CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

A Trianon-film Nagycenken

A Trianon-film romániai vetítését és botrányos fogadtatását követően lett volna mit kérdeznie pénteken a sajtónak Koltay Gábor rendezőtől Nagycenken. Ezért is sajnálták nagyon a megjelent újságírók, hogy a rossz útviszonyok miatt a rendező nem érkezett meg a film nagycenki bemutatójára.
De mindenek ellenére újabb teltházas rendezvényt könyvelhet el magának a Nagycenki Honismereti Kör, amely egy-egy eseményen nem csak tagságára számíthat, hanem mindig szép számmal érkeznek érdeklődők a környező falvakból – Hidegségről, Fertőhomokról, Hegykőről, Fertőszéplakról, Fertődről, Peresztegről, Nagylózsról – és természetesen Sopronból is.

Firtl Mátyás és Kenessei Károly múzeumigazgató

A Trianon-filmhez bevezetőt Firtl Mátyás, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés általános alelnöke mondott, aki hangsúlyozta:
,,A filmet 300 ezer ember látta, így a nagycenki vetítés is azt bizonyítja, hogy milyen nélkülözhetetlen szolgálatot tesznek a nemzetnek azok a közösségek, amelyek tudatosan felvállalt kultúrmissziós tevékenységet végeznek. A civil közösségek erejét mutatja, hogy mindenek ellenére ,, csak” nemzetszeretetből, gyakran anyagi támogatás, és nem túl nagy erkölcsi elismerés nélkül is teszik a dolgukat a nagycenkihez hasonló közösségek.
Így juthatott el a film sokezer néző elé.
Érdemes végiggondolni a mai magyar társadalomért felelősöknek, hogy a civil szervezetekben rejlő energiát, küldetéstudatot, közösségi szellemet hogyan lehet és kell a nemzet javára fordítani." - mondta bevezetőjében a megyei közgyűlés alelnöke, aki azt is hangsúlyozta, hogy a film – a kiváltott reakciók és különböző vélemények ellenére – mégis csak hozzájárul ahhoz, hogy az évtizedekig elhallgatott Trianon-kérdés bekerüljön a köztudatba, hogy arról beszéljünk. A kérdésben ,, lényeges: a párbeszéd, amely reméjük: most elkezdődik, és a kérdés megoldását segíti. Nem a revans szellemében, hanem annak igényével, hogy visszanyerjük kirablásunkkal, megnyomorításunkkal szétrombolt egységes és öntudatos nemzetté fejlődésünk esélyét." - hangzott el a film bevezetőjében.

A Nagycenki Honismereti Kör feladatának a hagyományápolást és értékmegőrzést tartja. Rendszeresen szervez előadásokat, kirándulásokat.
Számos rangos előadó fordult már meg a nagycenki Honismereti Körben és természetesen az is, hogy Nagycenk, a Legnagyobb Magyar jelenlétét idéző hely szellemisége meghatározza a kör tevékenységét, az előadások témáját.

A lelkes nagycenkiek terve között szerepel egy faluház létesítése, amelyhez egy ideje már gyűjtik a falu múltjához kötődő tárgyi emlékeket, dokumentumokat, illetve a faluban végbemenő változásokat is folyamatosan regisztrálják és dokumentálják.
Mindezekről Nagy László, a kör elnöke számolt be. Egyelőre a közeljövőben – remélik – megvalósul az a tervük, hogy a Széchenyi Emlékmúzeumban egy helytörténeti tárlatot állíthassanak össze. Erre ígéretet kaptak az Emlékmúzeumtól, amelynek szintén fontos, hogy az ott látható anyag kiegészüljön azzal a helytörténeti gyűjteménnyel, amely a település múltját hozza közelebb a jelenhez.
Utakat is szervez a kör. Érdekességként Nagy László arról is szólt, hogy Erdély keleti határán, a Gyimesben is létezik egy Hidegség nevű település, és úgy vélik: sem az említett névazonosság, sem pedig az a tény, hogy a Nagycenktől csaknem ezer kilométerre fekvő Brassó városa fölött emelkedő hegy neve Cenk, nem lehet a véletlen műve. Így a helységnevek azonosságából kiindulva, a feltételezett erdélyi gyökereik után Erdélyben is kutatnak a nagycenkiek.
Mint ahogyan a Nagycenkről elszármazott híres, ismert emberek után is kutat a kör, és a feltárt életpályákat, elért eredményeket természetesen közkinccsé teszi.
A Nagycenki Honismereti Kör következő rendezvényén ifj. Sarkady Sándor helytörténész tart majd előadást a második világháborúban Sopron Vármegyében lezajlott légieseményekről.
(cyberpress)



2005. február 14., hétfő 13:24


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület