CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2023. február 7., kedd, Tódor, Rómeó napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

175 éves a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar


,,Talán a világon is egyedülálló korú, folyamatosan működő amatőr zenekar"

Kurzweil Ferenc és társai a Soproni Liszt Ferenc Zeneegyesületet 1829-ben alapították – a zenekar 2004-ben 175 éves. Ez óriási idő a magyarországi zenei életben. A soproni zenekar az ország legrégebbi, de talán a világon is egyedülálló korú, folyamatosan működő amatőr zenekara.
A zenekar alapítása óta meghatározója a soproni zenei életnek. Műkedvelőknek és hivatásos zenészeknek működési lehetőséget, a hallgatóságnak komoly műélvezetet biztosít.
A zenekar kapcsolatai Bartók Bélához, Kodály Zoltánhoz, nagy előadókhoz, köztük Zatureczky Edéhez, Fischer Anniehoz már régebbről ismertek. Az együttes az elmúlt 25 évben megőrize korábbi tendenciáit. Így Takács Jenő, Farkas Ferenc, Szokolay Sándor és Soproni József zeneszerzőkhöz, a híres karnagyokhoz közülük Wolfgang Rögner, Oliver Dohnányi, Jancsovics Antal, hangszeres szólistákhoz, mint Kovács Dénes, Tarjáni Ferenc, Fellegi Ádám, Kocsis Zoltán és operaénekesekhez László Margittól és Réti Józseftől kezdve Gulyás Dénesig számtalan kapcsolat fűzi. A kiemelt hírességek sora hosszasan folytatható, hisz az elmúlt 25 évben közel 200 hangversenyt adott és 250 művet mutatott be a zenekar.

Az együttes a városban rendszeresen évente kb. 6-10 (köztük hagyományos koncertje: például a Szent Mihály templomban a halottak napi Mozart: Requiem előadása, Filharmónia bérleti előadások, stb.), vidéken (az elmúlt pár évben Győrben, Zalaegerszegen, Veszprémben (Kamarazenekari Fesztivál 2003. Nívódíj), Szombathelyen, Fertődön, Hegykőn, stb.) és külföldön kb. 2-4 hangversenyt ad. Fellépett 2 ízben (2000-ben és 2002-ben) nagy sikerrel a Budapesti Zeneakadémia Nagytermében, Ausztriában sok helyen és Németországban. Többször szerepelt Kemptenben a testvérvárosi kapcsolat révén. Az ottani zenekarral baráti kapcsolatot épített ki: rendszeresek a közös programok.

2004. évben PHARE-támogatás révén igen nagy sikerrel mutatta be a Wiener Tonkunstvereinigung közreműködésével C. Orff Carmina Burana című művét kétszer a Fertőrákosi Barlangszínházban és egy ízben az ausztriai Klosterneuburgban.

A zenekar tagjai szabadidejük feláldozásával, ellenszolgáltatás nélkül vesznek részt a zenekar munkájában: szervezik a koncerteket, kottakölcsönzéseket, teremtik meg a zenekar működési feltételeit és vesznek részt a próbákon és előadásokon. Az együttes karmestere 1979 óta Dárdai Árpád.

***

A jubileumi rendezvény

A zenekar az évforduló alkalmából 2004. december 10-én Ünnepi Hangversenyt ad a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban, melynek programjában
a Liszt teremben 19.00 órakor ünnepi hangversenyre kerül sor. A műsoron: A. Weber: Oberon nyitány, ünnepi köszöntő, megemlékezés (Dárdai Árpád), L. v. Beethoven: F-dúr románc (Láng Dávid a zenekar koncertmestere), G-dúr románc (Tóth Emese), polgármesteri köszöntő (Walter Dezső), kitüntetések, emléklapok átadása, Liszt Ferenc: Les Preludes

A jubileum kísérő eseményei között kiállítás nyílik a zenekar emlékeiből az emeleti előtérben a hangverseny előtt, megnyitja: Nagy Alpár.
A ,,Régiekről emlékezzünk" címmel a 175 esztendős Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar Jubileumára (1829-2004), 500 példányban könyv jelent meg, akönyv szerzője Nagy Alpár.
Az eseményeket támogatja: Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata, Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzata, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alapprogram, a BW Pannonia M. Hotel, a Mestervonal Kft.és a Winkler-testvérek.2004. december 10., péntek 10:46


címlap zóna archívum
© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület