CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Esti hírek  

Megkéselt amerikaiak Siófokon


A tájékoztatás szerint az öt amerikai katona ismeretlen támadókkal történt szóváltást követően sérült meg. Valamennyiüket a siófoki kórházba szállították. Négy könnyebben sérültet az ellátást követően hazaengedtek. Ötödik társuk nem életveszélyes hasi sérülést szenvedett. A Sas Alkalmi Kötelékben (TFE) Boszniában szolgáló katonák egy szabadságolási program keretében látogattak Magyarországra - áll a közleményben. Az ügyben mind a magyar, mind az amerikai illetékes szervek nyomozást folytatnak. (MTI)

Újabb életunt a hídon


Ezúttal a Lánchídra mászott fel az a 20 éves fiatalember, aki vízbeugrással akart véget vetni életének. Szerencsére a tűzoltók idejében érkeztek, és sikerült lebeszélni őt az öngyilkosságról. Elmondása szerint szerelmi bánata volt, most már az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben van. Mindez hétfőn hajnalban történt, a híd pesti hídfőjének közelében.

Hat és félórás űrséta


A Nemzetközi Űrállomáson Jeffery Williams és James Voss egy amerikai gyártmányú daru javításával kezdte az űrsétát, és a tervezettnél 3/4 órával korábban el is végezték a feladatot. A 95 kilós emelőszerkezetet már korábban felszerelték az űrállomás egyik moduljára, de évek során a szerkezet meglazult, ezért rögzíteni kellett. Az Atlantis űrrepülőgép vasárnap kapcsolódott össze az űrállomással. A héttagú legénység nyolc óra pihenés után látott hozzá az űrséta előkészületeihez. Több mint egytonnányi különböző felszerelést vittek magukkal. Keddtől négy nap áll rendelkezésükre, hogy áthordják ezeket az űrállomásra.A Nemzetközi Űrállomás jelenleg két, összesen 35 tonnás modulból áll, a végleges súlya több mint 460 tonna lesz. (MTI)

A szivarozó nő független?


Amerika egyik legradikálisabb feminista szervezete külön körlevélben kérte tagjait és szimpatizánsait, hogy menjenek és nézzék meg Diane Keaton vígjátékát, a Női vonalak-at (magyarországi bemutató: május 25.). De nem azért, mert a vígjáték egyik főszereplője, Meg Ryan független, önálló nőt játszik, vagy mert Lisa Kudrow-nak is van egy-két jó beszólása benne. Az ok ennél jóval meglepőbb: a film egyik jelenetében Diane Keaton szivarra gyújt, és ez e feministák szerint “George Sand óta a női függetlenség jelképe”. Keaton szerint viszont másról van szó:
- Azért gyújtok szivarra a filmben, mert az jól áll - mondta. - Meg azért, mert Walter Matthau (aki szintén a film főszereplője) még a forgatás kezdete előtt ajándékozott nekem egy 500 dolláros szivart – gondoltam, ha már van, megmutatom az egész világnak.

Rob Schneider osztogat


A mozis vígjátékipar legújabb fenegyereke éppen filmjét, a Tök alsó-t népszerűsítő sajtótájékoztatót tartott, amikor híre jött, hogy Scorsese új filmjében Leonardo DiCaprio és Cameron Diaz mellett Daniel Day-Lewis játssza majd a főszerepet. Egy újságíró kicsit cukkolni akarta a nem kényes ízléséről ismert komédiást, megkérdezve, nem fáj-e a szíve, hogy rá Scorsese sose fog szerepet osztani: mert egyrészt, mert nem gengszter-alkat, másrészt mindenből viccet csinál - Schneider persze nem hagyta magát:
- Nem az a kérdés, kapok-e valaha szerepet Daniel Day-Lewis helyett – válaszolta -, hanem az, hogy én adok-e neki valaha szerepet. Hát már most szólok: eszembe sincs. Inkább szerződtetek egy szép beszédű tintahalat: az valószínűleg úgyis temperamentumosabb.

Miért jó a filmesnek, ha nevetséges?


Valamiért biztosan: különben a sok híresség, aki feltűnik Albert Brooks: A múzsa csókja című vígjátékában (magyarországi bemutató: június 22.) nem vállalta volna el a szerepet. A filmben ugyanis egy különösen korrupt múzsa (Sharon Stone alakítja) 1-2 szép ajándékért cserébe sikerfilmhez segíti a nála jelentkezőket. És sorra feltűnnek az elmúlt évek sztárjai. Egy jelenetben például James Cameron kopogtat a múzsánál, hogy megköszönje a Titanic-ot és megkérdezze, készítse-e el a folytatást.
- Világ életemben egy ilyen múzsára vágytam! – nevet Cameron, ha élete második filmszerepéről kérdezik. – Tehát régi vágyam teljesül. Sőt, állítólag szépek vagyunk így együtt, Sharon meg én.

Cannes-i díjátadó


Lars von Trier alkotása, a Dancer in the dark c. film kapta a legjobb filmért járó Aranypálmát az idei, 53. filmfesztiválon. Ez a dán film az egyetlen, amely két kitüntetésben is részesült: a női alakításért járó díjat a filmben játszó izlandi énekes, Björk kapta. Ő alakítja von Trier tragikus hangvételű, a hatvanas években játszódó filmjének főszerepét, az Egyesült Államokba disszidáló cseh munkáslányt. A rendező és a főszereplő viszonya a film forgatása idején, mint hírlik, nem egyszer válságba taszította a skandináv filmgyártás eddigi legdrágább művének születési folyamatát. A nagydíjat kínai film, a Csiang Ven rendezte Gizi Lai Le (angol címén Devils on the doorstep) nyerte. A férfi alakítás díjával Tony Leung Chi Wait tüntették ki a hongkongi Wong Kar-Wai In the mood for love című filmjében nyújtott teljesítményéért. Az ún. casting-díjat az orosz Pavel Lungin Mennyegző című filmje kapta. A rendezés díját tajvani filmes, az Aranykamerát megosztva két iráni, a zsűri díját szintén iráni (20 éves) Szamira Mahmalbaf Fekete Tábla és a svéd Roy Andersson Dalok a második emeletről című filmje kapta. A forgatókönyvdíj az amerikai Nurse Betty (Neil LaBute filmje) szerzőinek, John C. Richardsnak és James Flambergnek jutott. (MTI)



2000. május 22., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület