CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 1., szerda, Fülöp, Jakab, Amarilla napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Megérkeztek a Legfelsőbb Bírósághoz a népszavazással kapcsolatos beadványok- 350 millió euró az ázsiai katasztrófa károsultjainak megsegítésére- A Szülőföld-programról * Időjárás

A Corvinus Rádió hírei január 6. 14.00 óra
FM 104.6

Megérkeztek a Legfelsőbb Bírósághoz a népszavazással kapcsolatos beadványok
Washington szerint erősödött az antiszemitizmus Európában

A Legfelsőbb Bírósághoz mostanra megérkeztek azok a beadványok, amelyek ismét megtámadták az Országos Választási Bizottság határozatát a népszavazás végeredményéről. Erről a Legfelsőbb Bíróság szóvivője tájékoztatta a rádiót. A testületnek mostantól 24 órán belül kell meghoznia döntését. Összesen hét beadványról van szó, ezek egyikét a Magyarok Világszövetsége nyújtotta be. A végeredmény jóváhagyása esetén nincs további fellebbviteli lehetőség, ha viszont szabálytalanságot talál a bíróság, akkor tovább folytatódik az ügy.

Az Európai Bizottság további 350 millió eurót szán az ázsiai katasztrófa áldozatainak segítésére. Ezt a testület elnöke, Jose Manuel Barroso jelentette be a dzsakartai konferencián. Elmondta, hogy az összeget három év alatt juttatnák el az újjáépítésre, de ezt még jóvá kell hagynia az Európai Parlamentnek is. Az Unió korábban már kezdeményezte, hogy az Európai Beruházási Bank adjon egymilliárd eurónyi kölcsönt a helyreállításra. A dzsakartai tanácskozáson az amerikai külügyminiszter közölte, hogy feloszlik az ázsiai segélygyűjtésre alakult amerikai vezetésű koalíció. Colin Powell elmondta: az Egyesült Államok, Japán, India és Ausztrália mostantól csatlakozik az ENSZ akciójához. A segélyezési csúcsértekezleten 26 nemzet vezetői és képviselői vettek részt.

Kiss Péter kancelláriaminiszter szerint nemcsak kampányígéret volt: a magyar kormány komolyan veszi a Szülőföld-programot. A politikus az Erdélyi Riport című lapnak azt hangsúlyozta, hogy az európai csatlakozás által kell megteremteni a Kárpát-medencei magyarság számára az európai boldogulás lehetőségét, azt, hogy ki-ki ott lehessen európai, ahol megszületett. Ehhez viszont szükséges, hogy a magyar kormány megkülönböztetett támogatásokat nyújtson mindaddig, amíg egy-egy ország nem veheti igénybe az európai forrásokat - mondta Kiss Péter.

Magyarország hat uniós megfigyelőt küld Ciszjordániába és Gázába a hétvégi palesztin elnökválasztás ellenőrzésére. Összesen 260 nemzetközi ellenőr ügyel a voksolás tisztaságára. Az izraeli hatóságok ígéretet tettek arra, hogy segítik a megfigyelői rendszer működését. Időközben palesztin területre érkezett Jimmy Carter volt amerikai elnök is.

Az amerikai külügyminisztérium szerint Európában jelentősen erősödött az antiszemitizmus az utóbbi években. A most közzétett jelentésben az áll, hogy Nyugat-Európában a zsidóellenes megnyilvánulások jelentős részéért még mindig a hagyományos szélsőjobboldali csoportok a felelősek, de az incidensek egyre növekvő hányada a hátrányos helyzetű és sorsukkal elégedetlen muzulmán fiatalok rovására írható. Kelet-Európában a bőrfejűeket és más szélsőséges politikai csoportokat tartják felelősnek a legtöbb antiszemita incidensért. Az amerikai jelentés Magyarországgal foglalkozó fejezetében az áll, hogy a magyar kormány jelentős erőfeszítéseket tett az antiszemitizmus elleni harcban, de a médiában és a sajtóban még mindig vannak antiszemita megnyilvánulások.

Az időjárásról:

Északnyugat felől átmenetileg felszakadozik a felhőzet, enyhe idő várható. Az északnyugati szél sokfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik, majd hajnaltól mérséklődik a légmozgás. A hőmérséklet csúcsértéke 7, 10 fok között alakul. Késő este 4, 7 fok várható.



2005. január 06., csütörtök 14:26


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület