CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 16., kedd, Csongor napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Sopronban nem volt érdemi eltérés az eredeti számláláshoz képes

Az előző eredményekhez képest egyetlen egy esetben tapasztaltak eltérést a 32. szavazókörben, ahol egy, a második kérdésre adott, előzőleg érvényesnek tartott ,,nem" szavazatot nyilvánított utólag érvénytelennek az újból összehívott bizottság.

Amint arról a tegnap a www.valasztas.hu oldalon az OVB közölte, Győr-Moson-Sopron Megye több települése között, Sopronban négy szavazóköri eredménnyel kapcsolatban érkezett bejelentés az OVB-hez.

Folyik az újraszámlálás

Ezért ma Sopronban négy szavazókörben – a 8., a 12., a 31. és a 32. számúban – számolták újra a szavazatokat.

Az előző eredményekhez képest egyetlen egy esetben tapasztaltak eltérést a 32. szavazókörben, ahol egy, a második kérdésre adott, előzőleg érvényesnek tartott ,,nem" szavazatot nyilvánított utólag érvénytelennek az újból összehívott bizottság.

Alig háromnegyed óra alatt az ,,elsők" már fellélegeztek

Délután négy órára hívta újból össze a szavazatszámláló bizottság elnöke a négy érintett szavazókör bizottságait, amelynek tagjai mind megjelentek a Fő tér 5. szám alatti volt vármegyeháza dísztermében.
A bizottságok tagjai nem rejtették véka alá, hogy bizonyos tekintetben sértve érzik magukat, hiszen munkájukkal kapcsolatban merült fel kétely, amit többen megalapozatlannak és egyben sérelmesnek tartottak.
Németh Ottó például több mint húsz éve vesz rész szavazatszámláló bizottságokban, és eddig soha semmilyen kifogás nem érte munkáját.

Dr. Becher Rezső a helyi választási iroda vezetőjének jogi helyettese az újraszámlálást követően elmondta: A benyújtott kifogások alaptalannak bizonyultak, így az újraszámlálás során a bizottság tagjai elégtételt kaptak az eddigi munkájukat illetően.
Arra a kérdésre, hogy Sopronban miért éppen a nevezett négy szavazókörben kellett újraszámlálni a szavazatokat a helyiek közül még a szavazatszámlálás során sem tudta senki a választ, mi több – amint arról Dr. Becher Rezső beszámolt – a területi választási iroda ülésén sem tudták megfejteni ennek okát.

Patrubány Miklóst, a Magyarok Világszövetsége elnökét a cyberpress telefonon kérdezte. Patrubány Miklós elmondta: a néhány esetben beigazolódott bejelentéseket követően azokban a szavazókörökben kezdeményezték az újraszámlálást, amelyekben a két feltett kérdésre az igen-nem-ek aránya kevesebb mint 10 százalékos eltéréssel egymás tükörképét mutatta.
Mégpedig azért, mert ,,ez nem tipikus választói magatartás" - fűzte hozzá Patrubány, hiszen a pártok igen-igen, vagy nem-nem szavazatra buzdítottak.

A MVSZ elnöke hozzátette: örül annak, hogy Sopronban az érintett szavazókörökben minden rendben volt. A MVSZ senkit sem vádolt csalással, viszont egyes esetekben felmerült annak lehetősége, hogy téves jegyzőkönyvezés történhetett. ,,Az igazságkereséshez pedig, mindenkinek joga van, ezzel nem akart a MVSZ senkit sem megbántani - mondta Patrubány.

(TÉ)

Kapcsolódó cikk:
1139 helyen újraszámlálnak - Az OVB másra mutogat
Sopronban is vannak érintett szavazókörök



2004. december 16., csütörtök 20:13


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület