CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

511 védett madártetemre bukkantak tegnap a határőrök- 101 éves lakót köszöntenek a jobaházi Idősek Otthonában- Műholdakkal a cunamik ellen * Időjárásjelentés * Sport

 

A Corvinus Rádió hírei 12.00 órakor
FM 104.6

511 védett madár tetemére bukkantak egy autóban tegnap a határőrök
101 éves lakót köszöntenek a jobaházi Idősek Otthonában
Műholdakkal a cunamik ellen

Ritka születésnapra gyűlnek össze a jobaházi Idősek Otthonának lakói és dolgozói. Január 13-án az intézmény lakóját, Nagy Imrét köszöntik 101. születésnapján. A napjainkban sajnos nem gyakori jubileumon a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat nevében Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés általános alelnöke gratulál az ünnepeltnek. A szilsárkányi születésű Imre bácsi felesége elvesztése, 1996 óta az Idősek Otthonának lakója. A csütörtöki ünnepségen lakótársai, az intézmény vezetői, Szilsárkány és Jobaháza polgármesterei mellett közel 20 családtagja, köztük ükunokája is köszönti az éltes korú férfit.

Természetkárosítás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást a Körmendi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya egy olasz állampolgár ellen, akinek az autójában madártetemeket találtak a határőrök – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség a Vas Megyei RFK sajtószolgálatától.
Az olasz férfi menyasszonya társaságában gépkocsijával a rábafüzesi határátkelőre tartott tegnap délután, amikor Rönök térségében a határőr járőrök igazoltatták.
Az Őrségi Nemzeti Park szakértőjének bevonásával kiderült, hogy csomagtartóban lévő két hűtőtáskában összesen 511 darab, különböző madárfaj teteme van.
Ezen madárfajok mindegyike védett. A szakértői vélemény alapján a madarak eszmei értéke összesen 5.110.000,- Ft.
Az olasz férfit gyanúsítottként hallgatták ki természetkárosítás bűntett megalapozott gyanúja miatt. A külföldi a bűncselekmény elkövetését beismerte, ellene biztosíték letétbe helyezése mellett folyik a büntetőeljárás.
A madártetemek eredetének tisztázása jelenleg is folyamatban van.

Magyar perek az Európai Bíróságon Négy, úgynevezett magyar ügy vár döntésre az Európai Bíróságon. A perek egyikét az olasz állam és egy tartomány kezdeményezte a borvitában, mégpedig azért, hogy töröljék el a „Tokaji” névhasználatot tiltó uniós szabályozást. Bár végleges döntés még nincs, a bíróság főtanácsnokának tavalyi állásfoglalása gyakorlatilag elutasítja az olaszok kérelmét.
Egy második uniós döntésre váró ügyben a Fővárosi Bíróság kért uniós állásfoglalást. Arról a büntetőeljárásról van szó, ami a Munkáspárt alelnöke, Vajnai Attila ellen indult a vörös csillag viselése miatt. A szakértők szerint egyébként erre problémára nem terjed ki a közösségi jog hatálya.
A másik két per egyikében az a kérdés, hogy Görögország róhatott-e ki vámot a magyar Suzukikra arra való hivatkozással, hogy valójában Japán termékről van szó, míg a negyedik perben az Európai Bíróság döntheti el egy hazai cég, valamint egy magánszemély vitáját egy szerződés értelmezéséről.

Izraelben és az Egyesült Államokban is üdvözölték, hogy Mahmud Abbász nagy fölénnyel megnyerte a palesztin elnökválasztást. Bár hivatalos eredmény még nincs, a mérsékeltnek számító palesztin politikus győzelmét, egyértelműnek tekintik az exitpoll felmérések alapján.
A közelmúltban elhunyt Jasszer Arafat politikai örökösének tartott Mahmud Abbász már megkezdte munkáját: felkérte Ahmed Korei miniszterelnököt, hogy készítse elő az új kormány megalakítását. Korei azt mondta, hogy az elnökválasztás eredménye azok győzelmét jelenti, akik a béke, a demokrácia és a nemzeti egység hívei. Mahmud Abbász a Fatah mozgalom jelöltje, és becslések szerint a szavazatok 65-70 százalékát szerezte meg az elnökválasztáson, amelyet a radikális palesztin csoportok bojkottáltak.

Az észak-európai ítéletidőben legalább 14-en vesztették életüket, és százezrek maradtak áram nélkül. Az orkánerejű széllel érkező özönvízszerű eső Svédországban és Dániában 11 ember halálát okozta, több mint 400 ezren áram nélkül maradtak. Ideiglenesen le kellett állítani két svéd nukleáris reaktort. Nagy-Britannia északi részén hárman vesztették életüket, amikor az áradás elöntötte Carlisle városát, ahonnan ezreket kellett átmeneti szállásokra menekíteni. Az ítéletidő Észtországban és Lettországban is súlyos energia-ellátási gondokat okozott. Szentpéterváron több mint két métert emelkedett a Néva vízszintje, az áradás fenyegeti az észak-orosz nagyváros világhírű múzeumairól és építészeti emlékeiről ismert történelmi negyedét is.

A műholdak adatai szerint a legnagyobb földrengés által kiváltott két vízfal 500-800 kilométer távolságban követték egymást. A nyílt óceánon hullámaik legfeljebb 50 centiméterrel emelkedtek a víz szintje felé. Bár a cúnami a felszínen rejtőzködik, radarberendezésekkel megállapítható pontos magasságuk: a vízfal december 26-án az óceán 4000 méter mélységébe is leért.
Több ezer kilométer megtétele után, a partmenti sekély vizekbe érve ez a vízfal kiemelkedett, és csaknem tízméter magas hullámokkal csapott le a partra. A műholdak a két nagy vízfaltól 100-200 kilométer távolságban kisebb hullámokat is megfigyeltek.
Összehasonlításképpen, nagy viharok esetében a hullámfalak legfeljebb 10 méter mélységig hatolnak le, azaz csak az óceán felszínközeli vizei érintettek a a hullámzásban. A hullámfalak ilyenkor néhány száz méter távolságban követik egymást.
A kutatók remélik, hogy a megfigyelések segítenek a cúnami előrejelző rendszerek finomításában. A cél, hogy miután a szeizmométerek megállapították a földrengés erejét és epicentrumát, a cúnami-modellek képesek legyenek meghatározni, hogy hol, mikor és milyen magasságú hullámokkal csap le a szökőár a partok mentén.
 
 

Időjárás

Kora tavaszi időjárásban lesz ma is részünk, változóan felhős lesz az ég, pár órás napsütés várható. Mérsékelt lesz a délnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke 8, 10 fok között alakul. Késő estére sem ereszkedik az ilyenkor megszokott szintre a léghőmérséklet; 4, 7 fok várható.
Előrejelzések szerint csütörtöktől visszatér a tél.
 
 

Sport

Az egy évvel ezelőtt, tragikus körülmények között elhunyt labdarúgó, Fehér Miklós emlékére rendeztek a hétvégén kispályás nemzetközi tornát a győri Egyetemi Csarnokban. A Quaestor-kupán pályára lépett többek között Illés Béla, Kuttor Attila és Kenesei Krisztián is. A tornát a Cimborák csapata nyerte a Retz-Kaméleon és az Ékes Autó előtt. Az est legfontosabb találkozóján közel kétezer néző előtt az ETO FC csapata csapott össze a Miki Dream Team együttesével. A Lipcsei Péterrel, Korsós Györggyel, Somogyi Józseffel, Illés Bélával és a szövetségi kapitány Lothar Matthäussal felálló gárda 4-2-re verte a zöld-fehéreket.

Czink Melinda továbbjutott Canberrában! A magyar teniszezőnő bár a selejtezőben kikapott, a visszalépéseknek köszönhetően mégis a főtáblára került az ausztráliai versenyen. Czink kihasználta a lehetőséget, és a nyitókörben hatalmas csatában, 5-7, 7-5, 7-6-ra legyőzte a madagaszkári Dally Randriantefyt, és ezzel bejutott a nyolcaddöntőbe. Szintén ezen a viadalon lép majd pályára Kapros Anikó is, akinek ellenfele a harmadik helyen kiemelt amerikai Meghann Shaughnessy lesz.

Focibotránnyal kezdődött az év Görögországban. Szurkolói összecsapások miatt elhalasztották az idei év első fordulójának egyik rangadóját, a Panioniosz-Olympiakosz találkozót. A mérkőzésre mindössze 322 darab jegyet kaptak a vendégek, mégis közel 2500-an próbáltak bejutni a pályára. A lelátóra végül közel 1000 Olympiakosz drukker be is jutott, ahol azonban szóváltásba kerültek a hazaiakkal, majd a vita ökölcsatába torkollott. Közben zajlott az élet a stadionon kívül is, ahol a kinnrekedtek a rendőrökkel csaptak össze. A kaotikus állapotok miatt a találkozót a játékvezető elhalasztotta. Összesen kilenc rendőr megsérült, két drukkert pedig letartóztattak.

Valószínűleg az elemi felháborodás hatására is, de visszakozott Benigno Bartoletti, a Forma-1-es Ferrari csapat volt orvosa
Állítása szerint sohasem mondta, hogy az autósport elitkategóriájának főszereplői közül körülbelül minden harmadik rendszeresen kokainnal él.
"Az interjút készítő személy megváltoztatta a mondandómat, kiragadta azt a szövegkörnyezetből, hogy szenzációsabb legyen a tartalma. Csak annyit állítottam, hogy a Forma-1-ben is létezhet doppingolás, ennek fennáll a veszélye. De nem biztos, hogy doppingszereket használnak, ebben az esetben jönnek szóba a kábítószerek, mint például a kokain" - mondta a 68 éves szakember az El Carabobeno című kolumbiai lapnak.
Hozzátette, egyben megismételte december végi kijelentését, hogy a szer hatása mintegy 90 percig tart ki, ezalatt a pilóták a megszokottnál gyorsabban reagálnak az ingerekre.
Az orvos december végi nyilatkozatára a pilóták közül az ausztrál Mark Webber (Williams-BMW) reagált, meglehetősen ingerülten utasítva vissza a vádat.



2005. január 10., hétfő 13:44


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület