CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Út a Kilimadzsáróra, a „Ragyogás hegyére”

A Föld Arca Filmstúdió szervezésében 2005. január 19-i indulással Kilimandzsáró expedíció indul. Az expedíció tagjai, Czanik Csaba Árpád, Dr. Sipos Gábor, Sipos Anikó, Szabó László és Tóth András a Fogyatékosok Évében 2003-ban indították expedíció sorozatukat, tettükkel a fogyatékosok előtt tisztelegve. Ennek jegyében jutottak fel második alkalommal, 2003. július 14-én a 4807 méter magas Mont Blanc csúcsára, Európa legmagasabb hegycsúcsára.

Az expedíció sorozat következő programja, a Tanzániában fekvő Kilimandzsáróra történő feljutás.
Eddigi információk szerint ez az első olyan magyar expedíció, amelynek tagjai Tóth András kivételével egyszer már - a 2002-es évben - sikeresen megmászták az 5895 méter magas Kilimandzsárót, a „Ragyogás hegyét”, amely a közhiedelemmel ellentétben nem könnyű hegy, hisz felkészült hegymászók is komolyan megmérettetnek az út során a sikeres feljutás érdekében.

A soproni expedíció a Föld Arca Filmstúdió szervezésében másodszor vág neki ennek az embert próbáló megmérettetésnek, és bízik a felkészülésbe fektetett energia és munka sikeres beérésében. Útjukról – mint ahogyan a korábbiakról is – filmet készítenek, melyek segítségével megmutathatják a hegyek világának varázsát, és a hegymászás szépségét és a lélekben vele járó küzdelmeket.

Az expedíció tagjai

Czanik Csaba Árpád: az expedíció vezetője. Író, hegymászó, a filmstúdió vezetője. 1964-ben született, már fiatalként is rengeteget fotózott, járta az erdőket és a természetet, és természetjáró túrákat is vezetett. 10 éve mászik hegyet, az utóbbi 4 évben csoportosan, barátaival. Eddig hét könyve jelent meg az életről, a lélekről, emberi kapcsolatokról, a szellemi útkeresésről. Filmrendezői szemlélete, hogy a történések vezessék a forgatást és a kamera mozgását, ne pedig előre eltervezett események. Tervei, könyvei és személyisége kapcsán számos médiumba hívták, hogy az életről, lélek dimenzióiról vallott szemléletét, tapasztalatait, gondolatait megossza a közönséggel.

Dr. Sipos Gábor: 37 éves, a hegymászócsapat orvosa, egyben fotósa és operatőre. 4 éve tart folyamatosan a hegymászócsapattal túráikra. Évek óta fotózik, több kiállítása is volt már a hegymászó túrákon készített képeiből.
Sipos Anikó: a túra szervezője. 28 éves, a csapat egyetlen női tagja, aki a hegymászás által folyamatosan megkövetelt edzésekből másfél évet hagyott ki gyermekvállalás miatt. 4 éve tagja a csapatnak, fiatalon atletizált. Hegymászással kapcsolatos terveit a gyermekvállalás miatt nem adta fel. Őt és férjét, Dr. Sipos Gábort, Sipos Benedek 11 hónapos úriember várja vissza az afrikai túráról.
Tóth András: az expedíció valamint a Filmstúdió operatőre. 29 éves, 4 éve tagja a hegymászó csapatnak
Szabó László: az expedíció ötödik tagja, 43 éves. Szintén 4 éve tagja a hegymászó csapatnak.

Hegymászói múlt

Mont Blanc 2001 – ben feljutás a 4807 méter magas hegycsúcsra: Czanik Csaba Árpád, Dr. Sipos Gábor, Sipos Anikó, Tóth András, Bachta Tibor
Kilimandzsáró 2002 – ben az afrikai, 5895 méter magas hegycsúcsra való feljutás: Czanik Csaba Árpád, Dr. Sipos Gábor, Sipos Anikó, Szabó László, Szabóné Kelemen Eszter, Bachta Tibor
Meru 2002- ben az afrikai, 4562 méter magas hegycsúcsra való feljutás: Czanik Csaba Árpád, Dr. Sipos Gábor, Sipos Anikó, Szabó László, Szabóné Kelemen Eszter, Bachta Tibor
Mont Blanc 2003-ban feljutás másodszor a hegycsúcsra: Dr. Sipos Gábor, Tóth András
Túrák az Alpok hegycsúcsaira, mint pl. a 2070 méter magas Schneebergen, a valamivel magasabb Bösensteinen, a Grossglockneren, a Dachsteinen és az Alpok más csúcsain 2001-2004 között.

Útiterv a Kilimandzsárón

Jan.19. érkezés Afrikába, Tanzániába.
Jan.20: pihenőnap
Jan.21: indulás a hegyre az Umbwe Cave-tól, fel 2700 méter magasságig.
Jan 22: feljutás 3900 méter magasságig, a Barranco-ra
Jan 23: akklimatizáció és forgatási nap 3900 méter magasan (Barranco)
Jan.24: akklimatizáció és forgatási nap 3900 méter magasan (Barranco)
Jan.25: továbbhaladás 5100 méter magasságig, az Arrow Glacier Camp-ig
Jan.26: innen éjszakai csúcsmenet 5895 méteres magasságra, az Uhuru Peak-re
Jan.27: lefelé 3200 méterig a Mweka Camp-hoz
Jan 28: le a kiindulási pontig, az Umbwe Cave kapuhoz (1000 méteres magasság)
Jan 29: hazaérkezés.
Felkészülés

Az immár évek óta hegyet mászó csapat folyamatosan edz: napi egy – két edzést tartanak reggel illetve délután, ami terepfutásból, erőnléti gyakorlatokból, légző gyakorlatokból áll. Több kilós hátizsákokat és lábpántokat is bevetnek egy – egy edzésen. Pihenőnap a hétvége, illetve alkalmanként az Alpokba tesznek két napos hegyi túrákat.

Gondolatok a Kilimandzsáróról

Szuahéliül a Kilimandzsáró név annyit jelent, hogy a „Csillogó hegy”, a „Ragyogás hegye”, „Az út, amely soha nem ér véget”.
„Ott fent, 5895 méteren már látni, ahogy a Föld gömbbé formálódik, látni, hogy az élet gyönyörű és törékeny. Mély csend és szikrázó nap járja át azokat a könnyfakasztó pillanatokat, amiket az ember a hegyen és a csúcson eltölt, és e pillanatok felejthetetlenek” (Czanik Csaba Árpád)
A fotókon a Mont Blanc látható.


Szigeti Kata
Kapcsolódó weboldal: www.karavankiado.hu



2004. december 17., péntek 23:50


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület