CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Európa kulturális fővárosában járt Sopron háromtagú küldöttsége- Emelkedett az influenzás betegek száma a megyében- 3 milliárd forintba kerül a magyar részvétel az iraki kiképzőmisszióban * időjárás

 

A Corvinus Rádió hírei Február 8. 14.00 óra
FM 104.6

Európa kulturális fővárosában járt Sopron háromtagú küldöttsége
Hivatalosan is megkezdődött az izraeli-palesztin csúcstalálkozó

Európa kulturális fővárosában járt Sopron háromtagú küldöttsége. Sopron két alpolgármestere, Hruby József és Kalmár István, valamint Tama István, a Magyar Turizmus Rt. regionális igazgatóságának vezetője, Sopron pályázatának koordinátora négy napot töltött Írország, azon belül is Cork városának tanulmányozásával. A küldöttség a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma felkérésére képviselte városunkat Európa jelenlegi kulturális fővárosában. A meghívás mind a tizenegy, kulturális fővárosi címre pályázó magyar városba eljutott, azonban csak az egri és a soproni küldöttség tette tiszteletét a 190 ezer lakosú ír városban. A látogatás tapasztalatairól Tama István a soproni kulturális főváros pályázat koordinátora számolt be.

Emelkedett az influenzás betegek száma Győr-Moson-Sopron megyében a háziorvosokból álló figyelőszolgálat adatai szerint. Dr. Széles Klára az ÁNTSZ járványügyi osztályvezetője szerint járvány egyelőre nincs, ezek az adatok megfelelnek a szezonális aktivitásnak. A doktornő hozzátette: az európai országokban is jelentősen megnőtt a regisztrált esetek száma, így a jövő hét választóvonal lehet, egy járvány is kialakulhat. Az oltóanyag továbbra is rendelkezésre áll, a krónikus betegek és a 60 évnél idősebbek díjmentesen juthatnak hozzá.

Várhatóan 3 milliárd forintba kerül a magyar részvétel a NATO iraki kiképzőmissziójában az idén - hangzott el az országgyűlés honvédelmi bizottságának ülésén. Magyarország korábban egy őrző-védő századot ajánlott fel a szövetségi programhoz 150 katonával, és 77 darab T72-es tankot, valamint 1 millió lőszert is a térségbe küld. Az még nem eldöntött, hogy magyar kiképzők is szolgálnak-e a jövőben Irakban.

Hivatalosan is megkezdődött az izraeli-palesztin csúcstalálkozó az egyiptomi Sarm el-Sejk-ben. Ariel Saron és Mahmúd Abbász találkozójától azt várják, hogy véget vet a több, mint négy éve tartó palesztin felkelésnek, az intifádának. A két vezető várhatóan külön nyilatkozatban mondja ki, hogy a palesztinok véget vetnek az Izrael elleni erőszaknak, Izrael viszont megszünteti a palesztinok elleni katonai műveleteket. A két fél várhatóan hitet tesz az Útiterv néven ismert nemzetközi békekezdeményezés felújítása mellett.

Az iraki fővárosban az első jelentéseknél is pusztítóbbnak bizonyult a reggeli öngyilkos merénylet. Az újabb adatok szerint 21 ember meghalt, 27-en megsebesültek. Valamennyien iraki állampolgárok voltak. A pokolgépet a hadsereg egyik toborzó-központja előtt hozták működésbe. Bagdadban merényletet követtek el a Demokrata Párt főtitkára ellen. A vezető szunnita politikus túlélte a támadást, de két fiát megölték.

Irakban állítólag kivégezték a múlt héten elrabolt olasz újságírónőt. Giuliana Sgrena haláláról a világhálóra feltett közleményben számolt be a Mudzsáhid Csoport, amely nem azonos azzal a szervezettel, amely korábban hírt adott az emberrablásról. A közlemény szerint az újságírónőről bebizonyosodott, hogy az amerikai keresztes had számára kémkedett az iszlám harcosai után, ezért kivégezték. A hír hitelességét nem lehet megállapítani - hangsúlyozza Kairóból küldött jelentésében a Távirati Iroda.

Személyesen cáfolta halálhírét Samil Bászájev, csecsen gerillavezér. A hadúr téli gyakorlóruhában, géppisztollyal a mellén látható egy videofelvételen, amely valószínűleg Csecsenföldön készült. Bászájev megerősítette, hogy emberei ideiglenesen leállították a támadásaikat, de megismételte: a háború addig folytatódik, amíg az orosz csapatok el nem hagyják Csecsenföldet. Bászájev a felelős egyebek között a beszláni iskola elleni túszejtő akcióért, amelyben több mint 300 gyerek halt meg.

Hóvihar okozott közlekedési káoszt Jordániában, és havazott Izrael északi részén is. Jordániában lezárták a fővárosba vezető utakat, és a hatóságok arra kérték az embereket, hogy ne hagyják el otthonaikat, ha nem szükséges. Az arab országban és a Golán-fennsíkon is zárva maradtak az iskolák, Jeruzsálemben is leesett az első hó.
 

Az időjárásról
Országszerte derült, napos idő várható, havazás sehol sem lesz. A keleti, délkeleti szél néhol megélénkül. A hőmérséklet délután nulla, mínusz 5, este mínusz 8, mínusz 13 fok között valószínű.



2005. február 08., kedd 14:42


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület