CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Több cikluson átívelő adóreformot készít elő az Adóreform Bizottság- A Magyar Rektori Konferencia szerint drámai pénzügyi helyzet alakult ki a felsőoktatásban

 

A Corvinus Rádió hírei Február 9. 19.00 óra
FM 104.6

Több cikluson átívelő adóreformot készít elő az Adóreform Bizottság
A Magyar Rektori Konferencia szerint drámai pénzügyi helyzet alakult ki a felsőoktatásban

Akar László, a bizottság vezetője elmondta: a reform első érdemi lépéseit még az idén megteszik, és várhatóan áprilisig elkészül a teljes javaslat. A testület alakuló ülésén Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: az adóreformnak a versenyképesség növekedését, új munkahelyek teremtését, igazságosabb közteherviselést és egy igazságosabb ország céljait kell szolgálnia. Varga Mihály fideszes képviselő úgy véli: a kormány követi azt a politikai közhelyet, amely szerint ha egy problémát nem tudsz megoldani, hozz rá létre egy bizottságot. Az ellenzéki párt gazdasági kabinetjének vezetője azt is hozzátette: bizakodással tekintenek a bizottság működése elé, hiszen neves szakemberek vesznek részt a munkában.

Idén körülbelül 23-25 milliárd forint hiányzik ahhoz, hogy a felsőoktatási intézmények adósságnövelés nélkül tudják átvészelni az évet. A Rektori Konferencia a szerkesztőségünkhöz is eljuttatott nyilatkozatában arra figyelmeztet, hogy az egyetemek és főiskolák jelenleg napi működési gondokkal küzdenek, nincs pénzük a felújításokra és kényszernyugdíjazásokra és elbocsátásokra kényszerülnek, mert hiányzik a kötelező kilenc százalékos béremelés fedezetének fele. Az állami támogatás idei összege ugyanis az energiaár emelések és az infláció ellenére megegyezik a tavalyival.

Késő délután erőteljesen emelkedett a kőolaj ára Londonban és New Yorkban, miután a múlt héten a vártnál rosszabbul alakultak az amerikai olaj- és feldolgozott olajtermék-tartalékok. Röviddel 17 óra előtt a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta márciusi hordónkénti ára 75 cent emelkedéssel 46,15 dolláron állt. Az északi-tengeri Brent márciusi jegyzése 89 centtel 44,25 dollárra nőtt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE).
Előzőleg az amerikai energiaügyi hivatal (EIA) arról számolt be, hogy a múlt héten az amerikai olajtartalék 1 millió hordóval csökkent, a szakértők által várt 1 millió hordó növekedés helyett. A fűtőolajat is tartalmazó feldolgozott olajtermék-tartalék a becsült 2,1 millió hordónál nagyobb mértékben, 3,0 millió hordóval esett. A benzintartalék 0,5 millió hordóval bővült, míg az elemzők 0,6 millió hordó emelkedésre számítottak.

Horvátországban és Boszniában három nap alatt hatan fagytak meg a rendkívüli hidegben. Bulgária északi részén mínusz 25, középnyugati részén mínusz 34 fokot mértek, ami a térségben a 15 éve mért legalacsonyabb hőmérséklet – adta hírül a Magyar Rádió. Szilisztra kikötő közelében 10 méteres jégtáblák úsznak a Dunán, de a folyó egyelőre még hajózható.

Romániában mínusz 36 fok van Romániában valamennyi lassabb áramlású folyót összefüggő jégréteg borít. Kelet-Romániában a havazás okoz súlyos gondokat, 60 település megközelíthetetlen.
A Fekete-tenger környékén némileg javult a helyzet, ezért újra megnyitották Konstanca kikötőjét és repülőterét

Az LG Electronics és a Nortel bejelentette, hogy a két vállalat szándéknyilatkozatot írt alá egy közös társaság alapításáról, amely csúcsminőségű, high-tech telekommunikációs berendezéseket és hálózati megoldásokat kínál majd Koreában és más globális piacokon. Az új, 50-50%-os (a tervezett közös vállalatban a Nortelnek 50% + 1 darab részvény részesedése lesz) tulajdoni arányú társaság létrehozásáról szóló megállapodást az LG Electronics elnök-vezérigazgatója, S. S. Kim és a Nortel elnök-vezérigazgatója, Bill Owens írta alá Szöulban.
Az LG és a Nortel közötti együttműködés támogatja a társaságok azon stratégiai törekvéseit, amelyek fejlett telekommunikációs eszközök és hálózati megoldások kifejlesztését, valamint a globális kereskedelem elősegítését célozzák. A közös vállalkozás létrehozásával és erőik egyesítésével a két társaság elkötelezi magát a rendelkezésre álló erőforrások és szakértelem legjobb kihasználása mellett.



2005. február 09., szerda 20:56


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület