CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Sportcentrum  

Retúrponty

Havonta kívánok ezen a helyen beszámolni a horgászatra érzékenyek részére a Magyar Horgászban közölt érdekesebb eseményekről. Ezen túlmenően, ha valamelyik kedves horgász társnak lenne mondanivalója nyugodtan keressen meg emailen és szívesen megjelentetjük írását vagy fényképét illetve mindkettőt. Segítsetek kedves horgásztársak változatosabbá tenni ezt a rovatot!

MÁJUSI HORGÁSZ HÍREK




KÉREM FOLYAMATOSAN FIGYELNI EZT AZ OLDALT, MERT A CIKKEK EGYMÁS UTÁN KERÜLNEK RÁ, AHOGY IDŐM ENGEDI.

A SÜGÉR MINT CSALI


Szarka László cikkében felkelti az érdeklődést a sügérre, mint csalira. Csukák és süllők valamint a nagyobb sügerek kannibál szokásai fogyasztják előszeretettel ezt a halat. Ha harcsára is van reményünk, akkor kimondottan ajánlható a termetesebb sügér, ugyanis a harcsa nehezen áll ellen ennek az ínyencségnek. Már persze ott ahol van, mert bár a Balatonban az angolna telepítése előtt rengeteg élt, de oly sikeresen kipusztította ez a jövevény halfaj, hogy manapság csak a legritkábban lehet sügeret fogni a Balatonban.

A sügeret nyáron nehéz tárolni nagy oxigén igénye miatt, ellenben télen a hidegebb vízben ez már egyszerűbb. Ahol a vízben megtalálhatók, ott könnyen foghatjuk horoggal is és hálóval is, mert tartózkodási helye jól megközelíthető és a gyerekek szeretettel horgásznak erre a mohó halfajra. A paptetű szúrós hátuszonya ellenére is jó rabló csali, de a selymes durbincs védettsége miatt csalihalnak nem használható.

Csukára döglött sügérrel pergethetünk a siker reményében. A görbehalas vagy az ólomfejes szereléket használhatjuk, ez utóbbihoz hungarocell rudacskát helyezünk a hasüregbe.

Az élőhalas csukázásnál, ha úszóval horgászunk, akkor a végólmos változatot állítsuk össze, mert a sügér hajlamos a rejtőzködésre. Ha süllőre horgászunk sügérrel, akkor elsősorban a mártogatós, "cincálós" módszer az üdvözítő. Az élő, elevenen mozgó példányok kecsegtetnek sikerrel, de ha döglöttek vannak a kannában, akkor a fenekezés javasolt. Ugyancsak a sügérből vágott filék lehetnek a fenekezés siker csalíjai.



Meg kell cáfolni azt a hiedelmet, hogy a szúrós hátuszonyt le kell vágni, mert úgy jobban felveszi a csalit a ragadozó. Élőhalas horgászatnál semmiképpen ne tegyük, ugyanis a süllő sem rendelkezik ollóval, hogy mielőtt benyeli a sügeret levágja az uszonyát, pedig gyakran találni a gyomor tartalmában sügér és paptetű maradványt. Ha filét készítünk, akkor kikerülhetjük a szúrós uszonyt.

ÁLDATLAN ÁLLAPOTOK A TIHANYI-FÉLSZIGET CSÚCSÁN


Balázs Piri számol be cikkében erről a horgász szívet igazán nem megdobogtató tényről.

A Tihanyi Kútban horgászók száma évről-évre gyarapodik. Ez önmagában örömteli is lehetne, azonban felmerül a gyanú, hogy sokan a fogott harcsa eladásából származó bevételre vágynak, azaz húshorgászok. Ezt a gyanút megerősíti a révkikötőtől keletre kialakított csónak kikötő és illegális tábor léte. Aki erre téved az szembesül a vad kempingek minden kedvezőtlen következményével: tönkretett növényzet, szemét mindenfelé, bűz és rendetlenség. A helyi horgász egyesület tehetetlen és az egyéb szervek sem tettek még semmi látható rendcsinálást.

A tapasztaltak alapján egyértelmű, hogy rendet kellene csinálni, véget kellene vetni a harcsa rablásnak, hiszen a jó szándékú horgászok inkább elkerülik a helyet, nehogy összeütközésbe kerüljenek a rendbontókkal.

Egy korszerű csónak kikötő építése is sokat segíthetne a környék rendezettségének kialakításához. Ezzel talán meg lehetne szüntetni a nád irtásával létrehozott illegális csónak kikötőket. Jó példa a kenesei horgász egyesület által létesített csónak kikötő.

Balatonkenese partján található a tó egyik legrosszabb állapotú nádasa. Ennek több oka van, de az újonnan kialakított csónak kikötő segíti ennek az állapotnak a javítását. Itt 170 csónak és 27 vitorlás talál kikötő helyet. A kikötő mellett kabinsor is épült, ahol sok tartozékot el lehet helyezni és nem kell minden alkalommal a horgászoknak cipekedni. E nélkül is van mindig bőven cipekedni valónk. Lehet követni ezt a példát.



BOJLI A HORGON


Ladányi Tamás írásából azt tudhatjuk meg, hogy milyen fontos a bojli horgon való elhelyezése, amin az egész horgászat sikere múlhat.

Egy éjszaka nyolc kapásból csak egyet tudott megfogni, azt, amikor a bojlit egészen a horog száráig húzta fel. Ez egy 9,5 kg-os gyönyörű ponty volt.

A szerelés kellékei a következők: előke zsinór (kizárólag fonott), szilikon cső, hajszálelőke, bojlis horog, kristályzsinór (több szálra bomló), bojlifúró, fűzőtű, bojlistopperek, pillanatragasztó és a Kriston Heavy Metal kézzel formálható ólom (lebegő bojli kiegyensúlyozására). Az előkészített szerelést egy akváriumban ellenőrzi.

Több kérdés is felmerülhet:
- Hogyan, miképp helyezzük el a bojlit?
- Mekkora legyen a bojli - horog közti távolság?
- Milyen módon rögzítsük a bojlit?
- Mennyi bojlit, mekkora méretűeket?
- Lebegő vagy süllyedő, talán vegyes legyen?

A legegyszerűbb ha egyszerűen felkötjük a bojlit a horog öblébe. Az átfúrt bojlin áthúzzuk a fűzőtű segítségével a hajszálelőkét és kötünk rá egy csomót, majd ezután egy újabb csomóval a horog öblén rögzítjük. Jobb ha a horogról hosszan lelógó zsinór részre hurkot kötünk, amit a kellő távolságig áthúzunk a bojlin és stoplival rögzítjük. A hajszál finomítása további segítséget ad. A horog felett az előkére 3-4 cm-el kössük a hajszál előkét. Húzzuk a kötésvédő szilikon csövet a horogra és a hajszál előke végére kössünk egy hurkot. A bojli horogtól való távolságát így könnyen beállíthatjuk. Az előkére tett kötés le és fel húzásával lehet a távolságot állítani.



A bojlit a hajszál előkén stopperrel vagy áthurkolással rögzítjük. 14, 16 és 18 mm-es bojlival is foghatunk nagy pontyot, de 2-3 kg-os példányokat gyakrabban akaszthatunk. Talán a 20 mm-es a leguniverzálisabb. Ha csak kapitálisakra vadászunk a 24,27 és 30 mm-es ajánlott. Volt valaki aki csak 40 mm-essel horgászott és két hét alatt fogott egy 17, 19 és 21 kg-os pontyot. (persze két bojlit is fel lehet kötni - akár többet is).

A lebegő bojli még az előbbieknél is jobb. Ez éppen az etetés fölött lebegjen, amit a csúszó kötéssel, vagy ólom súlyozással érünk el. Kapitális pontyra előnyös ha a 20 mm-es süllyedőt a 27 mm-es lebegővel kombináljuk, ami felemeli az etetés fölé a süllyedőt, kapásra ingerelve a pontyot.

Az etetéstől eltérő színű és ízű bojlival célszerű csalizni. Pl. ha piros színű eper ízű bojlival etetünk, akkor eredményesek lehetünk ha 20 mm-es epres lebegőt 16 mm-es vaníliással kombinálunk. Három 16 mm-es bojlit is felrakhatunk a hajszál előkére füzérszerűen. A bojli horogtól való távolsága és a horoggal bezárt szöge is meghatározható az előke zsinór és egy kis szilikon cső segítségével.

Egy kis gyakorlattal és fantáziával sokféle bojli felerősítési módszert találhatunk ki, ami az adott vízen és számunkra a legfogósabbnak bizonyulhat.

50 ÉVES A BALATONI HORGÁSZOK EGYESÜLETE


Matula Gy. Oszkár emlékezik meg erről a fontos dátumról, mely valójában tavaly volt, de a budapestiek ez év februárjában tartottak egy fórumot: A Balatonról Őszintén címmel.

A Balatoni Horgász Egyesületet (BHE) 1948-ban budapesti székhellyel jegyeztették be. 60 alapító volt és 600 tag, többségük budapesti. Az arány jelenleg is hasonló és az átlag életkor magas. A középkorú és idősebb korosztály alkotja a tagok többségét. Az alapítók közül már senki sem él, de annak idején az egzisztenciák széles skáláján mozogtak a miniszteri tanácsostól a paplankészítőig. A közismert Vígh József volt az utolsó alapító tag, de Ő is meghalt 1995-ben. Az Egyesület élén 30 évig Fráter Gedeon, az Operaház karnagya állt, aki sajnos 79 éves korában meghalt. Az alapítás helyszíne a józsefvárosi Csákodi vendéglő volt, 1950-ben sajnos bezárták.

A horgászok és a halászok közötti ellentét már akkor is megvolt. Később a jól ismert angolna telepítés is felkavarta a kedélyeket, mert a horgászok ellenezték, de a halászok keresztül vitték akaratukat. A viták szerint az angolna a bűnös a süllő állományának a megcsappanásában is. A vendég horgászok talán ártanak a vízminőségnek, mivel rengeteg etetőanyagot szórnak be, többek között még vendéglői maradékokat is, mint mindenféle zsíros és húsos maradékokat is.

Megállapításra került, hogy a haltolvajok elszaporodásával nagyon leromlott a közbiztonság és a korlátlanul összefogdosott pontyokkal és süllőkkel látják el a tó körüli vendéglőket.

A motorcsónakok száma is jelentős, kb. 120, a jogcím önkéntes vízi mentés. A tapasztalat azt mutatja, hogy tényleges mentés helyett éjszaka a halakat mentik ki tiltott eszközökkel.

A fórum végül megállapította, hogy nem utolsó sorban a tó körüli kedvezőtlen tapasztalatok miatt a korábbi 1770 fős létszám a felére csökkent. Bízzunk benne, hogy javulni fognak a balatoni körülmények és a halfogási lehetőségek és ismét felszaporodik a létszám.



CSERKÉSZŐ HORGÁSZAT A RÁBÁN




Ladányi Tamás szép képeivel és írásával jelent meg cikk a Rábáról.A kereső horgászat a Rábán is jelentős eredményeket hozhat.

Téli élményhez nyúlt vissza a szerző, mégpedig a Szigetköz, Hanság és Rába vizekhez. Az előjelek nem voltak biztatóak, mivel a tavak befagytak és a Rábán kormorán csapatok telepedtek meg. Ahol ezek a madarak megjelennek halnak is kell lenni, mivel táplálkozniuk kell. Tehát irány a Rába és hosszú keresés után a halakat is fellelte a szorgalmas kereső horgász. Az egyik helyen 4 m-es víz mélységet talált, a másik helyen 5,5 m-eset. A Nicki gát közelében a Kis-Rába torkolatánál egy oda beömlő 3-4 m széles 50-70 cm mély csatornát talált, ahol hal ugrás jelezte, hogy ott érdemes keresni. Jól gondolta, mivel az elkövetkezendő napokban 20-30 dkg-os bodorkákat fogott sorozatban.



Csontival csaliztak és barátjával sorozatban fogták a gyönyörű, széles hátú bodrikat. Egy jó fél nap alatt kb. 20 kg bodorkát fogtak. Másnapra aztán híre ment a nagy eredménynek és ellepték a halra éhes horgászok a területet, így hőseinknek másfelé kellett kutakodni.



Felkeresték a korábban felfedezett 5,5 m-es vizet és etetés nélkül a csontira gyönyörű paducok jöttek. Aztán etetéssel a következő napokban közel kilós paducokat, dévéreket és egyéb keszegeket fogtak. Gyönyörű élmény volt a téli havas vízparton egymás után kiemelni a termetes halakat és a természet csendjében élvezni a horgászat tiszta örömét.



RETÚRPONTY


Matula Gy. Oszkár a tőle megszokott kellemes humorral és átérzéssel ír cikket egy érdekes élet történetről.

Tardosy Boldizsár festő Ráckevén vásárolt házat, melynek kertje a Dunáig ért. A teraszt beüvegeztette, amit műteremnek használt és élvezte a beszűrődő fényeket, amelyek hatással voltak művészetére. A telek Dunával érintkező helyén áll egy stég, ami nagyon jó horgászhelyet, mivel kevesen tudják zavarni.

A nyáron fogott egy 20 kg-os harcsát is, ami a mirelit kukoricára éhezett meg és Józsi a halőr segítette kiemelni.

Tardosy képrestaurátor és festő volt, Békésről költözött Pestre. Amikor Gyulán élt a Fehér és a Fekete Kőrös, na meg egy csatorna is a közelben volt. Sok szép halat fogott itt és nem hitte, hogy valaha is el fog menni erről a gyönyörű helyről. Aztán hírtelen beütött a mennykő, amikor Edittel, ifjúkori szerelmével találkozott. Sok szép emlék kötötte őket össze a nyári boldog vakációk alatt na meg a téli szánkózás örömeire emlékezve.

Akaratlanul is összehasonlította Tardosy a feleségét és Editet, aki mind megjelenésben mind gondolkodásban különb volt a hitvesnél. A találkozás után Tardosy Debrecenbe járt látogatóba, Edit pedig Gyulára Tardosyhoz. A halak is háttérbe szorultak, már ami az abajgatásukat illeti.

Egy új élet kezdése nem egyszerű dolog. Így volt ez Tardosy és Edit esetében is. Új munkahely, új város és lakás, ráadásul Tardosy fia, Csaba sem értette apját és el is maradt az apja mellől rendesen. Egyedül szakmailag jöttek az elismerések kiállítások és díjak formájában, miközben elérte a hatvan évet. Már húsz év is eltelt mióta Edittel együtt élt és a boldogságon elmélkedett, amikor a jobb szélső boton határozott kapás volt. Szépen kiemelte a méretes pontyot a stégre, amikor megszólalt a mobil telefonja: ismerős hang köszöntötte hatvanadik születésnapja alkalmából - Csaba fia. Ráckevéről hívta fel és persze az első hívó szóra a házhoz is érkezett. Jó halászlé készült a friss pontyból, ehhez járult Edit finom csuszája és rétese. Ezután Edit magára hagyta a két férfit.

Tardosy nem korholta fiát, hanem feleségéről és lányairól kérdezte, mert tudott róluk az ismerősök elmondásából. Péntekre hívta a teljes családot a jubiláló és gondolta, hogy a hölgyek ellesznek egymással, a férfiak meg kiülnek retúr pontyokat riogatni és talán egy jó harcsa is beugrik. A fia emlékeztette a Retúrponty című díjnyertes képére, amelyen a horgászban apósát látta az ifjú feleség - nem is alaptalanul.

Tardosy jól megcsónakáztatta a kislányokat az újonnan vásárolt motor csónakkal és vasárnap kora reggel kiültek Csabával pontyozni. Jöttek a retúrpontyok, de nem bánták, mert most fontosabb volt a beszélgetés, az egymásra találás. Erre a reggelre biztosan jobban fognak emlékezni, mintha egy rekordlistás pontyot fogtak volna. Húsz év után egymásra találtak.

TÁVOLI VIZEKEN


A KIRÁLYOK VÖLGYÉBEN


Alaszkában a Yentna folyót hatalmas hegyek veszi körül. Ebben a vízben honos a király lazac. Fritz Sieren számol be egy kirándulásáról.

Hidroplánnal lehet a helyszínre érkezni, ami ott természetes közlekedési eszköz. A folyó a hegyekből leolvadó havat vezeti el. A közel 50 kg-ra is megnövő lazacok május végén kezdenek felfelé vonulni. A hívogató csali a gyors pörgésű szárnyas műcsali, mögötte vagy 50 cm-re 4/0 horgon világítóan piros lazac karikák. Ezeket előkezelik majd két napig szárítják és így jól tartanak a horgon. Éjjel is lehet horgászni a nappali világosságban, mivel a sarkkörön túl vagyunk. Az alábbi képen latható gyönyörű lazacokban nincs hiány.



RAVASZ HORGÁSZOK


Közép Európában és a Balkánon egy szép galóca fogása jelenti a csúcsot. Sokszor a horgászok a legjobb csalikat is hiába kínálják fel, nem harap rá. Ragaszkodik rejtekhelyéhez és azt felfedezve hiába kínálnak fel bármily vonzó csalit, sokszor inkább végelgyengülésben múlik ki. Zsákmányszerző területe akár több száz méter is lehet.
<;br> Persze ha egy horgász megismeri a galóca tartózkodási helyét, azt titkolni igyekszik. Dél Bajor országban az elmúlt évek sikeres telepítésének köszönhetően a galóca állomány felszaporodott. Egy horgász egy évben egy darab galócát foghat! Sokan kapitális példányra pályáznak és emiatt megszaporodott a 25 kg-os lazac fogások száma, sőt a Lech folyóban 30 kg-os is akadt. A képen látható 19,4 kg-osat az Innből fogták gumi hallal.



Németországban 20-25 DM a napijegy ára, Szlovéniában 100-120 DM. Ha a kifogott halat el is akarja vinni a heorgász, akkor egy 9 kg-osért 450 DM-et is ki kell fizetni. A müncheni piacon a galóca kilónkénti ára 100 DM.

REKORD MENNYHAL


A gyönyörű példány 70cm hosszú és 3,56 kg. Az osztrák Alexander Serdjukov Haldarabbal fogta a völkermarkti tározóból. ( A magyar rekord 2,73 kg.)



A TONHALAK KAPUJA


Hamburgtól Münchenig autóval az út 8 óráig tart, míg Nova Scotiaba, Kanadába repülővel csak 6 óráig tart az út. Itt van a Föld egyik legjobb horgász helye. Főleg a változatossága meglepő. Egy 1998-as cápafogó horgász versenyen 60 horgász 3900 kg kékcápát fogott. A legnagyobb 3,6 m hosszú volt és 140 kg. Kissé messzebb a tengerek mélyén rabol a tengerek ura a fehércápa.

A világrekorder tonhalat a Nova Scotia előtti vizekben fogták 1979-ben, 748 kg-os volt. Egy 1997.ben rendezett versenyen 8 tonhal összsúlya 4184 kg volt. A legnagyobb 550 kg-os volt. A képen látható tonhal "csak" 225 kg-os. Egy-egy ekkora hal fárasztása akár 5 órát is eltarthat. Aznap nem vágyik a horgász újabb kalandra.





1999. május 10., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület