CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Európa Kulturális Fővárosa 2010 pályázat: Sopron és Győr

Európa Kulturális Fővárosa 2010 pályázat: Sopron és Győr
Éles bírálat a Fidesz Kulturális Tagozata részéről, aki ugyanakkor újból felajánlja a szakértelmet és az együttműködést

A Fidesz Kulturális Tagozatának megyei szervezete sajtótájékoztatón fejtette ki véleményét a Európa Kulturális Fővárosa 2010 pályázattal kapcsolatban.

A bevezetőben Firtl Mátyás, a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltje elmondta: örül annak, hogy Sopronnak végül is sikerült beadnia azt a pályázatot, amelyre tavaly októberben Szájer József és ő maga hívta fel először a városvezetés figyelmét, amelynek céljaival együtt megvalósulhatnának az egyébként is szükséges település- és régiófejlesztési elképzelések. Rámutatott: ellenzékből sikerült a várost cselekvési kényszerbe hozni, úgy hogy sem az előző, sem a mostani MSZP-s jelölt programjában nem szerepelt az EU-s forrásokkal is számoló ,,kulturális főváros” lehetősége, illetve az ahhoz kapcsolódó fejlesztési elképzelések, holott ez utóbbiak az NFT részei is lehetnének.

Firtl Mátyás azt is hangsúlyozta, hogy az Európa Kulturális Főváros 2010 pályázati koncepció és megvalósítási terv hosszú távú, ciklusokon átnyúló, regionális fejlesztéseket feltételez, amelyekhez széles körű társadalmi konszenzusra van szükség.

Európa Kulturális Fővárosa 2010 pályázat: Sopron és Győr - a kulturális tagozat véleménye

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Kulturális Tagozata Győr-Moson-Sopron megyei tagjai - bár közreműködésünket a pályázati anyagok elkészítéséhez nem kérték ki - mindvégig lokálpatrióta figyelemmel kísérték a győri és a soproni szocialista városvezetések pályázatát az Európa Kulturális Fővárosa 2010 címre - fejtette ki Dr. Szarka László elnök, aki azt is elmondta, hogy aggódtak a pályázatok sorsáért, szégyenkeztek némely oda nem illő ötlet miatt, de mindeddig azért nem jelentkeztek nyilvános kritikával, mert nem kívántuk sem Győr, sem Sopron esélyét rontani.

A tagozati elnök a továbbiakban a pályázatot elemezte, három szempontból.

A rendszerről szólva, – amit egyébként a zsüri is kifogásolt – úgy fogalmazott: ,,Ha a zsüri nem lett volna ilyen udvarias, hanem megmondta volna magyarul, mi vele a baja, akkor valószínűleg előkerült volna az a kifejezés, hogy "lakodalmas hányás". Vagyis hiába van benne sok jó alkotórész, összességében nem vonzó."

A pályázat szemléletét elemezve a Fidesz Kulturális Tagozat a soproni pályázat legnagyobb szerkezeti hibájának azt látja, hogy a pályázat kizárólag a Kulturális Év turizmus vonatkozásaira koncentrál. Nem kulturális, hanem turizmus-centrikus.
,,Az Európa Kulturális Fővárosa 2010 elvárható minimális célkitűzése az kell, hogy legyen, hogy 2010. december 31-re az EU minden polgára ismerje Magyarország és a rendező város kulturális érdemeit, de legalább a magyar kulturális főváros nevét. A pályázati kiírásban is kiemelten foglalkoztak ezzel a kérdéskörrel, ezért is sajnálatos ennek a hiánya."

Szarka László hozzátette: ,,Már 2004 augusztusában szóvá tettük, hogy Sopron megyei jogú város hivatalos internetes honlapjának fő oldalán a kultúra mint fogalom meg sem jelenik. Egy ilyen "kulturátlan" szemléletű városvezetés európai kulturális pályázata egy komoly megméretésen nagy valószínűséggel elbukik.
A pályázati anyagot egyébként a város hivatalos honlapján csak bonyolult keresgéléssel lehet megtalálni: a Közérdekű információ-ra, majd a Pályázatokra kell kattintani, és ezután megjelenik a cím: "Európa Kultúrális Fővárosa 2010" (így, hosszú ú-val), vagyis még a pályázat címe is helytelen.

A kultúra-fogalom szempontjából elemezve a pályázatot, a kulturális tagozat a következőket állapította meg:
,,A kultúra meglévő szellemi javaink, műveltségünk összességét jelenti. A kultúra mindig egy közösség kultúrája (jelen esetben Soproné és Magyarországé). A jó pályázat ennek a bemutatására kell hogy törekedjen, Európa erre kíváncsi.

A pályázat készítői – a kulturális tagozat véleménye szerint – a kultúra fogalmát kiforgatták jelentéséből. A soproni pályázat ún. új paradigmát akar bevezetni a kultúrára. Idézet: "A kultúra mint az emberi kapcsolatok, a szerelem és a szeretet építőköve"
"A kultúra hozzájárulása a szabadság eszményéhez, a szabadság megéléséhez a mindennapokban"
A szlogen eredetére ("Szabadság, szerelem") egyébként nincs utalás a szövegben.

Összehasonlításképpen és segítségül, a Kulturális Tagozat kultúra-definícióját is közölte Szarka László:
"Kultúrán a közösségnek evidenciáit, magától értetődő dolgait, minden kulturális alkotását értjük, a szokásokban megnyilvánuló mindennapi kultúrától a kiemelkedő egyéni alkotásokig. A nemzeti kultúrában első helyen a magyar múlt és a magyar nyelv áll, mint a nemzeti emlékezés tárgya és eszköze, de beleértjük a mindennapi- és népszokásokat, történelmi- és néphagyományainktól a magyar konyháig, a családi kultúrát, a közösségek kulturális eseményeit, a neveléskultúrát, a művészeti és tudományos alkotásokat.
Ide tartozik a nemzeti kulturális örökség egésze, a kultúra teljes intézményrendszere, az iskolától a közművelődési intézményeken át a közgyűjteményekig és közbeszédben médiának nevezett intézmények és az ezekben megszülető kulturális alkotások is. A kultúra fontos része a sport, az egészségkultúra és
egyre növekvő mértékben a környezetkultúra. A történelmi egyházak tanításai szellemi, erkölcsi, lelki értelemben a kultúra elválaszthatatlan részei, kulturális intézményeik a nemzeti kulturális intézményrendszer részei."

A Liszt-programra kitérve a sajtótájékoztatón elhangzott:
A pályázatnak legjelentősebb eleme a Liszt-program, de ennek megfogalmazása miatt a tisztességes soproni polgárnak szégyenkeznie kell. Idézem: "Liszt Ferenc művészete a szakralitásban is hihetetlen mélységekre (!) jutott. Fontos kiemelni külön termékrészként (!) az egyházzal, vallással kapcsolatos műveit, Ezek közül az első termékrész (!) biztosan fő termékké (!) lép elő, már a Lisztiádák kezdetére így kell pozícionálni (!)."
."Alig felfogható mélységei (!) vannak annak, amit Liszt Ferenc a szakralitásban alkotott"
. "A Lisztiádák tavaszi évkezdetének fontos része a Passiót (!). Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy ezen termékrész (!) fantasztikus sikerrel (!) kecsegtet a Lisztiádákon belül." - így a pályázat.

- Egy ötletadó PR-os csapattól mindez még elfogadható egy belső jelentésben, de elfogadhatatlan megfogalmazásnak minősül egy kimenő, kész pályázatban - hangzott el az elnök véleménye.

A Big-Brother-elemhez kapcsolódóan a következőket fejtette ki Szarka László:
"Két-három műemlékház teljes felújítása bútorzattal, a mindennapi életre élhetően. Az Európa Kulturális Év kapcsán a házakat bekamerázzuk, és nemzetközi Big Brother-szerű kulturális valóságshow-t szervezünk. - Kultúrával foglalkozó egyetemisták költözhetnének be a házakba, Európa valamennyi országából, ahol szigorúan kulturális feladatok mellett élnék mindennapjaikat a "szabadság, szerelem" jegyében. A házban történő dolgokból televíziós műsort, valamint interneten nyomon követhető közvetítést készítenénk."
Ez ellen - visszagondolva, mit értenek a pályázat szerzői kultúrán - határozottan tiltakozunk.

- Összefoglalva: a polgárokat a legmélyebben érintő rendezvénysorozat tervének elkészítése felelős tett, amit nem tanácsos a polgárok egyetértése, részvétele nélkül letudni. A városvezetésnek illendő lenne most nyilvános fórumok sokaságát tartani az első fordulós anyagról, és a végleges pályázatba csak konszenzus alapján elkészült elemeknek szabadna kerülni. Egyébként garantálva van a kudarc, amely Sopron számára - feltételezés szerint - az első fordulóban lehet, hogy csak azért nem következett be, mert attól a jóindulatú zsüri a kormánypárti városvezetést - az időközi országgyűlési választás előtt - tudatosan megkímélte.
Sopron többet és jobbat érdemel! - véli a Fidesz Győr-Moson-Sopron Megyei Kulturális Tagozata.
(cyberpress)



2005. március 11., péntek 20:43


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület