CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

A Teremtő alkotta idő kereteiben
(köszöntőféle a hetven éves Sarkady Sándornak)

Majdnem négy évtizede annak, hogy Sarkady Sándorhoz becsöngettem egy nyirkos őszi délutánon a Lackner Kristóf utcai lakásába. Nem a költőt kerestem, akit szívesen hallgattak intézeti tanártársai, barátai, amikor verseiből felolvasott kellemes orgánumú hangján, verseit megfelelően hangsúlyozva, jóleső perceket, félórákat szerezve hallgatóinak. Nem a költőt kerestem, akinek hosszabb verseiben is véges-végig tudtam figyelmemet soraira koncentrálni, s jelentős lírai üzeneteiben gyönyörködve fürödni. Nem a költőt kerestem, hanem Sarkadyékat, mert apró gyerekeiknek vittem tejjegyet, amiből darabja után kaptam egy forintot a kézbesítésért. Szaporátlan és szerény keresetet adott, de munkanélküliség volt, bárki állítja is ellenkezőjét – így volt – építettük a szocializmust.

A tejjegy három éves korig járt a gyermekek után, ingyen tejet biztosított a családnak. Kegydíjakat a diktatúrák osztottak, a jól prosperáló demokráciák megfizethető életszínvonalat biztosítottak polgáraiknak.
Sarkady Sándor nyitott ajtót, s a dolog hivatalos része mellett és után szót kerítettem arra is, hogy ki vagyok, s ítészként már itt-ott találkozhatott verseimmel. Kellemes úri és polgári szóváltás, ismerkedés után mentem tovább.

Második találkozásunk a Kisvárkerületen volt, ott, ahol az ötvenes évek végén, hatvanas évek elején még piaci kofák kínálták portékáikat, kecskelábú faasztalok és betonpadokról, ott, ahol ma az egyik oldalon puccos butiksor kérkedik, a másik oldalon a háromalakos Hűség-kút hirdeti Sopron, illetve a soproniak hűségét, kitartását a hegyek övezte völgyi házsorok, templomtornyok, a szűkebb tájhaza iránt. Ennek a tájhazának lett hitsorsosa, hűséges részese Sarkady Sándor, pedig messziről, de messziről érkezett, a Civis város, Debrecen vonzáskörzetéből, Sáránd falucskából, Mikepércs, Derecske, Hosszúpályi háromszögtengelyéből. Nem messze a Derecske-Kálló pataktól, ami a Berettyóba simulva viszi az emberek munkában átizzadt üzenetét a nagyvilágba. Érkezett Kunmadarasból, a gyerekkorból, hűs tölgyek alól, a diákévek Karcagából, ahol szélmalom mutatta az egyszer fenn, másszor lenn bölcsességét. Érkezett a szegedi egyetem szellemi közösségéből, a Kisalföld ipari és kultúrközpontjából, Győrből, a Bercsényi Gimnáziumból Sopronba, az Óvónőképző Intézetbe, az Udvarnoki utca – Madách utca sarki ház manzárdszobájába.

A Kisvárkerületen találkoztunk másodjára, megálltunk pár szóra annak apropóján, hogy a Klub című időszakos kiadvány hozta a verseinket, így már azonos lapokon, költői izzásban is kezet rázhattunk.

A Soproni Fiatalok Művészeti Kollégiuma, annak alkotó közössége, aminek három évtizeden át a vezetője voltam, szintén több ponton érintkezik Sarkady Sándor költői és szerkesztői munkájával. Ő bábáskodott az Érlelő ifjúsági antológia versírói, később többen költővé érett írásai felett, a Versmondók könyvében éppen úgy, mint a Soproni Írók Antológiájában. Majd megszületett több mint negyed százada a Soproni Füzetek, először kétévente, majd évente készteti hűséges olvasótábora elé a Sopronban élők, vagy innen elszármazottak irodalmát, Sarkady Sándor szerkesztésében. Ezt a periodikát jegyzi lexikon, diplomamunkákban dolgozzák fel bölcsészfiatalok, s az irodalomtörténet számontartja, elsősorban köszönhetően a szerkesztőnek, Sarkady Sándornak. Többen neki adunk hálát saját köteteink szerkesztéséért, a jóizlésű, hozzáértő válogatásért, amiben ünnepeltünk közrejátszott önzetlenül, egyéni sikereinkben. Őt jegyezheti fel a városi krónika aranybetűkkel, ha az Aranykönyvekre tekintünk, gondolunk.

Több évtizede annak is, hogy a hetven éves Sarkady Sándorral egymást támogatva, kéz a kézben, jóbarátságban teszünk a város kulturális életének, művészetének előbbre vitelében. Ebben a vállakat és idegeket terhelő munkában sokat tanulhattam Sándor barátomtól, akivel író-olvasó találkozókon együtt szerepelve Csornán akár, vagy a Buhim-völgyi Szalonban Veszprémben, hallgathattam szép, érzékletes előadásában költeményeit, s figyelhettem választékos stílusú magyarázataira, fejtegetéseire.

Hetven évesen köszöntünk Sándor. Ne szégyelld, hogy megpróbáltak az évtizedek, megtörni próbált az idő vaskereke. Éppen a hetven esztendő az, amiben igazolhattad a délceg talponállást. A magunkfajtának az Úr már előre megbocsájtott, ahogyan Gyula pápa mondja Michelangelonak. Nem próbáltattunk meg jobban, mint amit el tudtunk viselni. Idáig gyötörtek bennünket, most büntetnek. Sándor – viszed a keresztet csikorgó egészséggel, roskadozó idegekkel, viszed, mert a kereszt az európai kultúra szimbóluma, s a keresztre feltekintenek. Igazság pajzsával emelkedsz Zrínyi nemzetesúr magasába, mert „Valamint az ötvös tűzben aranyművet, / Megpróbálta Isten mi vitéz szívünket;”. Amikor Rómában a Maria Sopra Minervában jártam, a békességszerző Sienai Szent Katalin sírjánál, jutott eszembe Galilei, akinek bírósági tárgyalása itt volt, az oltár előtt, dacosan toppantott lábával – a fegyelmi tárgyalás után – eppur sie move: és mégis mozog a föld. Neked A Hűség csillaga vetíti fényét vállaidra, míg felcsendül a toronyzene, jelezve a múló időt. Te himnusz-t szőttél a líra Gyöngy-eiből, s a gyermek – a jövő hírnöke mellé térdelve Télkergető-t játszottál, s ha előre nézel, ha mersz előre nézni látod, „Bonc jokulátorok új utódja”-hoz „ott jön az erdei úton Isten,” és hozza a reményt: Et resurrexit tertia die.

Barátom! A jó Isten éltessen sokáig!

Bősze Balázs

(Elhangzott Sarkady Sándor születésnapi köszöntése alkalmából Sopronban, a Perkovátz-ház Daruka termében, 2005. március 7-én.)



Sarkady Sándor, költő, író, műfordító, szerkesztő, tanár köszöntésére március 7-én a Perkovátz-ház Daruka termében gyűltek egybe családtagjai, barátai, pályatársai. Az ünnepelt számára meglepetésnek szánt eseményen Kovács József László író idézte fel a 70 éves Sarkady Sándor életének fontosabb állomásait, művein, életének eseményein, közös élményeik felidézésével.
Sopron város nevében Walter Dezső polgármester, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat nevében Firtl Mátyás köszöntötte az ünnepeltet.
Képriportunk a bensőséges hangulatú rendezvényen készült.

Perkovátz Tamás a Perkovát-ház Baráti Köre nevében köszöntötte az ünnepeltet

Kovács József László író

Szokolay Sándor Mádl Ferenc, köztársasági elnök levelét is felolvasta

Walter Dezső polgármester köszöntője

Walter Dezső polgármester a város ajándékát nyútja át

A Győr-Moson-Sopron Megyei önkormányzat nevében Firtl Mátyás gatulál
Írók, költők, pálytársak, szerkesztők, munkatársak gratulációi között:


Zentai Zoltán


Bősze Balázs

Sass László

Dárdai Árpád

Dr. Szála Erzsébet

Roskó Mária

Dr. Verő József

Fotó: Németh Béla



2005. március 28., hétfő 23:11


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület