CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Diákélet - diákszáj  

Az EducatioPress friss hírei

Létszámleépítés a Nyugat-Magyarországi Egyetemen is

A Nyugat-Magyarországi Egyetemen nincsenek meg a szükséges anyagi források, ezért leépítések vannak - olvasható a Kisalföld online honlapon.

Idén sem kényezteti el a felsőoktatást a központi költségvetés - írja a Kisalföld online. Az egyetemek, főiskolák többsége, hogy eleget tudjon tenni a törvény által kötelezően előírt - két részletben végrehajtandó 11,5 százalékos - béremelésnek, amelynek csak 40-50 százalékát kapják meg, létszámleépítést tervez. Így van ez Sopronban is, de a folyamat már korábban elkezdődött.
Dr. Hargitai László, a faipari tanszék professzora 67 éves. -A dékán javaslatára a rektor január elsején kezdeményezte a nyugdíjazásomat. Ez azt jelenti, hogy augusztus 31-én telik le a "sétálóidőm", de nyolc hónapból négyre felmentettek a munkavégzés alól. Ez azonban problémát jelent, hiszen áprilisban még javában tart a tanév. Egy kicsit váratlanul ért a döntés, hiszen a professzorok 70 éves korukig dolgozhatnak. Volt ugyan egy olyan törvényjavaslat, hogy 65 évre szállítsák le a korhatárt, de ezt a közelmúltban nem szavazta meg a parlament. Az egyetem vezetése a továbbiakban is számít rám és hasonló sorsra jutott kollégáimra, mert - mint megtudtuk - megbízási szerződést kötnek velünk és tovább oktathatunk.
A közgazdaságtudományi karon az elmúlt évben húsz státus szűnt meg - tájékoztatott dr. Gidai Erzsébet dékán. - Nyolcvan százalékban oktatókat voltunk kénytelenek elküldeni, akiket óraadóként foglalkoztattunk tovább. A létszámunk jelenleg 75 tanár és 30 munkatárs, valamint adminisztrátor. Az idei évben még nem tudjuk pontosan, miképp alakul a költségvetésünk, remélem azonban, hogy négy-öt hazai és nemzetközi hírű oktatót azért sikerül felvennünk.
A Nyugat-Magyarországi Egyetem egy lépéssel előbbre jár - tudta meg a lap meg Herczeg László gazdasági főigazgatótól. - Az elmúlt év novemberében már készült egy intézkedési terv, amelynek célja mintegy 320 millió forint megtakarítása volt. Ennek részeként száz munkatársunktól - felerészben oktatóktól - váltunk, válunk meg. Huszonöt-harminc olyan kollégánkat, akiket korábban a központi támogatás terhére foglalkoztattunk, ma már a saját bevételünkből fizetünk. Ez is a konszolidációs program egyik eleme volt. Június 30-ig a százötvenből ötven vezetői státust szüntetünk meg, összevonva a kis létszámú tanszékeket a rokon tanszékekkel. Ma még nem lehet pontosan tudni, hogy idén mennyi oktatótól, egyetemi munkatárstól válunk meg, de legfeljebb 30-40 emberről lehet szó. Az egyetem 2005. évi költségvetése várhatóan 8 milliárd forint lesz, amelynek 70 százalékát kapják meg, 30 százalék a saját bevétel. Az összes - 1400 dolgozóból - ötszáz az oktatói státus.
A Magyar Rektori Konferencia nyílt levélben fordul a miniszterelnökhöz és a kormányhoz annak érdekében, hogy az idei béremelés szeptemberben esedékes része, amely 4,5 százalék, ne legyen kötelező érvényű, vagy ha igen, akkor biztosítsák a fedezetét - mondta dr. Faragó Sándor, a Nyugat-Magyarországi Egyetem rektora. - Abban az esetben, ha kedvező választ kapunk, egyetemünkön ebben az évben további létszámleépítés nem várható.

Több mint egymilliárd fejlesztésre

Magyar Bálint oktatási miniszter múlt héten jelentette be, hogy a Humánerőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében 12 milliárd forintot osztanak szét tizenöt felsőoktatási intézmény között. A Nyugat-Magyarországi Egyetem több mint egymilliárd forintot kap infrastrukturális fejlesztésre, amelyből - mint a Kisalföld megtudta - Sopronban, Győrben és Mosonmagyaróváron újítanak fel egyetemi épületeket.
(forrás: Kisalföld online -Educatio Press)



Az oktatási tárca szerint kiállja az alkotmányosság próbáját a kétszintű érettségi

Az Oktatási Minisztérium meggyőződése, hogy kiállja az alkotmányosság próbáját a kétszintű érettségi új szabályozása. Nem értenek egyet azzal a kifogással - mondta Magyar Bálint - amely a korábban szerzett érdemjegyek átszámítását vitatja - olvasható a Kormányzati Portálon.

Az Oktatási Minisztérium (OM) szerint a kétszintű érettségi új szabályozása kiállja az alkotmányosság próbáját - mondta Magyar Bálint szakminiszter csütörtökön annak kapcsán, hogy egy szülői egyesület az Alkotmánybírósághoz fordult e kérdésben. Nem értenek egyet azzal a kifogással, amely a korábban szerzett érdemjegyek átszámítását vitatja. Nem lehet méltányosan az új rendszerre való átállást megoldani, mint a korábban szerzett jegyek maximális elismerésével - közölte sajtótájékoztatón a miniszter.
Kijelentette: annál nagyobb igazságtalanságot nem tudna elképzelni, mintha minden korábban érettségizőt ismét a matúra letételére köteleznének. Az új rendszer bevezetésének legnagyobb szakmai kihívása, hogy miként lehet összeegyeztetni, az esélyegyenlőséget megteremteni a korábban és a most érettségizők felsőoktatási intézményekbe való bekerülése között. Olyan megoldásra törekedtek, amely az átmeneti időszakot a lehető legigazságosabban oldja meg, amikor a felvételizők egy része az új követelmények szerint szerez pontot, míg a korábban érettségizők az újjal össze nem egyeztethető rendszerben vizsgáztak.
A 150 ezer felvételizőből 3279 olyan jelentkező van, aki korábban érettségizett, és most nem idegen nyelvből kíván emelt szintű érettségit tenni. "Nem hiszem, hogy a jogbiztonság felett őrködő Alkotmánybíróság olyan döntést hozna, amely 150 ezer fiatalt hoz nehéz helyzetbe" - tette hozzá Magyar Bálint.

Az új rendszer igazságosabb

A miniszter szerint a korábbi érettségi rendszer jóval igazságtalanabb volt a mostaninál. Hiszen ezt megelőzően az egyetemek, főiskolák állították össze a felvételi követelményeket, a mostani matúránál - amely kiváltja a felvételit - csak olyan kérdéseket kaphatnak a diákok, amelyek a tananyag szerves részei. Nagyfokú igazságtalansághoz vezetett az is, hogy az év végi jegyeket lehetett duplázni, ez azoknak kedvezett, akik olyan iskolába jártak, ahol kevésbé volt szigorú az osztályozás. Ez mostantól megszűnik.
Magyar Bálint közölte: idén is 62 ezer államilag finanszírozott hely áll rendelkezésre, senki esélye nem csökken, hogy felsőoktatási intézménybe bekerüljön.
(forrás: Kormányzati Portál-MTI)



(Educatio Press)
Bővül a képzési kínálat Pécsett

A Pécsi Tudományegyetem Szenátusa február 17-én tartotta rendes ülését - számolt be a Dunántúli Napló -, melyen többek között szakindításokra, szakirányú továbbképzési szakok indítására és a felsőfokú szakképzés indítására irányuló kari javaslatokat is elfogadott.

A személyi ügyek körében a szenátus javasolta dr. Bogner Péter egyetemi tanári kinevezését, címzetes főiskolai docensi címet adományozott dr. Dénes Lászlónak és dr. Ruzsa Csabának, az Egészségügyi Főiskolai Kar oktatóinak, az Egészségügyi Főiskolai Kar javaslatára címzetes főiskolai tanári címet adományozott dr. Grexa Erzsébetnek.
A Természettudományi Kar előterjesztése alapján szenátus mestertanári címet adományozott dr. Papp Gábor egyetemi adjunktusnak, támogatta Radnainé dr. Gyöngyös Zsuzsanna egyetemi docens, dr. Metzingerné dr. Póder Margit főiskolai docens, dr. Szvitacs István főiskolai docens, valamint Helmich József főiskolai docens tanszékvezetői megbízásának megismétlését a Pollack Mihály Műszaki Karon.
A szenátus ezen az ülésen fogadta a PTE kollégiumainak felújítását, a kollégiumi elhelyezés színvonalának emelését szolgáló PPP programot. Támogatta az Általános Orvostudományi Kar szervezeti egység elnevezésének megváltoztatására irányuló javaslatát, így a Klinikai Kémiai Intézet elnevezése a jövőben a "Laboratóriumi Medicina Intézet" lesz.
Szakindításokra, szakirányú továbbképzési szakok indítására és a felsőfokú szakképzés indítására irányuló kari javaslatokat is elfogadott a szenátus. Támogatása nyomán a Művészeti Karon egyetemi szintű orgonaművész, -tanár, zongoraművész, -tanár, fagottművész, -tanár és gitárművész, -tanár alapképzési szak, a Bölcsészettudományi Karon a szenátus támogatása mellett hagyományismeret oktató, Közép-Európa tanulmányok, nyelv és beszédfejlesztő pedagógus, politikai szakértő, valamint tehetségfejlesztési szakirányú továbbképzési szakok indulnak. Az Egészségügyi Főiskolai Kar csecsemő- és kisgyermekgondozó, nevelő felsőfokú szakképzéssel bővítheti képzési kínálatát.
(forrás: Dunántúli Napló - Educatio Press)



Megjelent a szombathelyi történelem tanszék új kiadványa
Gyerekek a történelemben címmel jelentetett meg új kiadványt a Történelem Tanszék a Berzsenyi Dániel Főiskolán. A kötet része a tanszék Partes Populorum Minores Alienigenae című, társadalmi kisebbségekkel foglalkozó sorozatának.

Dr. Landgráfné dr. Mózer Ibolya tanszékvezető asszony, a sorozat szerkesztője érdeklődésünkre elmondta, hogy a kiadvány elkészítésének célja azoknak a nem feltétlenül létszámuk miatt kisebbségbe kerülő csoportoknak a bemutatása, amelyek nem szerepelnek a történelmi események fő vonulatában. Mivel a történelemben általában a férfiak, ezen belül is a vezető társadalmi rétegek történetét szokás tárgyalni, kisebbségnek nem csupán a különböző etnikai vagy vallási rétegek tekinthetők, hanem például olyan csoportok is, amelyek nem biztos, hogy szám szerint kevesebben vannak, mégis háttérbe szorulnak a történelmi folyamatok vizsgálata során. Ilyennek tekinthetők például a nők és a gyerekek.
A sorozat előző kötete Nők a történelemben címmel a nők helyzetével foglalkozik a különböző históriai korszakokban. Ennek folytatása a most megjelent kiadvány, a Gyerekek a történelemben, mely a Történelem Tanszék oktatóinak kutatásait tartalmazza, és kronologikusan tárgyalja a gyermekek helyzetét az ókortól napjainkig.
Dr. Langráfné dr. Mózer Ibolya felhívta a figyelmet arra is, hogy a kora újkor, illetve a legújabb kor bemutatása során különösen nagy hangsúlyt fektettek a szombathelyi vonatkozású kutatások ismertetésére. A kiadvány további fontos jellemzője az, hogy leszámol azzal az általános felfogással, hogy a 20. századi emancipációig a gyerekeket kis felnőttként kezelték. A modern történelemtudomány ugyanis már meghaladta ezt a teóriát, és felismerte, hogy bizonyos korokban és helyzetekben valójában meleg érzelmekkel viseltettek a gyerekek iránt.
A tanszékvezető asszony elmondta azt is, hogy a sorozat következő kötete az öregek helyzetét tárgyalja, ezután pedig további részeket terveznek, amelyekben a különböző pszichológiai, biológiai értelemben sérültek, illetve szociálisan hátrányos helyzetben levőkkel kíván foglalkozni.
(Educatio Press)



Tanulmányi kirándulást szervez Erdélybe az Oktatási Minisztérium
Bocskai István erdélyi fejedelemmé való beiktatásának 400. évfordulójának emlékére tanulmányi kirándulást szervez Erdélybe az Oktatási Minisztérium. A tanulmányi kirándulás időpontja: szeptember 10-15.

400 évvel ezelőtt, 1605-ben az erdélyi rendek fejedelemmé választották Bocskai Istvánt. Ezt megelőzően Bocskai ellen pert indított a császári udvar, melynek következményeként jószágvesztésre ítélték. Bocskai szembefordult az udvarral, felkelését a hajdúk is támogatták, így országos küzdelmük számottevő katonai sikereket könyvelhetett el. A Bocskai-szabadságharc hatására végül megszületett a bécsi béke, majd a török háború befejezéseként békét kötöttek a Zsitva torkolatánál.
Bocskai István erdélyi fejedelemmé való beiktatásának 400. évfordulójának emlékére tanulmányi kirándulást szervez Erdélybe az Oktatási Minisztérium.
Pályázhatnak magyar állampolgárságú középiskolai tanulók, továbbá általános és középiskolai tanárok.

A pályázathoz mellékelni kell, tanuló esetén leírást (legfeljebb két oldal) az alábbiakról: miért érdekli ez a kérdés; eddigi tanulmányaiban, olvasmányaiban, médiumokban találkozott-e a 15 éves háború, a hajdúk mozgalma és a Bocskai-szabadságharc eseményeivel, az felkeltette-e érdeklődését, inspirálta-e további olvasmányokra? Mit gondol az adott történelmi eseményekről, kontextusukról, hogyan értékeli ezeket? Járt-e a Hajdúságban; ismer-e a Bocskai-szabadságharchoz kötődő szobrot, emléktáblát?; tanár esetén leírást (legfeljebb két oldal) az alábbiakról: tanári munkája során milyen formában és keretek között, milyen módszerekkel tanította a Bocskai-szabadságharc eseményeit, miként sikerült a megfelelő történelmi kontextusban és körülmények között - értékelni Bocskai szerepét? Mennyire látja fontosnak a fejedelem személyiségét és hatását? Véleménye szerint Bocskai valódi szabadságharcos, vagy csupán véletlenül került a történelemi események középpontjába?

A tanulmányi kirándulás költségét az Oktatási Minisztérium fedezi. A pályázat beérkezésének határideje május 2.

A pályázók közül a Történelemtanárok Egylete által delegált bizottság választja ki a tanulmányi kirándulás résztvevőit, akik május 18-ig értesítést kapnak. A győztesek listáját május 13-ig a www.om.hu honlapon teszik közzé
A www.om.hu/letolt/kozokt/om_palyazat_050225.pdf oldalon olvasható a pályázati felhívás.
(Educatio Press)



Az első idei magyar cybersport verseny az ELTE-n
Idén az első magyar StarCraft: BroodWar cybersport-versenyt a március 5-6-i hétvégén rendezik meg az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatika Kar és a Gody Professional Series közös szervezésében Budapesten, az ELTE lágymányosi déli épületében.

Két különálló liga indul a rendezvény keretén belül, hogy minden játékos számára nagyszerű játékélményt nyújtson a rendezvény. A hobby játékosoknak legalkalmasabb az ELTE Egyetemista Liga, a profi játékosoknak pedig a GPS BroodWar Professzionális Liga, ahol Magyarország legjobbjai mérhetik össze erejüket.
Összesen csaknem száz férőhely várja a játékosokat egy igényesen felszerelt 120 számítógépes gépteremben.
(forrás: terminal.hu)
(Educatio Press)





2005. február 28., hétfő 19:49


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület