CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 1., szerda, Fülöp, Jakab, Amarilla napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

A Szövetség Sopronért Egyesület szerint a 2005. évi költségvetésben szereplő hitelfelvétel 20 évre behatárolja Sopron fejlődési pályáját.

Sopron adósságspirálban?

Sopron város hétfőn elfogadott, 2005. évi költségvetéséről, és az abban szereplő hitelfelvétel hatásairól tartott sajtótájékoztatót pénteken, 2005. március 4-én, Dr. Szekeres Csaba az egyesület elnöke, és Dr. Gimesi Szabolcs, az előző két ciklus polgármestere.



Dr. Szekeres Csaba és Dr. Gimesi Szabolcs


Dr. Gimesi Szabolcs tájékoztatója szerint azért kívánt megszólalni, mert félti a város jövőjét úgy érzi az "elképesztő eladósodással" veszélyes pályán halad a városvezetés. A volt polgármester a közgyűlésen elhangzotakkal ellentétben úgy véli az eladósodás a ciklusváltás idején kezdődött, addig a kórház-hitelen kívül csak 400 milliós működési hitelkeretet használt ki a város, amellyel az önkormányzat bevételeinek hullámzását kívánták kiegyenlíteni. A város tényeleges vagyona az általa vezetett két ciklus alatt 16 milliárdról 23 milliárd forintra nőtt, ami véleménye szerint gazdálkodás eredményességét bizonyítja.

A jelenlegi városvezetés a hirtelen pályaváltással növekedési pályára állította a várost, "az adósságnövekedés pályájára" - fogalmazott a volt polgármester. Gimesi Szabolcs szerint a közgyűlés vezető erőinek korábbi képviselői tisztában voltak azzal, hogy a választási ígéreteket nem lehet megtartani, az adósságból fedezett fejlesztések 20 évre behatárolják a város fejlődését.

Szekeres Csaba a felelősség differenciálásának szükségességére hívta fel figyelmet. A politikus szerint a város hitelállománya 202. december 31-én 1 milliárd Forint alatt volt, a jelenlegi városvezetés két év alatt 2 milliárdot, a jelenlegi költségvetésben egy évre 2,4 milliárd Forint hitel felvételét tervezi.
Helytelen hitelfelvételből, olyan beruházásokat, fejlesztéseket finanszírozni, amelynek a fedezetét a beruházás a későbbiekben nem fogja kitermelni - jelentette ki Szekeres Csaba. A most 20 évre tervezett hitelfelvétel évente 500 millió Forint visszafizetését teszi szükségessé, ezt az összeget az egyesület elnöke szerint megtakarításból nem lehet előteremteni, nehezményezi, hogy a városvezetés a tervezett kiadáscsökkentés módozatairól, nem tájékoztataja a közvéleményt és az ellenzéket.

Szekeres Csaba az SZDSZ szerepével kapcsolatban elmondta: a kisebbik koalíciós partner minden költségvetés készítésekor bírálta a készülő költségvetést, ugyanakkor a szavazáson mindig a kormányzó erőt támogatta. Ezért létszámánál fogva az SZDSZ sokkal nagyobb felelősséggel tartozik választópolgároknak, mint az MSZP- hangoztatta a politikus, aki szerint a jelenlegi fejlemények szerint "feléljük gyerekeink jövőjét".

tsz



2005. március 05., szombat 11:55


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület