CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Pénzügyi fedezet-hiány Vas megyében- Újabb földrengések Indonéziában- Halálesetet is okozó szélsőséges időjárás

A Corvinus Rádió hírei * Január 10. 8.00 óra

Nem áll rendelkezésre a szükséges pénzügyi fedezet a kötelezően előírt béremelésekre és járulékokra a Vas Megyei Önkormányzat idei költségvetési koncepciójában. A kötelezettségek teljesítéséhez létszámcsökkentéssel kívánják előteremteni a forrásokat. Az intézményi létszámkeretet 116-tal kívánják csökkenteni. A legnagyobb csökkentés az oktatásban következhet be, ami 40 álláshelyet érint. A szociális ágazatban 38, a múzeumoknál és közgyűjteményeknél 14, a művészeti és művelődési intézményeknél 10, a gyermekvédelemben 8 státuszt érintő leépítéssel számolnak. Viszont száznál több álláshelyet eddig sem töltöttek be a megyei intézményeknél -írja a Vas Népe.

Az előzetes felmérések szerint a Fatah jelöltje, Mahmúd Abbász nyerte meg a palesztin elnökválasztást. A palesztin politikus még az este folyamán kihirdette saját győzelmét, amit Jasszer Arafat nemrég elhunyt palesztin vezető emlékének ajánlott.

Az amerikai külügyminiszter szerint jobban össze kellene hangolni a katasztrófa sújtotta délkelet-ázsiai országok felé irányuló segélyeket. Colin Powell hangsúlyozta: nem szabad a térséget olyan pénzekkel és segélyszállítmányokkal elárasztani, amelyekre nincs feltétlenül szükség.

Indonézia szökőár sújtotta régiója felett lezuhant egy amerikai helikopter, amely éppen segélyt szállított a nélkülöző lakosságnak. A baleset következtében négy katona megsebesült, de a tíztagú legénység sorsáról egyelőre nem tudni további részleteket, csupán annyit, hogy a balesetben feltehetően senki sem halt meg.
A szökőár sújtotta Indonéziában ismét több földrengés volt.
Szumátra szigetéről egy Richter skála szerinti 6,2-es és egy 5,5-ös földmozgást jelentettek. A szintén Indonéziához tartozó Simulue-sziget közelében pedig 5,1-es erőséggel rengett a föld.

A Párizsi Klubba tömörült hitelező országok a francia fővárosban arról döntöttek, hogy hitel-visszafizetési haladékot hirdetnek azon délkelet-ázsiai országok számára, amelyek súlyos károkat szenvedtek a karácsonyi szökőár során. A döntést a francia pénzügyminiszter jelentette be.

Nagy-Britanniában hárman, Skandináviában legalább heten vesztették életüket az őrjöngő szél és esőzés miatt szombaton. A némileg lecsillapodott szél kelet felé vonul: tízméteres hullámokat kavart a Finn-öbölben, Észtországban partmenti településeket öntött el, Rigában, Helsinkiben és Szentpéterváron teljes városrészeket fenyeget áradás.
Lettországba 150 kilométeres sebességgel tört be a szél, Rigában kiköltöztették a folyó mellett lakókat, ugyanis sok ház földszintjét már akkor elöntötte a víz. Vasárnap hajnalban az ország fele áram nélkül maradt, sok háztartásban most sincs áram, vízellátás, és a telefonkapcsolat is akadozik.
Az orosz hatóságok már szombaton készültséget rendeltek el, miután a meteorológusok 120-140 kilométeres szelet jósoltak. Veszélyben van Szentpétervár történelmi városrésze, itt ugyanis már vasárnapra virradóra két méterrel emelkedett a Néva szintje. Hat metróállomást lezártak, tudatta a város polgári védelme az Itar-Tassz hírügynökséggel.

Időjárás

Szélsőségesen, de nem példátlanul meleg van egész Európában, mondta az Indexnek Aigner Szilárd meteorológus. Az óceántól való távolságunk miatt ugyanaz a hatás Magyarországon kellemes meleget, míg Észak-Európában viharos szelet és esőzést okoz. Hozzátette, a dühöngő szelet az érintett országokban a légköri modelleken előre lehetett látni.
Kérdésre válaszolva elmondta, bár az éghajlat módosul, a mostanában sokasodni látszó természeti csapások valójában nem számítanak rendkívülinek. Régen is előfordultak, mondta, csak akkor még nem beszéltek róla ennyit, és a viharok nem okoztak ekkora pusztítást a kis népsűrűség, illetve a kiépítetlenség miatt.
Magyarországon csütörtökig marad a meleg; Aigner szerint most az átlagosnál nyolc fokkal melegebb van. Csütörtökön visszaáll az ilyenkor megszokott, nulla fok körüli hőmérséklet, de ennél hidegebbet érzünk majd, mivel elég szeles lesz az idő. Jelentős havazásra nem lehet számítani

Győr-Moson-Sopron megyében tavaszi meleg volt a hétvégén. Vasárnap délután Győrben 9, Mosonmagyaróváron 10 fokot mértek, egy nappal korábban a megyeszékhelyen 13-at. Csak összehasonlításképpen:
Tavaly január elején 8 cm hó esett és január 9-én délután –4,6 fok volt Győrben.



2005. január 10., hétfő 08:30


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület