CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 28., vasárnap, Valéria napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Teljes szélességében lezárták a 85-ös főutat- Vas megyében szél hordja a havat- Nem indít több járatot a GySEV- A helyi buszjáratok késnek- Lesz bezenyei Las Vegas

 

A Corvinus Rádió hírei Január 27. 11.00 óra
FM 104.6

Teljes szélességében lezárták a 85-ös főutat
A GYSEV vonalain több járatot nem indítanak el
A magyar törvényhozás szigorítani készül a gyűlöletbeszéd büntetőjogi felelősségre vonását

Az éjszakai havazás mára több települést elzárt a külvilágtól: Csér, Iván, Nagylózs és mostanra már Csáfordjánosfa, Tőzeggyármajor, Nyárliget kiszabadításán is dolgoznak a megyei közútkezelő munkatársai. Baleset történt a 85-ösön. Enese és Rábapatona között egy kamion fordult keresztbe, emiatt a 85-öst teljes szélességében lezárták. Csaknem 30 mellékút vált járhatatlanná, egyebek mellett Szil és Vág, Kisfalud és Himod, Cirák és Beled között. A hóátfúvások és a jégbordák miatt nehezen járható a Győr és Pápa közötti főúton Tét térsége és számos mellékút megyeszerte.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ig. helyettese rádiónkat arról tájékoztatta, hogy megyénkben nem merült fel tanítási szünet elrendelése a közoktatási intézményekben. Dr. Kovács Béla, a GYMS megyei főjegyző ezzel szemben arról számolt be, hogy már több településen is van oktatási szünet az időjárás miatt:

Vas megyében továbbra is orkán erejű szél hordja a havat, hóakadályokat építve az utakra. A főutak járhatók, az alsórendű utak többsége járhatatlan. Kritikus a helyzet Acsád, Csepreg és Bük térségében. 30 útszakasz továbbra is le van zárva, 3 település, Nagymizdó,  Döbörhegy és Rábatöttös egyelőre megközelíthetetlen. A helyközi autóbusz járatoknak csak egyharmada közlekedik a hófúvások miatt.
A Vas megyei önkormányzat főjegyzője rádiónknak elmondta, hogy vas megyében 9 településen van a mai napon tanítási szünet. Ezek a következők: Ostffyasszonyfa, Rum, Pornóapáti, Jánosháza, Sorkikápolna, Balogunyom, Torony, Szarvaskert illteve Molnaszecsőd.

A GYSEV vonalain több járatot nem indítanak el. Kritikus a helyzet Bük és Szombathely között, ahol a hóátfúvások miatt továbbra is szünetel a vasúti forgalom. A nemzetközi vonalakon, illetve Győr és Sopron között késésekkel ugyan, de közlekednek a vonatok. A menetirányító információi szerint átlagosan 50-60 perces késésekre kell számítani a GYSEV vonalain.

A helyi buszjáratok negyedórát késnek. Sopronban minden járat elindult. A helyközi járatok átlagosan 10-15 percet késnek. Nagyon sok járat nem indult el,
A balatoni vonalon csak Újkérig járnak a buszok, a Fertő parton megindult a közlekedés, de a Hegykő és Fertőszéplak közötti útszakasz továbbra is járhatatlan, ezért a buszok a 85-ös főút felé kerülnek. Nincs autóbusz közlekedés Sopron és ágfalva között, illetve Csapod, Iván, Szakony, Und, Nagylózs és Pinnye, valamint Szombathely irányába sem közlekednek a járatok. Fertőrákos és Harka felé késésekkel ugyan, de elindultak a buszok a Sopronból. Gyakorlatilag csak Sopron és Csorna között zavartalan a buszforgalom.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ig. helyettese rádiónkat arról tájékoztatta, hogy megyénkben nem merült fel tanítási szünet elrendelése a közoktatási intézményekben. Dr. Kovács Béla, a GYMS megyei főjegyző ezzel szemben arról számolt be, hogy már több településen is van oktatási szünet az időjárás miatt:

A Vas megyei önkormányzat főjegyzője rádiónknak elmondta, hogy vas megyében 9 településen van a mai napon tanítási szünet. Ezek a következők: Ostffyasszonyfa, Rum, Pornóapáti, Jánosháza, Sorkikápolna, Balogunyom, Torony, Szarvaskert illteve Molnaszecsőd.

Most már biztos, hogy lesz bezenyei Las Vegas, vagy legalábbis megindul a szórakoztató-központ beruházása a Győr-Sopron-Moson megyei kistelepülésen. Stipkovics Pál, a térség országgyűlési képviselője és Smatovics Mátyás, Bezenye polgármestere szerda este falugyűlés keretében mutatta egy osztrák projektfejlesztő cég programját, amely mögött egy jelentős nemzetközi ingatlan-befektető társaság áll. A 150 hektárra tervezett élményváros teljes elkészültével 400 millió, a várhatóan 2006 őszéig megvalósuló első ütem, 223 millió euróba kerül majd. A 68 különböző szórakoztató elemet tartalmazó élményváros évente több mint 3 millió látogatóra számít, főként Ausztriából, s a magyar pénzben 57 milliárd forintba kerülő első ütem 6700 munkahely létrehozását ígéri.

Az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának 60. évfordulója alkalmából megemlékezést tartanak ma Budapesten, a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban. A rendezvényen beszédet mond Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A budapesti eseménnyel egyidejűleg megemlékezés lesz Auschwitz-Birkenauban, az egykori haláltábor területén. A lengyelországi eseményre 44 ország állam és kormányfőit, köztük Mádl Ferenc köztársasági elnököt, a még életben maradt deportáltakat és felszabadítóikat, valamint a Vörös Hadsereg veteránjait egyaránt várják.

A magyar törvényhozás tavasszal szigorítani készül a gyűlöletbeszéd és Auschwitz tagadásának büntetőjogi felelősségre vonását - mondta el Tabajdi Csaba az Európai Parlament antiszemitizmusról és rasszizmusról folytatott vitájában. Az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője hozzátette: ha egy embert valamely népcsoporthoz való tartozása miatt diszkriminálnak, nem elég egyénileg őt megvédeni, hanem a csoport, a nemzeti és etnikai kisebbség egészét kell közösségi védelemben részesíteni. Az Európai Parlament várhatóan ma fogadja el azt a határozatot, amely egyebek között szégyenteljesnek és a történelmi igazsággal ellentétesnek minősíti a holokauszt tagadását.

Az Egyesült Államok elégedett az izraeli-palesztin viszony alakulásával azóta, hogy megválasztották az új palesztin elnököt. Az amerikai külügyi szóvivő hangsúlyozta: előremutatóak Mahmúd Abbász intézkedései, hogy ellenőrzése alatt tartsa a biztonsági helyzetet, és fontos az is, hogy Izrael hajlandó ezt válaszlépésekkel viszonozni. Előzőleg George Bush amerikai elnök az al-Arabíja arab tévében azt nyilatkozta, hogy akár négy éven belül is létrejöhet az önálló palesztin állam.

Ismét rengett a föld az észak-indonéziai Szumátra nyugati partvidékén, ahol a legtöbb áldozatot szedte a karácsonyi szökőár. Most a Richter-skála szerint 6 egész 1 tized erősségű volt a földmozgás. Áldozatokról nem érkezett jelentés.
 

Az időjárásról
Borult marad az ég, több helyen várható még havazás. Az északi, északnyugati szél erős, az ország középső részének kivételével viharos lesz, ezért hófúvás is lehet. A hőmérséklet délután mínusz 1, mínusz 6, este mínusz 3, mínusz 8 fok között valószínű.



2005. január 27., csütörtök 11:23


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület