CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 28., vasárnap, Valéria napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Elbocsátások várhatók az intézményekben- Drágulnak az üzemanyagok- Emelkedett az influenzás betegek száma-e- A megyei regionális hulladékgazdálkodási rendszer projektje

 

A Corvinus Rádió hírei
Március 8. 18.00 óra

Elbocsátások várhatók a városi intézményekben
Nem orvosi mulasztás miatt halt meg az az osztrák nő, aki januárban plasztikai műtéten esett át a mosonmagyaróvári Karolina-kórházban
Ismét drágulnak az üzemanyagok
 

A soproni polgármesteri hivatalban 10 fő leépítését tervezik, de átvilágítják az önkormányzati intézményeket is, megteremtve az olcsóbb működés feltételeit. Az önkormányzatnak 37 intézménye működik a városban, négy nagy rendszerben: az oktatásban, az egészségügyben, a szociális ellátásban és a kultúrában. A városvezetés nem szabott határidőt az átvilágításra és azt sem kötötték ki, hogy mennyi pénzt kell megtakarítani. – nyilatkozta a kisalföldnek Palotai György, az intézmény -felügyeleti iroda vezetője. A soproni polgármesteri hivatalban június 30-ig befejeződik az átvilágítás, amelynek eredményeként 10 városházi dolgozótól megválnak. Erről már közgyűlési határozat is született. Azt ma még nem lehet tudni, hogy melyik területről és név szerint kik kerülnek az elbocsátandók listájára.

Nem orvosi mulasztás miatt halt meg az az osztrák nő, aki januárban plasztikai műtéten esett át a mosonmagyaróvári Karolina-kórházban. – tájékoztatta rádiónkat Csuti Kovács Krisztina, a GYMS megyei rendőrfőkapitányság helyettes sajtórefernse. A 32 éves, albán származású asszony egy nappal a zsírleszívás után a kórházban halt meg. A szakértő véleménye alapján a halál közvetlen oka tüdőembólia volt. A most lezárult rendőrségi vizsgálat szerint az orvosi kezelés a szakma szabályai szerint történt, a műtét rendben lezajlott és az utókezelés során sem utalt semmi a szövődményre. A nőt a műtét előtt szabályosan tájékoztatták a beavatkozás esetleges kockázatairól.

Kis mértékben emelkedett az influenzás betegek száma Győr-Moson-Sopron megyében, a betegség okozója az influenza A vírus Széles Klára osztályvezető főorvos elmondta: 100 ezer lakosból 1044-en küzdenek influenzaszerű megbetegedéssel. A kór a 15 és 34 éves közötti korosztályt támadja leginkább. A múlt héten influenza A vírust izoláltak. A betegek száma legerőteljesebben Csornán és a rábaközi kisváros környékén emelkedett, ugyanakkor Győr és Mosonmagyaróvár térségében csökkenést jeleztek a figyelőszolgálatban bevont háziorvosok. A szakember megítélése szerint a megbetegedések további jelentős növekedése nem várható. A megye kórházai látogathatók, a jelenlegi helyzet nem teszi szükségessé a látogatási tilalom elrendelését.

Rövidesen elküldik Brüsszelbe a Győr-Moson-Sopron megyei regionális hulladékgazdálkodási rendszer projektjének pályázati anyagát, amely egy bruttó 27,5 milliárd forintos program - közölte az MTI  érdeklődésére a projekt koordinátor Kommunális Szolgáltató Kft. (Komszol) szóvivője ma Győrött. A pályázók a beruházási összeg 76 százalékát szeretnék  elnyerni az Európai Unió kohéziós alapjából. Forgács Sándor elmondta: a beruházás 10 százalékát adja össze a programban résztvevő 237 önkormányzat, 14 százalékot pedig a költségvetés biztosít. A 483 ezer embert szolgáló rendszer tervein már az uniós bírálók szempontjai szerinti  kiegészítéseket végzik. A projekt április végén kerül Brüsszelbe és előreláthatólag néhány hónapon belül   megszületik a döntés arról, hogy a pályázat megkapja-e a támogatást. A tervek szerint 2007-ben indítható beruházás célja, hogy   megoldja GYMS megyén kívül több Vas-, és Veszprém megyei  település kommunális hulladékának gondját oly módon, hogy a lerakandó hulladékmennyiség minimálisra csökkenjen. Ehhez  viszont a nagyobb hányadot hasznosítani kell. A rendszer bevezetésének egyik új eleme lesz, hogy a gyűjtőedényeket elektronikus azonosítóval látják majd el. A szállító jármű automatikusan rögzíti, kinek az edényét ürítette. A számlázást ennek alapján végzik. A szelektív gyűjtésbe bekapcsolódók edényeit   ritkábban kell üríteni, így ők kevesebbet fognak fizetni a hulladékszállításért.

A virilisták, vagyis a legjobb adófizetők és mecénások köszöntése a kamara és ipartestület kezdeményezésére évek óta hagyomány Sopronban. Idén 53 társas vállalkozásnak és 18 egyéni vállalkozónak adott át a polgármester elismerő oklevelet. „Adót fizetni nem kellemes dolog, de a városnak szüksége van a jó adófizetőkre – emelte ki ünnepi beszédében Walter Dezső, polgármester.

A Győr-Moson-Sopron megyei határátkelők közelében demonstráló gazdák gépeiket mától új helyszínen, a 86-os főút Mosonmagyaróvár és Jánossomorja közötti szakaszára is felvonultatták. A részletekről Oláh Ferenctől a Magosz alelnöke tájékoztatta a Corvinus Rádiót.

Vas megyében ma ismét négy helyszínen tartottak félpályás útlezárásokat az agrárdemonstrációban résztvevő gazdák, ebből három helyen az Ausztriába vezető határátkelők közelében. A rendőrség megyei ügyeletének tájékoztatása szerint a 89-es  számú főúton a bucsui határátkelőhelytől egy kilométerre az országba befelé vezető forgalmi sávját zárta el 20-22 mezőgazdasági jármű.   Rábafüzes előtt a 8-as számú főúton Jakabházánál, valamint Kőszeg határában volt hasonló a helyzet, itt helyszínenként 13-15 munkagéppel zárták le a fél útpályát a demonstrálók reggel nyolc és délután négy óra között. Gazdademonstráció zajlott még a 86-os számú főúton Nádasd térségében, itt 20 mezőgazdasági munkagép lassította a közút forgalmát.

A gazdatüntetéstől távolmaradt agrárszereplőkkel tárgyalt a szaktárca vezetője - jelentette be a kormányszóvivő. László Boglár elmondta, hogy Németh Imre a Mezőgazdasági Szövetkezetek és Termelők Országos Szövetsége, illetve az agrárkamara vezetőivel találkozott. Hangsúlyozta, hogy a kormány felelőtlenségnek tartaná, ha úgy kötne megállapodást a tüntető gazdákkal, hogy nem ismeri az ágazat más résztvevőinek véleményét. Németh Imre tájékoztatást adott a két szervezet vezetőinek. A miniszter a Magosz képviselőivel folytatott tárgyalásokon képviselni fogja azokat a kérdéseket, amelyekben azonos véleményre jutott a két szervezet, illetve a tárca.

Nem találtak robbanószert a tűzszerészek a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium épületében, így a tárcánál folytatják a demonstráló gazdák és az FVM szakértői közötti plenáris tárgyalások előkészítését. Dékány András, a tárca szóvivője elmondta: még dolgoztak a tűzszerészek, amikor ismét hozzáfogtak a megszakadt megbeszélések újrakezdésének előkészületeihez a tárgyalásoknak otthont adó helyiségekben. A demonstráló gazdák és az agrártárca megbízottai között kedden délután egy óra tájban szakadtak meg a tárgyalások bombariadó miatt. A megbeszélések várhatóan kedden délután 4 óra körül újrakezdődnek.

A Parlamentben folytatódott a vita az egykori titkosszolgálati iratok nyilvánosságára vonatkozó szocialista törvényjavaslatról. Wiener György szocialista képviselő hangsúlyozta, hogy csak a nyilvánosság lehet a fő szempont, hiszen a különböző ellenőrizetlen listák megjelenésének csak így lehet véget vetni. De ez nem jelenti a nemzetbiztonsági érdekek mellőzését, és senki nem akarja veszélyeztetni a mai szolgálatokat. Répássy Róbert Fidesz-képviselő szerint viszont nem világos, hogy az MSZP teljes vagy korlátozott nyilvánosságot akar-e. Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője újra hangsúlyozta: módosítani kell az alkotmányt, hogy bizonyos köztisztségeket ne tölthessenek be azok, akik érintettnek bizonyulnak.



2005. március 08., kedd 20:28


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület