CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. június 20., csütörtök, Rafael napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Egészség  


Intimtorna - a női egészség védelmére SopronbanKriston Andrea féle intimtorna indul Sopronban minden korosztály részére.
A tanfolyamot végzett KIT oktató vezeti március 5-én és 6-án 9.00 � 14.00 óra között a Hunyadi János Általános Iskola tornatermében.
Jelentkezni lehet �  folyamatosan további turnusokra is � a (99) 329-713-as telefonszámon.

    Az intimtorna a medencealapi izmokat edző torna. Megoldást jelent mindazoknak a nőknek, akik többször szültek, és ezért úgy érzik, hogy problémáik vannak és azoknak is, akik még nem szültek, de szeretnék megelőzni a gondokat.

Hivatalos becslések szerint a nők kb. fele szenved valamilyen vizelettartási rendellenességben, csak szemérmességből, szégyenérzetből vagy egyszerűen a téma tabuként kezelése miatt szinte senki sem beszél erről.
Orvosi körökben csak stressz inkontinenciának /SI/ nevezett kórképet számos ok válthatja ki, és az évek során egyre súlyosbodik, végül a konzervatív orvoslás szerint általában műtétre kerül sor, de az eredmények így is csak időlegesek.

Kriston Andrea dolgozta ki azt a módszert, amellyel az SI gyógyítható, illetve megelőzhető. Ez tulajdonképpen egy komplex egészségnevelési program, melynek során a nők egy speciális, egyénre szabott tornát és egy új, nőiességüket figyelembe vevő életstílust tanulnak meg, mellyel saját maguk tarthatják karban testüket, javíthatják szexuális életüket és állíthatják vissza önbecsülésüket.

Az intimtorna tanfolyam 10 órás, jogilag védett tananyag.
A módszer csak képzés keretében sajátítható el, a tréneri jogok megszerzéséhez, pedig Kriston Andrea írásos engedélye szükséges. Minden tanúsítvánnyal rendelkező oktató ugyanazt az ismeretanyagot és ugyanolyan formában tanítja szerte az országban. Sajnos még kórházi körülmények között is előfordul, hogy a speciális képzésben részt nem vett oktató, az Intim Torna elnevezést alkalmazva, nem az Intim Torna gyakorlatait tanítja, és ezzel jelentős kárt okoz betegének, vendégének. Szomorú példa erre a gyógytornász által provokált hólyagsérv vagy a fitnesz  edző által tanítványainál kialakított aranyér

Általában szülésznők, védőnők, orvosok, ápolónők, testnevelők, gyógytornászok, természetgyógyászok végzik el a trénerképző tanfolyamot. A mozgásanyagot leírás alapján nem könnyű elsajátítani, ezért érdemes beiratkozni egy tanfolyamra. Az intimtorna elsajátításához tíz óra szükséges. Sokan izgulnak, hogy nem képesek megtanulni a gyakorlatokat. A lelki ráhangolódás és az egyszerűbb mozgások elsajátítása után azonban minden kétely eloszlik. Az Intim Torna gyakorlatanyaga bárki számára, bármely életkorban könnyedén megtanulható biztat mindenkit a szakember. A tanfolyam végén a résztvevők személyre szabott gyakorlatsort kapnak az otthoni tréninghez. Kezdetben ez napi tíz percet vesz igénybe, a gátizmok megerősödésével ez lecsökkenthető három percre. A gyakorlatok szabályossága fontos, mert egyébként nincs fejlesztő hatása. A záróizmok rendezetlen húzogatása (pl. buszmegállóban állva, mikor eszünkbe jut) még nem intimtorna. Káros a vizeletsugár rendszeres elzárása, nem ajánlatos a hüvelyi súlyok használata sem.

Az Intim Torna a medencealap izmainak és kötőszövetes rendszerének megerősítését szolgálja. A torna elsajátításához 10 óra szükséges. Ez idő alatt a medencealapi izomzat minden fontos részének mozgatása megtanulható.
A tanfolyam végén a résztvevők személyre szabott gyakorlatsort kapnak az otthoni tréninghez. Eleinte napi 10-15 percet vesz igénybe, később csak 5-6 percet. A rendszeresen végzett torna jó hatása már néhány héten belül érezhető.

A torna kényelmes, laza szabadidőruhában történjen, segédeszközöket (pl. hüvelysúlyokat) nem használunk. A torna bármely életkorban elkezdhető. A gyakorlatok közti pihenő időkben a résztvevők az alhas egészségét biztosító életvezetési szokásokkal és információkkal ismerkednek meg, ami hozzájárulhat az egészségük fejlesztéséhez és a boldogabb családi élethez.

Az Intim Torna ajánlható mindazoknak, akik a tünetek megjelenését szeretnék elkerülni, és akik az egészségkultúrát fontosnak érzik. Sokaknak nyújthat segítséget a megelőzésben, és a már kialakult betegség enyhítésében, gyógyulásában.
Nagyon fontos, hogy a torna elsajátítása szakképzett tréner segítségével történjen, mert a helytelenül végzett gyakorlatok a tünetek súlyosbodásához vezethetnek.


K.G.2005. január 26., szerda 13:36


címlap zóna archívum
© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület