CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 28., vasárnap, Valéria napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Magyar Vöröskereszt: Eddig több mint 100 millió forint a földrengés és szökőár károsultjainak megsegítésére- Meghibásodott a temelini atomerőmű egyik reaktora- Meghalt egy francia megfigyelő Libanonba

A Corvinus Rádió hírei Január 9-én 18.00 órakor
FM 104.6

Meghalt egy francia megfigyelő Libanonban
Meghibásodott a temelini atomerőmű egyik reaktora
Eddig több mint 100 millió forint a földrengés és szökőár károsultjainak megsegítésére

Két órával meghosszabbították a palesztin elnökválasztást, mert sok szavazót feltartóztattak az izraeli katonai ellenőrzőpontoknál. Így a szavazóhelyiségek Ciszjordániában, a Gázai-övezetben és Kelet-Jeruzsálemben helyi idő szerint 9 óráig tartanak nyitva. Kelet-Jeruzsálemben ugyanakkor tömegjelenetek kísérik a voksolást, mivel mindössze öt postahivatalban nyitottak szavazóhelyiséget. A Gázai övezetben és Ciszjordániában nyugalom és nagyarányú részvétel jellemzi a szavazást, melyen eldől: ki lesz az utódja Jasszer Arafatnak a Palesztin Hatóság élén.

Megöltek egy francia választási megfigyelőt, egy másikat pedig megsebesítettek Libanon déli részén. A körülményekről egyelőre nincsenek információk. A helyi televízió közlése szerint a szakértő akkor vesztette életét, amikor izraeli katonák egy a Hezbollah által elkövetett támadásra válaszoltak.

Egy generátor hűtőrendszerének meghibásodása miatt vasárnap leállították az osztrák határhoz közeli cseh temelíni atomerőmű egyik reaktorát. Az atomerőmű szóvivője elmondta: négy-öt napra lesz szükség a hiba megállapítására. Az atomerőmű másik egysége teljes kapacitással üzemel.
A két, egyenként 1000 megawatt teljesítményű orosz tervezésű reaktorokban gyakran fordul elő műszaki hiba. A temelíni atomerőmű egyes blokkja tavaly 109 napig nem üzemelt, ebből 16 napig terven kívül. Az erőmű kettes blokkja 81 napot állt, ebből 21 napot terven kívül.
Az osztrák határtól 35 kilométerre északra fekvő atomerőmű többször okozott feszültséget a két ország között. Osztrák környezetvédők a létesítmény bezárását sürgetik, míg a cseh hatóságok az atomerőmű biztonságosságát hangsúlyozzák.

Irakban nyolc ukrán és egy kazah katona meghalt, további 11-en megsebesültek fegyvermentesítési munkák közben. A sebesülteket egy bagdadi kórházban ápolják. Szamarrában meggyilkolták a rendőrfőnököt. A rendőrök elmondása szerint fegyveresek tüzet nyitottak Mohammed el-Bedri autójára a város közelében. Bagdadtól délre két iraki rendőr és két civil meghalt, amikor az amerikai csapatok tüzet nyitottak, miután robbanószerkezet lépett működésbe járműveik mellett.

A délkelet-ázsiai földrengés és szökőár következtében legalább 100 ezer gyereknek tűnt el mindkét szülője az egyik legnagyobb brit segélyszervezet szerint. A Save the Children nevű jótékonysági szervezet vezérigazgatója a Sunday Timesnak elmondta, hogy ez a szám előzetes becslésen alapul. A UNICEF nemrég arra figyelmeztetett, meg kell akadályozni, hogy a dél-kelet ázsiai gyerekek a nemzetközi gyermekkereskedelem áldozataivá váljanak.

A Magyar Vöröskeresztnél eddig több mint 100 millió forint gyűlt össze a délkelet-ázsiai földrengés és szökőár károsultjainak megsegítésére - közölte a szervezet főtitkára. Morzsányi Éva reményei szerint az összeg elérheti a 200 millió forintot is. Adakozni lehet bármilyen telefonkészülékről a 1749-es hívószámon, csekken, illetve a köztelevízió ma is működő segélyszámán. Az egyik nagy áruházlánc üzleteiben a vásárlók tegnap mintegy 13 és fél millió forintot adtak össze. Danks Emese, a cég szóvivője elmondta: a vállalat minden, a vásárlók által adományozott egy forinthoz hozzátesz még egyet.

Az Északnyugat-Európában pusztító vihar éjszaka elérte a Balti-tenger és a Finn-öböl térségét és árad a Néva is. Szentpétervárnál már csaknem két métert emelkedett a vízszint, így a világhírű múzeumairól és építészeti emlékeiről ismert történelmi negyedet is eláraszthatja a víz. Az észt partok mentén több tengerparti település jelentős része is víz alá került. Lettország csaknem fele maradt áram nélkül a vihar következtében. Rigában az egyik városrészből elköltöztetik a lakókat az ár miatt. A finn főváros egyik negyedét, ahol az elnöki palota és több kormányzati épület van, szintén árvíz fenyegeti.

Időjárás

Változóan felhős marad az ég, és mérsékelt a délnyugati szél. Boldogasszony havának kilencedik napján kellemes tavaszi időnk van. A hőmérséklet csúcsértéke 8, 11 fok között alakul. Majd késő este 5, 8 fokra számíthatunk.
Az enyhe időjárás következtében felerősödhetnek a reumatikus fájdalmak, a szív- és légzőrendszer megterhelése nagyobb lesz, csökken a testi és szellemi teljesítmény, romlik az összpontosító-készség. Szerencsére ezek a kellemetlenségek csak átmeneti jellegűek, így a hét elején már teljesen eltűnnek, vagy háttérbe szorulnak.



2005. január 09., vasárnap 18:57


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület