CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Sopronba is megérkezett a betlehemi láng

Sopronba is megérkezett a betlehemi láng, amely Jézus – a Világ Világosságának – születését jelzi.

A Betlehemi láng Sopronba vasúton érkezett meg Bécsből, a vonat 20 óra 16 perckor gurult be a soproni állomásra, ahol több, mint húszan várakoztak arra a pillanatra, hogy a feltűnjék a fénnyel imbolygó lámpás.

A lángot, a fényt mindenki hazavihette, és azok, akik nem voltak a nemzetközi váróteremben annak érkezésénél holnaptól a templomokban is megtalálják a Betlehemből indult lángot, amelyet szerte a világban az elkövetkező napokban nagyon sok családban körülülnek majd.

Horváth Imre városplébános szerint a láng Krisztus világosságát hozza a otthonainkba.

- A reménység jelképe a betlehemi láng - mondta Volker Menke a helyi evangélikus gyülekezet lelkésze, aki ma lámpással és mécsessel felszerelkezve egyik lányával érkezett az állomásra. A lelkész elmondta: ő maga tíz alkalommal járt már járt már Izraelben. Holnap este a német nyelvű istentiszteleten János evangéliuma 3, fejezetének 16-21 verseinek alapján hirdeti majd az Igét.

,,Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Mert az Isten nem azért küldte el a Fiút a világba, hogy elítélje a világot, hanem, hogy üdvözüljön a világ általa. Aki hisz őbenne, az nem jut ítéletre, aki pedig nem hisz, már ítélet alatt van, mert nem hitt az Isten egyszülött Fiának nevében. Az ítélet pedig azt jelenti, hogy a világosság eljött a világba, de az emberek jobban szerették a sötétséget, mint a világosságot, mert a cselekedeteik gonoszak. Mert aki rosszat cselekszik, gyűlöli a világosságot, és nem megy a világosságra, hogy le ne lepleződjenek a cselekedetei. Aki pedig az igazságot cselekszi, a világosságra megy, hogy kitűnjék cselekedeteiről, hogy Isten szerint cselekedte azokat."
(János 3, 16-21.)

Először jött el a betlehemi lángért Münich Tiborné.
- Most először olvastam az újságban, hogy lehet vinni a betlehemből hozott lángból. Ez nem egy mindennapi dolog, ezért az unokámmal eljöttem, hiszen nem fordulhat elő, az, hogy az ünnepre ne vigyen az ember haza abból a fényből, amely Betlehemből, Jézus szülőhelyéről származik. A családban kilencen vagyunk, két fiam van, a menyeim és négy unoka. - mondta

Tíz éve minden alkalommal Bécsből érkezik a láng. A Bécs Központi pályaudvarról a mozdonyvezető hozza magával, útközben minden állomáson azt az ott várakozóknak továbbadja.

Sopronban a Győr- Sopron-Ebenfurti Vasút személyszállítás-vezetője, Lendvai Péterre hárul az a feladat, hogy a váróterembe az egyházak és az érdeklődők számára a mozdonytól behozza. Természetesen Lendvai Péter is visz haza a lángból, amelyért érkezik majd hozzá aztán a rokonság, a vasasutaskollégák, és további ismerősök.
- Nekünk ez fontos - teszi hozzá, miközben az is kiderül, hogy éppen olyan lámpása van, mint amilyennel a repülőn Tel Avivból érkezett az imbolygó fény.

Közben a nemzetközi váróteremben szolgálatot teljesítő határőrök is a betlehemi lánggal gyújtják meg a ,,szolgálati" adventi koszorújukat, ezt fotózni, sajnos nem lehet, hiszen a szabály, az szabály , de a több mint húsz megjelent érdeklődő között olyan is van, aki majd Szombathelyre viszi a betlehemi lángot. Ő Ágh Péter, a büki állomásfőnök, aki igen patinás – a déli vasútról származó és ereklyéknek számító vasuti lámpákkal – a biztonság miatt többel – viszi tovább a fényt.

Tóth Éva

Képriport





2004. december 24., péntek 01:10


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület