CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Kereskedelmi és Iparkamara  

GVI-felmérés a gazdaságról
2004. II. félévének konjuktúrája

2004. októberben az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézet (MKIK GVI) a területi kamarák közreműködésével, közel 12 ezer céget keresett meg a konjuktúra-vizsgálata során. A megkeresett cégek közül 1.541 cég töltötte ki a kérdőívet, a vizsgálat ennyi cég válaszán alapul.
(Külön köszönjük kamaránk válaszoló tagjainak a munkát! SKIK.)

Konjuktúra és bizonytalansági mutató
A fél évvel ezelőtti helyzethez képest kismértékben romlott a konjuktúramutató mértéke, miközben javult a bizonytalansági mutatóé. Ez azt jelenti, hogy az ütemlassulás megítélése most egyöntetűbb, mint a korábbi 2003. októberi és 2004. áprilisi felvételekből az alsó fordulópontra és a gazdasági növekedés gyorsuló ütemére vonatkozó várakozások voltak.
A konjuktúramutató egyedi mutatóinak indikátorai mindegyikében romlást regisztrálhatunk: visszafogottabbá vált a cégek beruházási aktivitása, romlott a jelenlegi és a várható jövedelmi szintről alkotott vélemény.

Üzleti helyzet és jövedelmezőség
A cégek 16 %-a (Sopron:43%)látja rossznak üzleti helyzetét, 59 %-a (Sopron:46 %) kielégítőnek és 25 %-a (Sopron:11%)jónak. A várható üzleti helyzet esetében folytatódott a várakozások rosszabbodása: a cégek 22 %-a (Sopron: 31%) számít romlásra, 51 %-uk (Sopron: 50 %)változatlan üzleti helyzetre és 27 %-uk (Sopron: 19%) javulásra.
A jelenlegi jövedelmezőséget legrosszabbnak a mikro-vállalkozásoknál, legjobbnak pedig a nagy cégeknél látják. A várható jövedelmezőség esetében a legkedvezőtlenebb válaszokat a kis (10-49 fő) közötti cégek vezetői adták, miközben a legjobbat a nagy cégek.
A külföldi tulajdonban lévő cégek helyzetmegítélése minden vizsgáltmutató szerint jobb, mint a magyar tulajdonban lévőké.

Belföldi és export értékesítés, rendelésállomány
A felvétel eredménye szerint a cégek 40 %-nál nőtt a z értékesítés volumene az elmúlt félévben, közel 30 % azon cégek aránya, amelyek csökkenő értékesítési volumenről számoltak be, – ez 2-3 százalékponttal rosszabb eredmény, mint amit az elmúlt félévben láthattunk.
A rendelésállománynál általában pozitív tendenciákat várnak a cégek.
Ez a várakozás erősebb az export, mint a belföldi megrendelések esetében. Az export értékesítés erőteljesebben nőtt Nyugat- és Közép-Dunántúlon, legnagyobb arányban az iparban. A belföldi értékesítésnövekedése a nyugat-dunántúli és az észak-magyarországi cégeknél volt erősebb, valamint a pénzügyi és a humán szolgáltatásoknál számottevő.

Foglalkoztatottság, kapacitáskihasználás
Míg fél évvel ezelőtt nagyjából ugyanannyi cég tervezett létszámleépítést, mint létszámfelvételt, addig 2004. októberében már 31 %-uk (Sopron: 15%) tervezi csökkenteni és 15 %-uk (Sopron:13 %) növelni a foglalkoztatottak számát, míg a cégek 54 %-a (Sopron:72 %) nem számol változtatással.

Beruházások
A második félévben nem várható a 2004. első félévére jellemző, kimagasló 13,5 %-os ütem megismétlődése. A beruházások volumenének növekedését leginkább az idegenforgalmi és a szállításba tartozó cégeknél, míg a legkevésbé az ipari vállalkozásoknál említették.ű

(A Sopron Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara közlése, Kamarai Hírlevél, 2005. január))
 



2005. január 06., csütörtök 15:28


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület