CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Átadják az Innovációs Központot- Kistérségi megállapodást kötöttek Pannonhalmán - 2,8 milliárd forinta Határtalan környezetvédelem programtól- jövőre teljes lesz a csatornázottság Ajkán- * Időjárás

 

A Corvinus Rádió hírei Január 13. 18.00 óra
FM 104,6

Holnap kerül sor az Innovációs Központ ünnepélyes átadására
Kistérségi megállapodást kötöttek Pannonhalmán
Sikeresnek értékelik a kormányváltást a kormánypárti frakciók vezetői

Holnap kerül sor a Soproni Ipari Parkban az Innovációs Központ ünnepélyes átadására. A beruházáshoz a forrásokat az Európai Unió PHARE programja biztosította. Sopron Megyei Jogú Város 2001-ben pályázatot adott be egy innovációs központ beruházás megvalósítására a PHARE CBC kisprojekt terhére. A sikeres pályázatról és a megítélt 2,5 millió € összegű támogatásról 2001. szeptember 11-én kelt levél értesítette a város vezetését. 2003. novemberében kötött támogatási szerződés aztán pontosította az összegeket, s a projektben nagy lehetőségeket látott a Gazdasági Minisztérium is, hisz megítélt további 1,3 millió € központi költségvetési támogatást. A beruházás 2004. februárjában indult, s a műszaki átadás 2004. decemberében zajlott le.
A beruházás eredményeként létesült egy összesen 4428 nm alapterületű, 2045 nm irodát, egy konferenciatermet, 4 tárgyalótermet, egy éttermet és 1628 nm közös helyiséget magába foglaló irodaház.

Sikeres volt a Lions Club Sopron által szervezett adventi forraltbor vásár. A szervezet a mintegy 900 ezer forintot jótékonysági célokra fordítja idén is. A részleteket Bunyevácz Róberttől a Lions Club Soproni szervezetének soros elnöke mondta el a Corvinus Rádióban.

38 pályázó 2,8 milliárd forint támogatást igényelt a Határtalan környezetvédelem program keretében, amely a nemzetközi és európai uniós fejlesztések, programok, hazai önrészét hivatott biztosítani. A beérkezett pályázatok közül 19 részesült 538,8 millió forintos támogatásban. 51 millió forintot nyert a Nyugat-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság a Lahn-patak revitalizációjára, egy őrségi szennyvíztisztítóra pedig 92 millió forintot kapott a pályázó kistérségi társulás. Közel 12 millió forintot nyert az Észak-Dunántúli környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság a Fertő-tó illetve a helyi folyóvizek vizsgálatára. Számos pályázatot azonban elutasítottak forráshiány miatt. Ezek között van pl. a Szombathelyi szennyvíztisztító projektje, egy biomassza fűtőmű támogatása Pornóapátiban, valamint a Magyarszombatfai, szentgotthárdi és Zalabéri önkormányzatok szennyvíztisztítási illetve csatornázási pályázata, több mint 600 millió forint értékben.

Egy most induló beruházással jövőre teljes lesz a csatornázottság Ajkán. Az Ajkához tartozó peremkerületi területek közül utolsóként a padragkúti városrészben épül ki a szennyvízcsatorna-hálózat. Az idén kezdődő és jövőre befejeződő csatornaépítéssel párhuzamosan az elöregedett közműveket is kicserélik, utakat aszfaltoznak, és járdákat tesznek rendbe. A csatornahálózat kiépítése, valamint az utak és a közművek felújítása egymilliárd forintba kerül. A beruházáshoz 320 millió forint állami támogatást nyert a helyi önkormányzat, de komoly teher hárul a lakosságra is. A padragiak saját erős hozzájárulása százmilliós tételt jelent, további 200 millió forint pedig a januártól 12%-kal megemelt víz- és csatornadíjakból jön össze. A hiányzó pénzt a város különféle pályázatokon igyekszik előteremteni. Ha a padragkúti városrészben befejeződik a munka gyakorlatilag az egész város csatornázott lesz.

Kistérségi megállapodást kötött tegnap a Pannonhalmi Főapátság, a mezőörsi Magyar Műhely Közhasznú Alapítvány és a péri önkormányzat. A megállapodás célja, hogy a térségben komoly fejlesztéseket valósítsanak meg. Ez Pannonhalmán a kultúra és a borturisztika területét érinti, Péren elsősorban a reptérfejlesztésre, míg Mezőörsön a megújuló energiaforrások hasznosítására, valamint egy biomassza üzem felépítésére vonatkozna. A felek a tervek szerint közösen nyújtanak be pályázatokat térségi beruházásokra. Az aláíráson jelen volt Szegvári Péter, a Magyar Terület és Regionális Fejlesztési Hivatal elnöke is.

Január végéig szakértői egyeztetéseket folytatnak határon inneni és túli magyar illetékesek a Nemzeti felelősség nevű programról. Erről állapodott meg a miniszterelnök és két határon túli magyar párt vezetője Budapesten. Gyurcsány Ferenc hosszú és részletekbe menő konzultációnak nevezte a találkozót. Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke jóindulatot tapasztalt, ami reményt kelt arra, hogy a vélemények elmozduljanak a holtpontról. Bugár Béla, a Szlovákia Magyar Koalíció Pártjának elnöke is úgy vélte, hogy a népszavazás után kialakult feszültség oldódni látszik.

Négypárti egyeztetés kezdődött a parlamentben az új nemzetpolitikáról. A tanácskozást az MDF kezdeményezte. A kisebbik ellenzéki párt azt indítványozta, hogy az Országgyűlés nyilvánítsa ki: a határon túli magyarságot a nemzet elválaszthatatlan részének tekinti, és kész egyezségre jutni a nemzetpolitikai minimumok kérdésében. A tanácskozás zárt ajtók mögött folyik.

A vállalkozások többsége a mostaninál gyengébb forint árfolyamban érdekelt- mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Parragh László a kis- és középvállalkozások körében végzett felmérés eredményeit ismertette. Parragh László kiemelte, hogy a hazai vállalkozások zöme a 251-260 forint között euró árfolyamot tartaná megfelelőnek. A kamarai elnök nyugtalanítónak tartja, hogy a kormány és a jegybank közti feszültség tartóssá vált.

Sikeresnek értékelik a kormányváltást a kormánypárti frakciók vezetői. A Gyurcsány-kabinet első száz napos tevékenységét értékelő sajtótájékoztatón a szabad demokrata Kuncze Gábor azt hangsúlyozta, hogy érzékelhetően dinamikusabbá vált a kormányzás. Lendvai Ildikó, szocialista frakcióvezető úgy fogalmazott, hogy a kormány első száz napja egy jófajta türelmetlenség, egy jófajta változtatni akarás időszaka volt. A változtatással erősebb, karakteresebb, bátrabb és a véleményt nyíltabban felvállaló kormányzást akartak - tette hozzá az MSZP-s politikus.
 

Időjárásjelentés

Eleinte még felhős, párás, helyenként ködös marad az idő, néhol ködszitálás, ónos ködszitálás, havas eső is lehet. Holnap futó hózáporok várhatók. Az északnyugatira forduló szelet erős, néhol viharos lökések kísérik. A hőmérséklet hajnalban plusz 1, mínusz 4, holnap délután 3, 6 fok között lesz.



2005. január 13., csütörtök 18:54


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület