CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 28., vasárnap, Valéria napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Új, készenléti-helyszínelő alosztály A Soproni Rendőrkapitányságon - Időközi országgyűlési képviselőválasztás újból- Pokorni: nem szabad erkölcsileg megítélni a nemmel szavazókat

A Corvinus Rádió hírei Január 12. 12 óra
FM 104,6

A Soproni Rendőrkapitányságon egy új, készenléti-helyszínelő alosztály kezdi meg működését, Pantelics András alezredes vezetésével, írja a Kisalföld. Farkas Gábor alezredes, soproni rendőrkapitány elmondta: a bűnügyi osztály reagálóképességének további növelésére, a szakszerű nyomozati munka gyorsaságának fokozására hozták látre az új alosztályt. Reméneik szerint mindez hatékonyabb bűnüldözést eredményez majd.

Az időközi országgyűlési képviselőválasztás újbóli kiírását kezdeményezi Sopronban az Országos Egyéni Választókerület Választási Bizottsága – közölte dr. Ocsák József a bizottság elnöke. A választókerületben Dr. Szájer József, európai parlamenti képviselő megüresedett országgyűlési képviselői helyének betöltésére tartottak tavaly időközi választást Sopronban, és a Sopron környéki négy településen, Ágfalván, Fertőrákoson, Harkán, Kópházán. Az időközi választás újbóli kiírására azért kerül sor, mert a 2004. novemberi választás érvénytelen volt. Ocsák József elmondta az OVB-nak 30 napon belül kell meghoznia a választás kiírásáról szóló döntést, amelyet követően a választás 72 nap elteltével tartható meg. A választás kiírását alkotmányjogi szempontok teszik szükségessé, mert amennyiben az országgyűlési képviselői hely betöltetlen, az mulasztásos alkotmánysértésnek minősül.

A miniszterelnök holnap Budapesten tárgyal a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével. László Boglár kormányszóvivő elmondta azt is, hogy Gyurcsány Ferenc nyitott minden megbeszélésre, de egyelőre csak a Kasza Józseffel tervezett találkozó vehető biztosra. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke tegnap azt mondta: tárgyalási alapnak tekinti a kormányfő javaslatait, amelyek a határon túli magyarok helyzetét akarják rendezni. A Távirati Iroda úgy értesült, hogy a jelentősebb határon túli magyar pártok vezetői csütörtökön és pénteken egyeztetnek a közjogi méltóságokkal a kettős állampolgárságról szóló népszavazás utáni helyzetről.

Az amerikai befektetők konkrét lépéseket várnak annak érdekében, hogy jobban megismerhessék Magyarországot, az itteni lehetőségeket - jelentette ki a gazdasági miniszter washingtoni látogatásán. Kóka János elmondta: az amerikai politikai és gazdasági elit kedvezően fogad minket, de változtatni kell a külföldi beruházók életét megkeserítő bürokratikus rendszeren. A gazdasági tárca vezetője Gyurcsány Ferenc kormányfő washingtoni látogatásáról is egyeztetett, de az utazás konkrét időpontját még nem nevezték meg.

Pokorni Zoltán szerint nem szabad erkölcsileg megítélni azokat, akik nemmel szavaztak a decemberi, kettős állampolgárságról szóló népszavazáson. A Fidesz alelnöke erről a köztelevízió reggeli műsorában beszélt. Arra a kérdésre, hogy egy interjúban Orbán Viktor azt sugallta, nem törekszik még egyszer a kormányfői posztra, Pokorni Zoltán úgy válaszolt: nem tartja elképzelhetőnek, hogy a Fidesz 2006-os győzelme esetén ne Orbán Viktor legyen a miniszterelnök.

Először ítéltek el brit katonát iraki foglyok bántalmazásáért. Büntetésének mértékét egyelőre nem közölték, mindössze annyit lehet tudni, hogy a 20 éves férfit elbocsátották a hadseregtől. A katonát Németországban állították bíróság elé, mert eredetileg Alsó-Szászországban szolgált. Brit lapbeszámolók szerint a férfi felvételeket készített arról, hogy három másik katona miként bántalmaz és aláz meg szexuálisan irakiakat. Ma újabb három britkatona pere kezdődik Osnabrückben.

Egy nap alatt újabb ezer holttestet találtak a szökőár által leginkább sújtott indonéziai Aceh tartományban. 12 ezer embert még mindig keresnek. Közben az indonéz alelnök kijelentette: szeretnék, ha minél hamarabb, legkésőbb három hónapon belül távoznának az országból a szökőár következményeinek felszámolásában részt vevő külföldi katonák.

Kaliforniában 12-re emelkedett a földcsuszamlás halálos áldozatainak száma. 10-en megsérültek, közülük ketten súlyosan. A mentőalakulatok 13 embert még keresnek. Korábban a hatóságok 200 lakost kitelepítettek a környékről, mert attól tartanak, hogy ismét megindulhat a település feletti hegyoldal. Dél-Kaliforniát hetek óta egymást követő viharok áztatják, sok helyütt bezárták az iskolákat, akadozik a vasúti közlekedés is.

Nagy-Britanniában és Észak-Írországban két újabb halálos áldozata van az utóbbi két évtized legsúlyosabb szélviharának. Mindketten vezetés közben vesztették életüket, amikor az óránként 170 kilométeres sebességű orkán elsodorta járművüket. A rendőrség felszólította a vihartól sújtott térségekben élőket, hogy semmiképpen ne menjenek ki az utakra. Az ország északi részén már a múlt héten is végigsöpört egy orkán, amely öt halálos áldozatot követelt.

Ausztráliában sikerült megfékezni az utóbbi húsz év legnagyobb kiterjedésű bozóttüzét, amelyben eddig kilenc ember halt meg, 15 pedig eltűnt. A földrész déli részén lévő Eyre-félszigeten a tűzoltók továbbra is készültségben vannak. A bozóttűzben csaknem százezer hektárnyi terület égett le, és mintegy tízezer állat pusztult el Ausztráliában.



2005. január 12., szerda 12:33


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület