CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 20., hétfő, Bernat, Felicia napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Esti hírek  

Sean Connery beteg

Forrás: www.comedia.hu
48 óra: innen/onnan

E rovat vezetőjének munkája a LAP Stúdió támogatásával készült.

Lassabban fogyatkozunk


Az év első kilenc hónapjában 28,7 ezerrel csökkent a lélekszám, a csökkenés üteme 14 százalékkal mérséklődött a tavaly január- szeptemberihez képest. Az előzetes adatok szerint az idén január és szeptember között 40 ezer házasságot kötöttek, 72 758 gyerek született és 101 486 lakos halt meg. Az év első háromnegyedévében 3100-zal több házasságot kötöttek, ami 8,4 százalékos emelkedést jelent az elmúlt év hasonló időszakához képest. Az idén január és szeptember között 1125 gyerekkel született több és 3467 fővel haltak meg kevesebben, mint az előző év első kilenc hónapjában. Ezer lakosra 9,7 élve születés és 13,5 halálozás jutott. Az ezer lakosra vetített élve születés 0,2 ezrelékponttal volt magasabb, a halálozás 0,4 ezrelékponttal volt alacsonyabb január és szeptember között, mint az elmúlt év hasonló időszakában. A népesség természetes fogyása 3,8 ezreléket tett ki, ami 0,6 ezrelékponttal alacsonyabb mint egy évvel korábban. A házasságkötési arány 5,4 ezrelék volt, 0,5 ezrelékponttal magasabb, mint tavaly az első kilenc hónapban. A csecsemőhalandóság több mint 5 ezrelékkel emelkedett és az előző évi 8,6 ezrelékkel szemben az idén január és szeptember között 9 ezreléket tett ki.

Már kábelt is rongálnak


Ismeretlen tettes vasárnap hajnali négy órakor elvágta az Est Fm rádióadó távközlési kábelét, ezért délután négy óráig nem sugárzott adást a csatorna. A csatorna vezetősége feljelentést tett a III. kerületi Rendőr-kapitányságon, és a helyszíni szemle után a vizsgálat folyamatban van. Pálinkás Szűcs Róbert, az Est Fm rádió főszerkesztője elmondta: az adó III. kerület Lajos utca ötemeletes irodaépületének IV. és V. emeletén található. A rongálás a III. emeleten történt ahol az ismeretlen tettes az adótól, az Antenna Hungáriához tartó Matáv-kábelből mintegy 20 centiméteres hosszú darabot kivágott.

Jégre lépnek Szilveszterkor


Az ezredfordulót a Vörös téren korcsolyázva köszönthetik a moszkvaiak, ugyanis szilveszterre jégpályává alakítják a Kreml előtti híres teret, a díszszemlék és felvonulások hagyományos helyszínét - számolt be az Izvesztyija című napilap hétfőn, az orosz főváros központi kerületének önkormányzati vezetőjére hivatkozva. Gennagyij Gyegtyev szavai szerint az elnöki adminisztráció már hivatalos értesítést is küldött Oroszország legelőkelőbb korcsolyapályájának létesítéséről. A tudósítások szerint örülhetnek a jégszobrászok is, hiszen alkotásaikat ők is a Vörös téren állíthatják ki ezen a télen (korábban a Puskin téren volt mindig hasonló tárlat). A moszkvai Vörös tér, a Kreml és a GUM áruház közötti terület korábban rockkoncerteknek is otthont adott, de ilyen előadásokat egy ideje már nem rendeznek itt. E koncertek ellen az orosz ortodox egyház tiltakozott hevesen, ugyanis megítélése szerint nem illő, hogy egy temetkezési hely közelében - a Kreml fala egyben temetőkert is -, illetve a kremlbeli templomok tőszomszédságában ilyen hangos rendezvények legyenek.

Milyen Európa vár minket?


A biztonsági intézkedések ellenére összecsapások robbantak ki szombaton az újnácik berlini felvonulásán: a rendőrség vízágyúkat vetett be, hogy megfékezze az antifasiszta ellentüntetőket. Az újnácik eredetileg ötórásra tervezték tiltakozó menetüket, amelyen az ellen emelték fel a szavukat, hogy a német kormány be akarja tiltani a szélsőjobboldali Német Nemzeti Demokrata Pártot (NPD). A rendezvény harmadik órájában azonban mintegy ötszáz baloldali ellentüntető állta útját a csaknem kétezer újnácinak, és petárdákkal dobálta meg őket. A rendőrség - tartva attól, hogy a helyzet kicsúszik az ellenőrzése alól -, úgy döntött: nem engedélyezi, hogy a szélsőjobboldaliak folytassák a felvonulásukat, és két órával a menet befejezése előtt véget vetett a megmozdulásnak. A biztonságiak vízágyúkkal próbálták féken tartani az antifasiszta tüntetőket, miközben egy közeli vasútállomáson veszteglő különvonatba terelték az újnácikat. A Reuters jelentése szerint a rendőrség előállított egy szélsőjobboldalit, amiért náci üdvözlésre lendítette a karját.

Madonna esete


A pop királynőjének nem teljesülhet az az álma, hogy a Westminster apátságban, a királyi esküvők hagyományos színhelyén esküdjön hűséget második férjének. Miután a hét közepén Madonna bejelentette, hogy barátja, és második gyermekének, Rocconak apja, Guy Ritchie brit filmrendező megkérte a kezét, és a közeljövőben brit földön egybekelnek, felfedte azt is, hogy a londoni Westminster apátságban tervezik megtartani az esküvőt. A 42 éves popsztár egy londoni rádiónak nyilatkozva kijelentette: imádja Anglia építészetét, és ha már a szigetországban akar letelepedni, ki akarja használni annak valamennyi előnyét. Mint mondta, menyegzőjének nem is tud elképzelni remekebb helyet a Westminster apátságnál, sok-sok királyi esküvő színhelyénél. Madonna vágyát azonban gyorsan lehűtötte a westminsteri főapát, aki a the Sun bulvárlappal közölte: szinte teljességgel lehetetlen a kérés teljesítése, mivel apátságában kizárólag a királyi család vagy Bath rendjének a legmagasabb rangú tagjai rendezhetik esküvőjüket. A popsztár és kedvese minden bizonnyal gyorsan megtalálja a megfelelő helyet a menyegzőhöz valamelyik pompás angol vagy skót kastély ódon falai között, ahogy az manapság a showvilágban dívik. Az esküvői előkészületekről ugyan még vajmi keveset árult el Madonna, boldogsága azonban úgy tűnik határtalan. A brit bulvárlapnak elmondta, 40 évig várt arra, hogy megtalálja az igazi szerelmet, és nagyon-nagyon boldog londoni barátjával. "Mindig megnevettet, csodálatos, briliáns, nagyon szeretjük egymást." Az amerikai énekesnő nemcsak Guy Ritchie miatt döntött a londoni letelepedés mellett. Jelenlegi producere, Brit William Orbit szintén Londonban dolgozik, és itt készítették el a popsztár legújabb albumát, amelyről Madonna úgy vélte, hogy élete legizgalmasabb munkája volt. A popsztár szerint brit rajongói is sokkal szeretetteljesebben fogadják, mint az amerikaiak. "Nem akarom megbántani az amerikaiakat, de úgy gondolom, hogy az angolok sokkal intelligensebbek" - fejtegette.

Connery beteg


A Finding Forrester címu film promóciója nem várt veszteséget szenvedett, amikor a produkció sztárja, Sean Connery lemondta összes amerikai interjúját és sajtótájékoztatóját. A 70 éves skót színész ágynak dolt, de szóvivoje nem tudta vagy akarta elárulni, pontosan mi a baja. Csak annyit üzent a nagyközönségnek, hogy néhány hét pihenésre van szüksége, és amint jobban lesz, összes lemaradását be fogja hozni.

Deejay díjai


Alig néhány nappal azután, hogy Alice Deejay jelölést kapott az USA Radio Music Awardsra, egy másik jó hír is érkezett. Judy megtudta, hogy Grammy-díj jelölésre is számíthat, hiszen az USA-ban hihetetlenül magas példányszámban adták el albumát. Ez óriási elismerés lenne számára, hiszen a Grammy-díj az egyik legrangosabb zenei elismerés. A hír eloször akkor röppent fel a múlt hónapban, amikor Alice Deejay éppen amerikai turnén volt. „Bár még nagyon korai beleélni magunkat a díjba, annyi azért biztos, hogy a jelölés már megvan. ”- nyilatkozta Judy. „Már maga az a tény, hogy ezért kemény lobbizás folyt, boldoggá tesz.” A díjkiosztó gála egyébként 2001. február végén lesz Los Angelesben.

Internet veteránok


A Jupiter kutatása szerint a 2 évnél régebben internetező európaiak 41%-a vásárolt már online, míg a kevesebb mint egy éves tapasztalattal rendelkezo felhasználóknál ugyanez az arány mindössze 11%. A tapasztalt vásárlók többet is költenek: 25%-uk több mint 1000 euró értékben vásárolt az interneten, a kevesebb gyakorlattal rendelkező vásárlóknak viszont csak 12%-a tartozik ebbe a kategóriába. Jelenleg az európai felhasználók 27%-a tartozik a "veteránok" közé, tehát ők rendelkeznek már legalább két éves online tapasztalattal. A közepes gyakorlattal rendelkezők (1-2 év) aránya 49%, míg az "újoncok" (1 évnél kevesebb ideje internetezok) teszik ki a fennmaradó 24%-ot.



2000. november 27., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület