CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Diákélet - diákszáj  

Tallózó az Educatio Press friss híreiből

Nyitott kapuk a Széchenyi István Egyetemen
A győri Széchenyi István Egyetem oktatási kínálatát, a tanulmányok színes és dinamikus hátterét, képzési követelményeit ismerhetik meg az érdeklődők az intézmény január 12-én, szerdán a Városi-Egyetemi Csarnokban rendezendő hagyományos nyitott kapuk programján.

A 10 órakor kezdődő rendezvény 30 standján az egyetem oktatói és hallgatói mutatják be a szakok jellegzetességeit, a sportlehetőségeket, a kollégiumokat, az idegen nyelvi képzést, a hallgatói élet színességét, az ösztöndíjakat, az esélyegyenlőséget, a határon túli - különös tekintettel a felvidéki - magyarok győri továbbtanulási lehetőségeit. A tanulmányok helyszíne, Győr városa a kulturális, történelmi tradíciókat külön standon jeleníti meg.
A regisztrált érdeklődők között óránként az Universitas-Győr Alapítvány discmaneket sorsol ki. A cél a sikeres jelentkezési stratégia kialakítása: az első helyen az egyetem valamelyik nappali tagozatos, állami finanszírozású képzésére jelentkező, beiratkozott, tanulmányait elkezdő hallgatók között 2005. szeptemberben három laptop talál majd gazdára. A tíz legmagasabb pontszámmal bejutó fiatal ősztől 50-50 ezer forintos támogatásban részesül, tíz további fiatal pedig lakóhelye és a Győr közötti közlekedés költségeihez az első évre havi ötezer forintos támogatást kap. (Winkler Csaba, sajtótitkár, SZE)



A pécsi mérnökképzéséről - akár telefonon is
A Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kara, - mely immár egyetemi szintű képzéseket is nyújt - idén újítással szolgál a felvételizőknek: felvételi forró drótot hoztak létre.

A leendő pollackosok a 20/575-5864-es mobilszámon érdeklődhetnek a felvételi követelményekről, a képzésről. A kar nyílt napja február 4-én 10 órakor kezdődik, személyesen akkor lehet majd érdeklődni a 13 indított szakról.
(Educatio Press)



Pályázati felhívás publikációs ösztöndíjra
Az Alapítvány a Magyar Felsőoktatás és Kutatásért Kuratóriuma a Doktoranduszok Országos Szövetségével közösen a Magyar Professzorok Világtanácsával közreműködve pályázatot hirdet fiatal tudományos kutatók publikációs teljesítményének elismerésére.

Az elbírálás tárgyát a tudományos eredmények, és azok bemutatása képezi, tartalmi és formai szempontok alapján.
Pályázatot nyújthat be minden fiatal tudományos kutató, aki a Doktoranduszok Országos Szövetségében a 2005. évre érvényes tagsággal rendelkezik. A pályamű a 2004. árpilis 1. és 2005. február 15. közötti időszakban, a szakmai közvélemény által elfogadott, lektorált tudományos szaklapban, periodikában megjelent - pályázóként egy - első szerzős publikáció. Bármilyen idegen nyelven készült publikációval lehet pályázni, amennyiben azonban az nem angol nyelvű, mellékelni kell a magyar vagy angol nyelvű fordítását is.

Pályázni az alábbi három "tudományterület" valamelyikében lehet: élő természettudományok, műszaki- és élettelen természettudományok, társadalom- és bölcsészettudományok.

A Kuratórium "tudományterületenként" 3-3 főt részesít ösztöndíjban. Az ösztöndíj összege az elért helyezéstől függően 50 000 Ft, 30 000 Ft, illetve 20 000 Ft.
A pályázatot elektronikus és postai úton kell a Doktoranduszok Országos Szövetségéhez benyújtani.

A pályázat honlapján ( www.dosz.hu/palyazat2005 ) on-line regisztrációt kell tenni, ami a megjelent cikk elektronikus változatának feltöltését is igényli.

A szövetség címére (1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21.) el kell küldeni a megjelent publikáció különnyomatát két példányban, a témavezető nyilatkozatát arról, hogy a cikkben közölt eredmények hány százalékban a pályázó önálló munkája.

A pályázatok benyújtási határideje 2005. február 23.

A pályázat eredményhirdetése előreláthatólag a fiatal magyar tudományos kutatók és doktoranduszok nyolcadik találkozóján lesz, a 2005. évi Tavaszi Szél konferencián, melynek helyéről és időpontjáról minden pályázó legkésőbb 2005. április 1-jéig elektronikus értesítést kap.
(Educatio Press)



Aggódik a rektor a Babes-Bolyaiért
Aggódik a Babeş-Bolyai Tudományegyetem szétszakadása miatt dr. Nicolae Bocşan rektor, mert az utóbbi napokban egyes magyar nyilatkozatokból arra a következtetésre jutott, hogy az RMDSZ nem adja fel az önálló magyar egyetem létrehozását célzó terveit. Bocşan szerint okosabb lenne megtartani a jelenlegi multikulturális kereteket.

Az Adevărul tudósítója ugyanakkor tudni véli, hogy Andrei Marga volt kolozsvári rektor azért nem kapta meg a neki ígért tanügyminiszteri tisztséget, mert korábban ellenezte az önálló Bolyai egyetem visszaállítását.
(forrás: transindex.ro)
(Educatio Press)



OM - rendezvényszervezőt keres
Az Oktatási Minisztérium idén is kiírta az Országos Diákparlament rendezvényszervezési feladataira szóló tendert, amelyre tavaly csak egy társaság jelentkezett.
Egyszerűsített közbeszerzési eljáráson keresi az Oktatási Minisztérium (OM) azt az ügynökséget, amely az április 29-e és 30-a között zajló Országos Diákparlamentet megszervezi. A feladatokhoz a koncertszervezés is hozzátartozik.
A kiírás szerint az érdeklődők február 1-jéig tehetik meg az ajánlatukat.
Tavaly a diákparlament megszervezésére kiírt tenderen nem volt nagy tolongás. A 74,6 millió forintos rendezvényszervezési pályázatot a megbízásért egyedül induló Congress Rendezvényszervező nyerte meg.
(forrás: Kreatív Online)


Csöngetés után tilos a csörgés
Bár jogszabály nincs az iskolai mobilhasználatra, a telefonok gyakorisága miatt az oktatási intézmények is kénytelenek voltak rendezni a kérdést. A gépekkel órán készített fotók elől azonban a tanárok sem menekülhetnek. Van, ahol a szülők a problémás gyerekek.

Dr. Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman a 24 Óra kérdésére elmondta: mivel ma már tanár, diák hord magánál zsebtelefont, úgy érdemes a házirendet megfogalmazni, hogy a csörgés ne zavarja az intézetekben folyó oktatást és nevelést. Solymos Tiborné, a tatabányai Móra Ferenc Általános Iskola igazgatója mondja: harmadik osztálytól felfelé szinte minden nebuló telefontulajdonos. Az iskola a napokban készült el az új házirenddel, ebben az áll, hogy ha véletlenül megszólal a készülék, a diáknak ki kell kapcsolnia. Az iskola nem vállal felelősséget az értékes tárgyakért, azonban ha reggel leadják telefonjukat a gyerekek, a tanítás végéig páncélszekrény őrzi azt. Az igazgató szerint tanulóik nem élnek vissza a lehetőségekkel, ahhoz még kicsik, hogy a készülékkel puskázzanak. Attól viszont a tanárok tartanak, hogy egy kamerás mobillal felvételt készítenek róluk az órán.
Az oroszlányi Lengyel József Gimnáziumban nem vártak decemberig, és már áprilisban minden belső szabályzatot módosítottak. H. Varga Andrea igazgatónő szerint gondot jelent a mobiltelefon, sok diákjuknak van. Korábban fegyelmit kapott, akinek a telefonja dallamos csörgéssel zavarta meg az órát. Emellett az iskola etikai kódexében korlátozták a feltűnő iskolai öltözködést is.
A tatai gimnazisták fegyelmezettek az iskolában, nem vétenek a szabály ellen. Az Eötvös gimnázium igazgatóhelyettese, Csúzyné Harasztosi Julianna elmondta, hogy legtöbbször inkább a szülőkkel van probléma. Mindig van egy-két felnőtt, aki elfelejti kikapcsolni készülékét a szülői fórumokon.
(forrás: 24 Óra)
(Educatio Press)



2005. január 10., hétfő 19:12


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület