CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Előszilveszteri Koncert a GyIK-ban- Temesi Mária operaékenesnő a Liszt Szalonban - Bérleten kívüli előadások a Petőfi Színházban, és a Kisszínházban

Előszilveszteri Koncert 2004. december 30-án, csütörtökön 18:00 órakor előszilveszteri koncertet ad a soproni "Juventus" Koncert Fúvószenekar,  vezényel: dr. Friedrich András a Gyermek és Ifjúsági Központban (Sopron, Ady E. u. 10.) Belépődíj: 600.-Ft. Jegyelővétel: Escort Tourist: Sopron, Orsolya tér 4. Tel: 99/524  514
A koncert a Sopron és Környéke Német Kultúrklub programja.

Temesi Mária operaékenesnő a Liszt Szalonban December 30-án, csütörtökön, a soproni Szent György utcai Liszt Szalonban Temesi Mária operaékenesnő ünnepi koncertjére kerül sor. Az Állami Operaház magánénekese Bach-, Handel-, és Schubert-műveket ad elő.

Színházi programajánlat
Május-Kávécsarnok-Bérleten kívüli előadás 2004. december 29-én, szerdán, 19:30 órakor és 2004. december 30-án, csütörtökön 19:30 órakor Május-Kávécsarnok Szép Ernő két életképének bérleten kívüli előadása lesz a Petőfi Színház Kisszínházában (Liszt Ferenc Konferencia és Kultúrális Központ, Sopron, Liszt Ferenc u. 1.
Tel: 99/511-730). Rendező: Szilágyi Tibor

Szép Ernő két egyfelvonásosa vígjátéki bravúr, kivételes költői al-kotás. Darabjaiban szeretettel és megértéssel mutatja be a szá-zad eleji Pest biedermeier kispolgári hangulatát, finoman karikíroz-va, a lebegő költészet és a földönjáró realizmus között egyensú-lyozva. Szép Ernő a boldog szegények írója volt, tragikus sorsát is finom iróniával élte meg. "Én zsidó vagyok? Hogyhogy zsidó vagyok? Mi az? Sárga vagyok én vagy zöld vagy milyen? Nekem bizony isten eszem ágában se volt, hogy zsidó leszek majd, ha meg-születek." Hatvannégy éves korában munkaszolgálatra cipelik Csomádra, de még ott is az életet dicséri, kíváncsian szemlél min-dent: "Én nem hallottam soha Csomád felől... szent kötelességem lett volna a tulajdon hazámat keresztbe-hosszába megnézni... Bűnhődöm most a hűtlenségemér, meg kell ismerni Csomádot." Ötven éve halt meg, de darabjai a magyar irodalom klasszikus al-kotásainak számítanak.
Két legtöbbet játszott egyfelvonásosa a Kávécsarnok és a Május 1918-ban játszódik, a háborús időket nehezen élő Budapesten. A anyagi gondokkal, munkanélküliséggel küzdő kisemberek megpró-bálnak a háború sokkja elől olyan kis szigetekre menekülni, ahol még mindig embernek érezhetik magukat, ahol tiszteletreméltó polgárok illúzióját kelthetik. Van amikor sikerül, van amikor nem. Szép Ernő egyetlen valódi menedéket ajánl fel: a szerelmet, amely visszaadhatja emberségünket. A Kávécsarnok Alajosát, a Május Öngyilkosát is csak a szeretet mentheti, menti meg.
Kapcsolódó cikk:
Május - Kávécsarnok: két életkép
 

A különterem 2004. december 30-án, csütörtökön 19:00 órakor A különterem című két részes komédia bérleten kívüli előadására várják a színházlátogató közönségeta soproni Petőfi Színházba. Neil Simon művét fordította Debreczeni Júlia. Az előadás a Soproni Petőfi Színház és a Madách Színház közös bemutatója.
Rendező Málnay Levente
A darab ősbemutató - most nézheti-hallhatja a közönség először magyar nyelven. A szerzőt, Neil Simont, a Mezítláb a parkban, a Furcsa pár íróját nem kell bemutatnunk, ismert a nézők előtt. Volt olyan év, amikor négy darabja ment egy időben a Broadway négy különböző színházában, köztük a Cabiria éjszakái, amelyből Fellini készített filmet. Műveiben enyhén sokkolja a nézőket, de csak any-nyira, hogy nevetésre ingerelje őket. Jól szerkesztett vígjátékai-ban minden mindig a helyére kerül - ügyel arra, hogy ne terhelje túl sok komolysággal a publikumot, és mindig idejében megnyug-tatja őket: végül minden jóra fordul. Pályáját geg-manként kezdte, komikusoknak írt magánszámokat - azóta több mint húsz vígjáté-kot, öt musical-librettót szignálhat - 1983-ban a Broadway-n lévő Alvin Theatre-t, Neil Simon Theatre-re keresztelték át. A Különte-rem meglepő alapötletből épül darabbá: az elegáns La Casette különtermében hatszemélyes vacsorára hívja vendégeit a neves válóperes ügyvéd, Paul Gerard. Először három férfi érkezik - nem ismerik egymást, de mindhármuk válását Gerard intézte. Aztán megérkezik három nő... Pergő, szellemes dialógusok, meghökken-tő helyzetek sorozata visz a végkifejlet felé.

Kapcsolódó cikk:
A Soproni Broadway Review jelenti - A különterem



2004. december 28., kedd 10:28


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület