CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Merre át?

Mt. 4,12-23 De amint haladt az úton és Damaszkuszhoz közeledett, történt, hogy hirtelen fényesség ragyogta körül az égből. Leesett a földre, és szózatot hallott, amely azt mondta neki: ,,Saul, Saul, miért üldözöl engem?''

Vagy tizenöt éve, hogy szűk hazánkban divat lett követni Saul példáját, de legalább ekkora gyakorisága volt annak is, hogy a szellem embere elgondolkodott a pálfordulás lehetőségén és valószínűségén, követelményrendszerén és "aktuális módosításain, módozatain".
Gyorsan nyilvánvaló lett, hogy nem elég a parancs, sőt nem biztos, hogy ugyanazt jelenti a látszólagos arc-irány, mint ami kívánatos volna. Az arcot (és köpenyeget) fordítók sokasága nem állta ki a pudinghoz hasonlóan a próbát, s gyorsan kiderült, hogy csak sajátos rák-járásban képes haladni, arc ide vagy oda. S ez még csak a kisebb baj, de a látszattal hiteltelenítheti azokat is, akiknek a járásiránya-célja valóban egybeesik tekintetükkel. (Az emberi hasonló mesterkedésnek - úgy látjuk - a legkevésbé a jó izlés szab határt, ha az ugyanazt szeretné elérni.)
Már sok, mondhatni elég víz lefolyt a Dunán, hogy kiderüljön: az akkori változás valódi volt-e, találkozott-e a fényességgel a sok Saul, meghallotta-e a "szózatot"? A türelemnek ki kell tartania, ítéletnek nem szabad születnie még ma sem, de a vélemény immár jogosan kér helyet magának bennünk és közben állandóan motoszkálhat a kérdés: milyen messze is van Damaszkusz? Csak a dolog árnyaltságának jelzése érdekében jegyzem meg, hogy sok irányból lehet a nagykapu felé fordulni, s ebből az is következik, hogy a katonai vezényszóhoz hasonló természetű hangzavarban önmagában a "jobbra" vagy "balra" semmit sem mond. Annál többet az értékrend, a világ szemlélete és a cselekvés.
És mi van azzal a számtalan kisebb fordulattal, amelyek, mint repülésirányító parancsa, a tökéletes célbaéréshez segítik a repülés közben irányában legyezőszerűen szanaszét szitáló gépet és annak utasait? A liturgikus év körkörös, ismétlődő ritmusa, mint visszatérő lehetőség nyújtja a lehetőséget, hogy a lelki GPS segítségével szilárd pontot fogjunk a változó végesben a változatlan végtelenhez hasonlítva helyzetünket.
Csak ilyenkor derül ki igazán, hogy ha egy irányban is haladunk, akkor vajon Vele járunk, vagy üldözzük-e Őt.
- DI -



2005. január 25., kedd 14:57


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület