CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 28., vasárnap, Valéria napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Aláírásgyűjtés a régi hegyeshalmi határátkelőért- Jelzőrendszer kiépítését tervezi az enesei önkormányzat- Vasúti vagyonőrök takarítók január 10-étől a Budapest- Győr InterCityn

 

A Corvinus Rádió hírei január 7. 18.00 óra
FM 104.6

Újabb aláírásgyűjtésbe kezdett az a levéli férfi, aki azt szeretné elérni, hogy az autósok használhassák a régi hegyeshalmi határátkelőt. A kishatárátkelő néhány napig üzemelt az uniós csatlakozás után, ám az osztrák fél műszaki problémákra hivatkozva újra lezárta az átkelőt. A határállomás azóta csak csak gyalogosan, kerékpárral, vagy kismotorral vehető igénybe. Az átkelő megnyitása leginkább az Ausztriában dolgozó magyar ingázók dolgát könnyítené meg. A levéli fiatalember azt tervezi, ha továbbra sem történik változás, akkor az Európai Unióhoz fordul segítségért. A férfi egy honlapot is létrehozott, ahol letölthető az aláíróív.

Több településsel közösen jelzőrendszer kiépítését tervezi az enesei önkormányzat. A projekt lényege, hogy a község 70 évnél idősebb, egyedülálló lakói egy csuklóra szerelhető kis készüléket kapnának, amellyel jelezni tudnák, ha valamilyen baj éri őket. Enesén a tervek szerint 50-en kaphatnak ilyen szerkezetet, ha a pályázat sikeresnek bizonyul. A projektet egy fővárosi pályázatíró cég koordinálja.

Az utasok biztonsága érdekében vasúti vagyonőrök, a tisztaság biztosítása érdekében utazó takarítók dolgoznak január 10-étől a Budapest- Győr között közlekedő InterCityken. A vagyonőrök a vonatokon utazók ellen elkövetett bűncselekmények megelőzése érdekében kísérik az IC-járatokat, s egyben segítik a jegyvizsgálók munkáját. A vasúttársaság a jelenlétüktől azt várja, hogy a vonaton való folyamatos járőrözéssel megakadályozzák a lopásokat, a rongálásokat, valamint a rendzavarást és garázdaság elkövetését. Az IC vonatok tisztaságát is folyamatos takarítással biztosítja a MÁV Rt., a takarítók menetközben folyamatosan végzik a kocsik, a mosdók és WC-k belső tisztítását.

Győrben folyik a városházán a 2005-ös költségvetés előkészítése. Az idei büdzsé az előrejelzések szerint sokkal szorosabb lesz mint az elmúlt évi. Jelenleg a hivatal munkatársai, egyeztetéseket folytatnak az önkormányzati intézmények vezetőivel a költségvetés keretszámairól. A témáról január 13-án közmeghallgatást is tart az önkormányzat, melyre várják az érdeklődő győri polgárokat.

A Külügyminisztérium vizsgálata szerint a bangkoki magyar nagykövet felelős azért, amiért a katasztrófa idején nem tért vissza állomáshelyére. Vándor Jánost ezért felmentette a Külügyminisztérium a szolgálat alól. Ugyanakkor felettesét, a területi főosztály vezetőjét is vétkesnek találták, amiért nem küldte vissza a nagykövetet Thaiföldre. Az ő nevét egyelőre nem hozzák nyilvánosságra. A Kuala Lumpur-i nagykövet sem tartózkodott állomáshelyén, ám az ő munkájára nem volt szükség Malajziában, ezért nem találták felelősnek. A Külügyminisztérium tájékoztatóján az is elhangzott, hogy a tárca hamarosan válságközpontot alakít ki, amely katasztrófák esetén azonnal működni kezd.

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára szerint nincsenek terhelő adatok Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere ellen. Szita Károly tagadja, hogy valaha is ügynök lett volna és politikai krimi áldozatának tartja magát. A politikus elmondta: minden jogi lépést megtesz azért, hogy elejét vegye a személyét érintő híreszteléseknek.

A Magyarok Világszövetsége tudomásul veszi, de nem ért egyet a Legfelsőbb Bíróság ítéletével. A jogerős határozat helyben hagyja az Országos Választási Bizottság döntését, amelyben a testület elutasította a kettős népszavazás végeredményét kifogásoló beadványokat. Az MVSZ elnöke, Patrubány Miklós ugyanakkor kijelentette, hogy az OVB eljárása törvénysértő volt, amikor a népszavazási jegyzőkönyvek ismételt ellenőrzését az eredetileg eljáró szavazatszámlálókra bízta.

A határon túli magyar politikai vezetők továbbra is ragaszkodnak a kettős állampolgársághoz. A szabadkai tanácskozáson a Magyar Állandó Értekezlet határon túli tagszervezeteinek vezetői zárónyilatkozatban felszólították az Országgyűlést, hogy alkosson olyan törvényt, amely lehetővé teszi a határon túli magyarok számára a magyar állampolgárság megszerzését. A tanácskozáson megalakították a Határon Túli Magyar Szervezetek Fórumát is, amely évente legalább kétszer összeül, és előkészíti a MÁÉRT üléseket. Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke hozzátette: ez csak a határon kívül rekedt magyarságról szól, és nincs okuk keresni Magyarországon belüli szervezetet.

A Malév továbbra is elindítja bangkoki charterjáratát, melyet a céggel szerződő utazási irodák rendeltek meg - közölte a légitársaság. Ma délután is elindult egy repülőgép Thaiföldre, fedélzetén 180 utassal. Ők olyan területre mennek, amelyet nem érintett a múlt heti katasztrófa. A gép visszafelé kitérőt tesz Srí Lankára, ahova eljuttatják a Fővárosi Vízművek és a fővárosi önkormányzat adományait. Az utasszállítóval érkezik majd haza az a 11 fős orvoscsoport is, amely múlt hét óta segített a térségben a rászorulókon. Ugyancsak ma indult Srí Lankára egy mentőexpedíció Pozsonyból is. A szlovák és magyar szakemberek elsősorban fertőtlenítéssel foglalkoznak, speciális koncentrátumot visznek magukkal, hogy azután a helyszínen betanítsák az ottaniakat az eszközök és a technológia használatára.

Legalább 18 ember halt meg a Bologna mellett reggel történt vonatszerencsétlenségben - jelentette az egyik olasz hírtelevízió. Több mint 50 ember megsérült, köztük három súlyosan, amikor a sűrű ködben összeütközött két vonat. A halottak között van mind a négy mozdonyvezető. A szakértők szerint a Veronából Bolognába tartó személyvonat valószínűleg nem adta meg az elsőbbséget a tehervonatnak.



2005. január 07., péntek 19:18


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület