CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Ambuláns kemotherápiás részleg átadása a megyei kórházban

Ambuláns kemotherápiás részleg átadására kerül sor január 19-én, szerdán délután 13.00 órakor Győrött, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Onkológiai Centrumában (Zrínyi utcai részleg).

Az ambuláns részleget a daganatos betegek kezelése során a kemotherápiás beavatkozások ambuláns ellátására hozták létre, ahol a betegek kezelése komfortos körülmények között történhet.  A 11 millió forintos bekerülési költségű program pénzügyi forrásait a PAMOK, az Onkoradiológiai Osztály Regionális Onkológiai Alapítványa és a Győri Kórházért Alapítvány, valamint vállalatok és szponzorok biztosították.
A részlegen - ahol naponta 20-40 beteg kezelését tudják elvégezni - két kórteremben 8-8, a betegek által irányítható elektromos motor segítségével működő speciális kezelőágyakat helyeztek el, valamint az infúziók összeállításához szükséges kiszolgálóhelyiséget és új vizsgálót is kialakítottak. Így a néhány órás kemotherápiás kezelést a beteg járóbetegként veheti igénybe.
Az elmúlt évek statisztikai adatai az ambuláns kezelések arányának növekedését mutatják, melyet a betegek is előnyben részesítenek. – kaptuk a tájékoztatást dr. Bugovics Elemér főigazgató-főorvostól.


Nemzetközi megállapodás a „katasztrófák esetén történő együttműködésről, kölcsönös segítségnyújtásról és tájékoztatásról”
 
Győr-Moson-Sopron Megye Közgyűlése 2004 decemberi ülésén tárgyalta és hagyta jóvá a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés és a Pozsonyi Kerületi Hivatal között megkötendő, a „katasztrófák esetén történő együttműködésről, kölcsönös segítségnyújtásról és tájékoztatásról” szóló megállapodás tervezetét és felhatalmazta elnökét az együttműködés megkötésére.

Az együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírására 2005. január 20-án, 9.00 órakor Pozsonyban kerül sor, a Pozsonyi Kerületi Hivatalban (Staromestska 6.). A dokumentumot a Pozsonyi Kerületi Hivatal részéről Ing. Branislav Longauer, a Kerületi Hivatal elöljárója, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés részéről dr. Szakács Imre, a közgyűlés elnöke látja el kézjegyével.

A két megye földrajzi elhelyezkedését figyelembe véve fontos és elkerülhetetlen a határ menti együttműködés több területen is.

A Szlovák Köztársaság Kormánya és a Magyar Köztársaság Kormánya 1997. április 21-én egyezményt írt alá a katasztrófák esetén történő együttműködésről és kölcsönös segélynyújtásról. E szerződés és a területi régiók határ menti együttműködéséről szóló Európai Megállapodások értelmében a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés a szlovákiai kerületekkel ill. hivatalaikkal katasztrófavédelmi megállapodásokat köthet.

A polgári védelemről szóló 1996. évi XXXVII. törvény 2. § (1) bekezdés a) pontja értelmében: „polgári védelem: a honvédelem rendszerében megvalósuló szervezet, feladat- és intézkedési rendszer, amelynek célja a fegyveres összeütközés, a katasztrófa és más vészhelyzet esetén a lakosság életének megóvása, az életben maradás feltételeinek biztosítása, valamint az állampolgárok felkészítése azok hatásainak leküzdése és a túlélés feltételeinek megteremtése érdekében.”

Ugyanezen törvény 9. § szerint a megyei közgyűlés elnöke illetékességi területén irányítja és szervezi a polgári védelmi feladatok végrehajtását. Ezen feladatát a védelmi bizottság elnökeként látja el.

A szlovák féllel kötendő megállapodás a pozsonyi kerület és Győr-Moson-Sopron megye érdekeit szolgálja a katasztrófavédelem területén, de elősegíti a két régió közötti együttműködés folytatását, fejlesztését más területeken is.

A megállapodás tárgya önkéntes kölcsönös segítségnyújtás és tájékoztatás olyan lehetséges katasztrófákról, illetve azok bekövetkezéséről, amelyek veszélyeztethetik a két ország, a Pozsonyi Kerület illetve Győr-Moson-Sopron megye határ menti területeit.

A segítségnyújtás és az együttműködés formái
A szerződő felek főleg az alábbi területeken működnek együtt és nyújtanak segítséget egymásnak:
a) jelentős ipari balesetek esetén olyan üzemekben, amelyekben veszélyes anyagokat gyártanak vagy tárolnak,
b) veszélyes anyagot szállító eszközök közúti vagy vasúti balesete esetén,
c) jelentős vasúti, közúti és légi katasztrófák vagy balesetek esetén,
d) nemzetközi jelentőségű elektromos berendezések illetve kőolajat, kőolaj terméket szállító vezetékek, gázvezetékek balesete esetén,
e) folyókon kialakuló jelentős árvizek vagy vízierőművek megrongálódásának következtében bekövetkező árvizek esetén,
f) vízfolyások kőolajjal és egyéb veszélyes anyaggal történő szennyeződése esetén,
g) nagy kiterjedésű lakóhelyi, valamint erdőtüzek és azok következményei esetén,
h) nagy kiterjedésű hóviharok esetén,
i) a lakosságot illetve az állatállományt sújtó jelentős járványok előfordulása esetén,
j) más olyan esemény vagy természeti katasztrófa bekövetkezésekor, melyek nagy mértékben veszélyeztetik a másik szerződő fél lakosságának egészségét, életét és vagyonát,
k) a fentiekben említett eseményekről szóló kölcsönös információcserénél az együttműködés további formái azon területeken nyilvánulnak majd meg, amelyek szorosan összefüggenek a kölcsönös segítségnyújtással és tájékoztatással.


Megyei Területfejlesztési Klub tájékoztató

A Megyei Területfejlesztési Klub idei első – 2005. január12-i –ülésén elhangzott előadások írásos (PowerPoint) anyagai hozzáférhetőségének biztosítását többen is kérték.
Az egyes előadások – az előadók hozzájárulásával – a Megyei Önkormányzati Hivatal Területfejlesztési és Vagyongazdálkodási Osztályától előadó/előadás cím megjelölésével e-mailen - zskovacs@gymsmo.hu  - megkérhetők.  További információ Lengyel Károlytól a 96/522-257-es telefonszámon kérhető.

Ponty Zita



2005. január 17., hétfő 17:25


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület