CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 16., kedd, Csongor napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Városháza  

Megalakult a kibővített Konzorciumi Tanács

Sopron és Térsége Hulladékgazdálkodási Rendszer Tanácsának ülése

Január 25-én tartott ülést a Sopron és Térsége Hulladékgazdálkodási Konzorcium Konzorciumi Tanácsa, amelynek napirendi pontjai között szerepelt a kibővített Konzorciumi Tanács alakuló ülése is. A konzorcium 45 településre, a tanács pedig 8 főre bővült.

A Tanács alakuló ülését követően elfogadták a Sopron és Térsége Hulladékgazdálkodási Rendszer 2004. évi működéséről szóló beszámolót. Az ülésen sor került a 2005. évi hozzájárulás mértékének megállapítására is: a Konzorciumi Tanács a konzorcium tagjai számára a működési hozzájárulást a 2005. évre nettó 170 Ft/fő/év összegben állapították meg.
.
Az előzmények: a konzorcium csatlakozott a Győr-Mosonmagyaróvár-Sopron Hulladékgazdálkodási Rendszer Konzorciumhoz. A konzorcium gesztori szervezete a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. lett. A Kft. ügyvezetője Kovács Barnabás a Sopron és Térsége Hulladékgazdálkodási Rendszer Közgyűlésén 2004. december 15-én számolt be a 2004. év tevékenységéről, valamint javaslatot tett a 2005. évi tagdíj mértékére.

A konzorcium eredmény elszámolásából megállapíthatóvá vált, hogy a gesztori munkaszervezet a működés érdekében a befizetett tagdíjat a szükséges mértékben saját forrásiból kellett kiegészítenie, hogy a közös pályázat elkészítésének és benyújtásának tervezett műveletei a terv szerint elvégezhetőek legyenek. A forráshiány okai a költségek tervezhetőségében keresendőek. Ezért tett javaslatot a gesztori szervezet vezetője a 2005. évben fizetendő tagdíj nagyságára nettó 170 Ft/lakos/év nagyságban.

A decemberi állapot szerint a térségi hulladékkezelő és lerakó telep környezetvédelmi engedélyezési eljárása már olyamatban volt, az előzetes hatásvizsgálatok olyan alapossággal készültek, hogy az akkori ismeretek szerint – ugyan nem volt szükséges, de az esetlegesen előírható – részletes hatásvizsgálat is rövid idő alatt lefolytatható lenne. A környezeti hatások, mint például a zaj és levegőszennyezés vonatkozásában a létesítmény nélküli úgynevezett „null állapot” felmérések is folytak.
A projekt során a meglévő, a jogszabályi előírásoknak nem megfelelő, 2008. december 31-e után bezárásra ítélt hulladéklerakók rekultivációja is tervezett.

A Győr-Mosonmagyaróvár-Sopron Hulladékgazdálkodási Rendszer gesztora 2004. szeptember 30-án benyújtotta a közös pályázatot a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatóságához. A pályázat a Sopron és Térsége Hulladékgazdálkodási Rendszer keretében bruttó 8 150 271 ezer Ft értékben új létesítmény-együttes létrehozására és a meglévő lerakók rekultivációjára irányul. A benyújtott tervdokumentáció felülvizsgálatra kerül, minőségbiztosítási eljáráson esik át.

2005. év márciusának végére minőségbiztosítási tanúsítvánnyal ellátott pályázat kerül tovább Brüsszelbe az Európai Bizottság Regionális Főigazgatósága elé. Várhatóan 2005. második negyedévében helyszíni szemle következik, ahol szakértői csoport tájékozódik a létesítmények helyszínén. Ezt követően 2005. harmadik negyedévében megkezdődhet a kiviteli terveket készítő cég kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás, majd az év végén a konkrét tervezés.

A 2006. esztendőben a tervezés befejezését követően várhatóan lezajlanak az engedélyeztetési eljárások. 2007. évben pedig megkezdődhet a tényleges kivitelezés - tájékoztatta a cyberpress.ht -t Boros Géza, a Polgármesteri Hivatal munkatársa.
(cyberpress)



2005. január 27., csütörtök 15:05


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület