CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 28., vasárnap, Valéria napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Elhunyt Kovács Dénes hegedűművész- Kulcsfontosságú Budapest főpolgármesteri tisztségét megtartani- kevés a hiteles információ a Zengőn építendő NATO-lokátorról * Időjárás

 

A Corvinus Rádió hírei Február 12. 14.00 óra

Első olvasatban tárgyalta idei költségvetési tervezetét tegnap a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat. A megyei költségvetés ebben az évben rekordösszegű, több mint 623 millió forintos hiánnyal számol. A győri Megyeházán tartott ülésen elhangzott: a hiány fedezetéül működési célú hitelfelvételre is szzükség lesz, és további 500 milliós folyószámlahitelt kell igénybe venni az átmeneti pénzügyi nehézségek áthidalására. A végszavazás a tervek szerint március 4-én lesz.

Eredménytelenül zárult a legutóbbi bértárgyalási forduló a BKV vezetése és a társaságnál működő érdekképviseletek között, így egyelőre úgy tűnik, a vállalat dolgozói sztrájkolni fognak jövő kedden. Ebben az esetben a BKV vasárnap déltől folyamatosan tájékoztatja a nyilvánosságot a várható sztrájkról. Vág Péterné, szakszervezeti vezető elmondta: nem fogadják el a cégvezetés legújabb, egy százalékkal megemelt bérfejlesztési javaslatát. Hozzátette: továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy dolgozónként 19 ezer forint legyen a bérnövekmény az ajánlott 13 ezer forint helyett – értesült a Magyar Nemzet.

A szabad demokraták számára kulcsfontosságú megtartani Budapest főpolgármesteri tisztségét - nyilatkozta egy napilapnak Fodor Gábor. Az SZDSZ ügyvivője elmondta: a liberális szellem hagyományosan mindig Budapesten érvényesült leginkább, tehát nagyon fontos, hogy a fővárosnak továbbra is szabad demokrata főpolgármestere legyen. Demszky Gáborról elmondta: sok tartalék van még benne, de az utóbbi időben elkövetett hibák miatt politikailag nehéz helyzetben van, és ezzel őszintén szembe kell néznie a nyilvánosság előtt.
A Fidesz mezőgazdasági kabinetjének vezetője szerint „szégyen, hogy a földművelési tárca április végét határozta meg az uniós területalapú támogatások kifizetési határidejének”. Lengyel Zoltán elmondta: a kormány korábban arra vállalt kötelezettséget, hogy 2004. október 16-a után átutalja a termelők uniós járandóságát, és december 31-ig a gazdálkodók többsége a támogatást meg is kapja. Az ellenzéki képviselő szerint ehhez képest alig 20 százalék kifizetésére került sor 2005. januárjáig. Benedek Fülöp a szaktárca államtitkára azt közölte, hogy az április 30-i határidőig mintegy 73 milliárd forint uniós támogatást utalnak ki a gazdáknak. Hozzátette: az ütemtervnek megfelelően március 15-ére a gazdák 90 százaléka megkapja az uniós támogatását.

Még mindig kevés a hiteles információ a Zengőn építendő NATO-lokátorról - hangzott el a Civilek a Zengőért Mozgalom konferenciáján. A pécsváradi művelődési házban tartott tanácskozáson a hozzászólók a hegy megvédését tartották a legfontosabbnak. Dr. Bíró Ferenc a mozgalom vezetője úgy fogalmazott, hogy az utóbbi időben lejáratási stratégia kezdődött, amely előkészíti a lokátor felépítését.

Leginkább magyar érdek a NATO-lokátor magyarországi felépítése - közölte a vezérkari főnök. Havril András a Magyar Hírlapnak adott interjújában úgy vélte, hogy a lokátor felépítését a többi között az is indokolja, hogy alacsony magasságban nehézkes a légtér ellenőrzése. Havril András utalt arra is, hogy nagyon sok olyan elavult radarállomást kell működtetni a megfelelő biztonság eléréséhez, amit ki lehetne váltani az új radarral.

Legalább 230 halottja van a pénteki pakisztáni gátszakadás és a két hete tartó esőzések miatt kialakult áradásoknak. Az áldozatok száma azonban tovább emelkedhet, 400 embert eltűntként tartanak nyilván - írja a BBC News. Az áradás öt falut teljesen elmosott. Az otthontalanná vált emberek kimetésében és a segélyek elosztásában 3 ezer katona segít, de a hatóságok szerint nagy az esélye, hogy az áldozatok száma tovább nő. Az áradásokban megrongálódotak a távvezetékek és a villamoshálózat is. Több helyen járhatatlanná váltak az utak, néhány híd pedig leomlott.

Elhunyt Kovács Dénes hegedűművész, a Zeneakadémia egykori rektora - közölte a távirati irodával Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora. Kovács Dénes 47 éven át tanította hegedűsök nemzedékeit a Zeneakadémián, 1967-től főigazgatóként, 1971 és 1980 között rektorként állt a világhírű zenei intézmény élén. A kétszeres Liszt-díjas, Kossuth-díjas és Bartók-Pásztory díjas hegedűművész Kovács Dénes 75 éves volt.

 Bagdad közelében tizenhét ember meghalt és tizenhat megsérült, amikor felrobbant egy autóba rejtett pokolgép. Iraki rendőri források közlése szerint egy fővárostól 55 kilométernyire lévő településen a községi elöljáróság és a helyi kórház közelében robbant a bomba. Az áldozatok többsége civil, de a halottak közt van három rendőr is. Bászrában fegyveresek megölték a helyi fellebbviteli bíróság egyik bíráját, aki a közelmúltig e törvényszék elnöki tisztét is betöltötte.
 

Időjárás

Az Észak-Dunántúlon ma eleinte változóan, majd ismét erősen felhős lesz az ég, eső várható. Élénk, időnként erős lesz a délnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke 4, 7 fok között alakul. Késő este 3, 5 fok várható.
 
 



2005. február 12., szombat 17:16


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület