vissza kell találnunk a történelmünkhöz, amelytől tudatosan el lettünk vágva. „Felismertem, a célt, amely az volt, hogy a magyar társadalom talajtalan legyen, hogy kisebbrendűségi érzése legyen, hogy az öntudatát elvegyék, hogy ne legyen se történelemtudata, se történelem ismerete.” – hangsúlyozta bevezetőjében.
Koltay annak a véleményének is hangot adott miszerint ma egy kisebbrendűségi érzésbe kényszeríttet, agymosott tömeg él Magyarországon. Hozzátette, ezt támasztja alá egy általa, 100 egyetemista bevonásával készített reprezentatív felmérésének lesújtó végeredménye. „A 2/3-os számot még tudják. De annak ellenére nem tudnak többet Trianonról, hogy a magyar ember átlagban napi négy órát néz tévét, tehát gyakorlatilag ömlik az információ.” – hívta fel a visszásságra az egybegyűltek figyelmét. Feltette a kérdést: így hogyan alakulhat ki egy egészséges magyar tudat, hogyan jöhet létre a nemzettudat, hogyan ébred így öntudatra a magyar társadalom, hogyan tudja így megfogalmazni bárki is a világban a magyar érdekeket, illetve milyen formában lehet valamit is kezdeni a rendszerváltozás adta lehetőségekkel? Koltay Gábor úgy vélte nem találtunk vissza a gyökereinkhez, és tizenöt éve ugyanúgy folyik az agymosás a mai magyar médiában. „Ennek az agymosásnak az egyik kiváló dokumentuma a Temetetlen halott című, Nagy Imre életének utolsó éveit bemutató játékfilm, amelynek kezdő képsorai azt örökítik meg, ahogyan a belügyesek a tárgyalásról készült filmet égetik el.” Koltay Gábor felhívta arra az egybegyűltek figyelmét, hogy az ominózus szalagok még ma is léteznek, nem is egy példányban, tehát hazugság, amit a film képileg állít. Hozzátette a filmeknek az a sorsa, hogy levetítik őket, ha nem előbb, akkor utóbb, és ez a sors vár a tárgyalásról készült filmre is.
„Kinek az érdeke, hogy a rendszerváltás tizenötödik évében a közszolgálati magyar televízióban nem jöhet le egy tizennégyszer egy órás Trianonról szóló film?” – tette fel a kérdést a rendező. Úgy vélte, hogy politikai erők állnak a háttérben.
Befejezésként egy történelemszemlélet kialakítása mellett érvelt, amelyre fel lehet építeni a magyarság nemzettudatát. „Ahogy Nemeskürty tanár úr mondta: Mi már réges-rég nem vagyunk nemzet, csak használjuk ezt a fogalmat. Mi ország lakosok vagyunk, élünk egymás mellett, és naponta utáljuk egymást, nincs az a nemzeti sorskérdés, amiben egyet tudnánk érteni. Tele vagyunk félelemmel.”
December 5-éről szólva egy történetet mesélt el a beszélgetés zárásaként, amelyben egy a Magyarigazolványát büszkén kezében tartó erdélyi idős hölgy elmondta, ő nem akar, és nem is fog elköltözni Erdélyből, de az igazolvány azt jelenti számára, hogy ott fönn Pesten nem felejtik el.

Sopron, 2004. december 4.

StD



2004. december 06., hétfő 10:41


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület