CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Győrben járt a Legfőbb Ügyész- 4000 lakás azbesztmentesítését végzik el idén Győrben- Több mint 2300 főt bocsátanak el a felsőoktatási intézményekből

 

A Corvinus Rádió hírei
Március 9. 18.00 óra

Győrben nagyon sok olyan panelépület található, amelyek hő- és hangszigetelésére még a 70-es, 80-as években azbeszt paplant erősítettek fel. Ma már kiderült, ha ezt az anyagot megbolygatják, az egészségre káros lehet. Győr pályázott egy pénzalapra, amivel megvalósítható lesz az azbeszt eltávolítása. Idén kezdik Győrben 57 épület azbesztmentesítését, amely 4000 lakást érint. A VNT azbesztmentesítő konzorcium ma a gyakorlatban is bemutatta a munkafolyamatot. A részletekről Balog józsefet, Győr város polgármesterét hallják: bejátszás

A megyei ügyészségen tartott ma értekezletet a Legfőbb Ügyész. Polt Péter az értékelésen túl aktuális ügyekről is kifejtette véleményét. Az ügyészség megyei munkatársainak eredményeivel elégedett a Legfőbb Ügyész. Minden fontos mutatóban az átlag felettit értek el, s Polt Péter úgy véli, hogy akár az eljárások gyorsaságával, akár eredményességével az ügyfelek zöme is elégedett volt. A Győrben létesített Fellebbviteli Ügyészség megkezdte működését, s az új épület beruházási munkálatai is az előre meghatározott ütemben történnek. Polt Péter kifejtette véleményét az ügyészségi reformról is. Mint mondta: azon szakasza, amely rajtuk múlott, nagyjából befejeződött - így szerkezeti, képzésbeli, hatékonyságot fokozó intézkedéseket is végrehajtottak. Most a jogalkotáson a sor, példaként a nyomozóhivatalok helyzetét, az életpálya-programot említette.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés egy szokatlan módját választotta a költségvetési megszorítások elleni tiltakozásnak. A testület jobboldali többsége olyan felhívást fogadott el, amely arra szólítja fel - a kórház és a szociális otthonok kivételével - az önkormányzat intézményeit, hogy a jövő szombaton tartsanak zárva. Vas megye nem csatlakozik a Győr-Moson-Sopron megyei kezdeményezéshez. Markó Péter, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke nem tartja célravezető módszernek a tiltakozás ezen módját. Hordós István, a GYMS megyei szocialista frakcióvezető szerint ezt nem engedheti meg magának egy képviseleti szerv, ezzel a törvényességet rúgja fel. Megfogalmazása szerint a gazdatüntetés, s a megyevezetés akciója mögött ugyanaz a politikai szándék fedezhető fel - csak addig, míg a gazdák érdekképviseletének erre joga van, a választott testület nem élhet ezzel az eszközzel. Hordós István viszont fenntartja, hogy ez túlmegy, egy eddig soha át nem lépett határon, amellyel szerinte a demonstrációk kiterjesztésére törekszik a Fidesz.
 

A Szigetköz térségében kialakult helyzet miatt Máriakálnok község polgármestere nyílt levélben fordult Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz. Széles Sándor szerint az utolsó magyar – szlovák tárgyalások bizonyossá tették a szigetköziek számára, hogy a mostani választási ciklus semmi előrelépést nem hoz a problémák megoldásában, sőt több téren jelentős hátrányt szenvednek el. A polgármester egyebek mellet hiányolja, hogy a magyar kormány nem nevezett meg felelős tárgyaló partnert, illetve, hogy az ígéretekkel ellentétben a Szigetköz térség problémáit nem kezelik kiemelten. Széles Sándor arra kéri nyílt levelében a miniszterelnököt, adjon alkalmat és lehetőséget, hogy az itt élők személyesen mondhassák el javaslataikat, észrevételeiket.

Az Országos Mentőszolgálat e hónapban nagyszabású dohányzásról leszoktató kampányt indít. Két hónapig tart az akció, melyhez azok a mentősök csatlakozhatnak, akik elszánták magukat a dohányzás abbahagyására. Az egészségvédő felhíváshoz megyénkből eddig 25-en csatlakoztak. A jelentkezők számára a mentőszolgálat folyamatosan leszokást segítő gyógyszertapaszokat biztosít, a program végén pedig családi nyaralást sorsol ki.

Tavaly a Nyugat-Dunántúlon a legtöbb vendég Sopronba látogatott, a legmagasabb vendégéjszaka-számot Bükön regisztrálták. A Magyar Turizmus Rt. értékelése szerint 2004-ben a nyugat-dunántúli turisztikai régió növelni tudta piaci részesedését a magyar turisztikai piacon. Ez azt jelenti, hogy Budapest és a Balaton mögött régiónkban töltötték el a legtöbb vendégéjszakát az idelátogatók. 2004-ben a Nyugat-Dunántúlon összesen 688 ezer 853 vendégérkezést regisztráltak, a vendégek összesen 1 millió 935 ezer 331 vendégéjszakát töltöttek el régiónk kereskedelmi szálláshelyein. A nyugat-dunántúli települések közül a legnagyobb érdeklődés Sopron iránt nyilvánult meg, ahol tavaly a nyilvántartásba vett vendégek száma megközelítette a 150 ezret. Több mint 100 ezren látogattak el Győrbe is. Vas megyében a látogatók számát tekintve Bük került az első helyre, ahol 2004-ben 95 ezer 914 érkezést regisztráltak. Szombathelyen 53 ezer 232, Sárváron pedig 32 ezer 725 vendéget vettek nyilvántartásba.

Újabb többmilliós cigarettafogást könyvelhettek el tegnap a győri Főmámhivatal munkatársai. A vámosok a reggeli órákban a hegyeshalmi határátkelő kilépő oldalán egy magyar állampolgár tehergépkocsijában összesen 1664 karton különféle márkájú magyar adójegy nélküli cigarettát találtak. A több mint 8 és fél millió forint értékű dohányárut és a tehergépkocsit lefoglalták, jövedéki orgazdaság miatt pedig feljelentést tettek az illetékes vámszervnél.

A földművelésügyi minisztériumban tartanak a tárgyalások a tiltakozó gazdák és a tárca vezetői között. Németh Imre miniszter bizakodóan nyilatkozott arról, hogy még ma megegyezésre tudnak jutni. A tárgyalás szünetében a gazdák képviselői jelezték, hogy még több részletkérdésben vita van.

A felsőoktatási intézményekből több mint 2300 dolgozót bocsátanak el, mert nincs meg a kötelező béremelés teljes fedezete - közölte az Oktatási Minisztérium helyettes államtitkára a parlament szakbizottságának ülésén. Stark Antal elmondta: a státuszok 4,3 százaléka szűnik meg, az elbocsátottak között 518 oktató van, és 605 dolgozót nyugdíjaznak.

A parlament oktatási bizottságában a kormányoldal egyetlen szavazattöbbséggel elvetette a Fidesz javaslatát, hogy a felvételizők egyenlő esélyeinek érdekében a parlament határozatban követelje a minisztériumtól az új pontrendszer megváltoztatását. Azt azonban a szocialista képviselők is megállapították, hogy a felvételi rendszer tökéletlen és módosítani kell. A bizottság elnöke, a szocialista Szabó Zoltán kijelentette, hogy az elhangzottakat figyelmeztetésnek szánták és még a vizsgák megkezdése előtt elvárják a felülvizsgálatot és ezt számon is fogják kérni. A testület tagjai elfogadhatatlannak tartották azt a minisztériumi elképzelést, hogy a felsőoktatási intézmények szabadon dönthessék el, megadják-e a szeptembertől esedékes törvényben rögzített újabb béremelést.

A közéleti szereplők átvilágítását végző bírák szerint a közelmúltban nyilvánosságra hozott ügynöklisták jó néhány adata hiteltelen. A bírák közleményükben külön nehezményezik, hogy a listákon olyan emberek neve is megjelent, akiket az átvilágításkor felmentettek, és olyanoké is, akik érintettek voltak ugyan, de éltek a törvényben biztosított ,,tisztes visszavonulás" lehetőségével és kivonultak a közéletből. A hatályos törvények védik ezeket a személyeket - hangsúlyozzák az átvilágító bírák, akik emlékeztetnek arra is, hogy a törvény értelmében csak a közszereplőket és azok III/III-as múltját vizsgálhatták.



2005. március 09., szerda 21:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület