CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Esti hírek  

Kisiklott pesti metró


Az öt kocsiból álló, orosz gyártmányú, üres próbajárat 10 kilométeres óránkénti sebességgel haladt a Pillangó utca irányába az egyik üzemi vágányon. A baleset akkor következett be, amikor a szerelvény első kocsija kidöntötte a vágányzáró bakot, azt maga alá gyűrte, miközben a kocsi orra megemelkedett és kisiklott. A szerelvényben jelentős anyagi kár keletkezett, mivel az egyike volt az Oroszországból érkezett, nemrégen levámolt vadonatúj járműveknek. A baleset okait szakértők vizsgálják. (MTI)

Horn bírálta Unió


A keleti bővítés készségének hiánya miatt bírálta a volt miniszterelnök hétfőn az Európai Uniót. Horn Gyula azon a rendezvényen szólalt fel, amelynek keretében a müncheni Langen Müller kiadó bemutatta az egykori bonni magyar nagykövet, Horváth István Magyarországon felkelt a nap című könyvét. Az exkormányfő úgy vélte, hogy a kommunizmus összeomlásában és a német újraegyesítésben betöltött szerepe miatt Magyarországnak joga van az EU-tagságra. Országa ugyanakkor tudja, hogy a jólét nem EU-segélyekkel, hanem csak saját teljesítménye által érhető el - jelentette ki a dpa szerint Horn Gyula, hangsúlyozva: "Nem koldusként jövünk, kezünket előrenyújtva és alamizsnát követelve." (MTI)

A szerb sajtószabadságért


A szakadó eső ellenére ötezren vonultak az utcára hétfőn a közép- szerbiai Cacak városában az ellen tiltakozva, hogy Slobodan Milosevic jugoszláv elnök elfojtja a nem kormányzati sajtót és eltiporja a kormányellenes erőket. Zoran Djindjic, az ellenzéki Demokrata Párt elnöke ezen kijelentette: Szerbia szinte tiltott országgá válik, ahol ha három ember gyülekezik, akkor 10 rendőr ott terem, hogy szétverje őket. Vélekedése szerint a Studio B, a fő ellenzéki televízió ellenőrzés alá vonása Belgrádban a katonai és politikai összeütközés kezdete. "Ha mindannyian összefogunk, akkor győzni fogunk" - mondta meggyőződéssel. (MTI)

Izraeli kivonulás


Az izraeli hadsereg hajnalban kiürítette második legnagyobb dél- libanoni támaszpontját, miután a biztonsági kabinet néhány órával korábban felhatalmazta Ehud Barak miniszterelnököt a dél-libanoni kivonulás felgyorsítására. A kormányfő bejelentette: a csapatkivonás néhány napon belül, május végéig befejeződik. Egy névtelenül nyilatkozó izraeli katonatiszt az AFP hírügynökségnek megerősítette: a biztonsági övezet középső részén fekvő Bint-Dzsbeil támaszpontról távozott a mintegy 120 fős alakulat. A tiszt hozzátette, hogy Dél- Libanon más körzeteiben is átcsoportosításokat hajtanak végre. (MTI)

Bálnakarambolos bálnavédők


Karambolt szenvedett az a vitorlás, amely útjával éppen a bálnák védelmét akarta népszerűsíteni. Michael Reppy, a hajó kapitánya - és egyszemélyben legénysége - május 10-én szállt tengerre, hogy egyes- egyedül San Franciscóból Yokohamába vitorlázva új rekordot állítson fel, és hogy felhívja a világ figyelmét a bálnák megmentésének fontosságára. Reppy hajója már az első napon összeütközött két bálnával. Bár a hajó - és remélhetőleg a két bálna is - komoly sérülés nélkül úszta meg a karambolt, Reppy egyre nehezebben tudta kormányozni a vitorlást. Ennek ellenére csak a múlt csütörtökön fedezte fel, hogy a bálnák "levitték" a kormánylapát alját. A bálnabarát ezek után kénytelen volt Honolulu felé venni az irányt. (MTI)

Rendreutasított Yahoo


A francia igazságszolgáltatás arra kötelezte a népszerű keresőt, tegye lehetetlenné a világháló francia látogatói számára a náci tárgyakat árverező honlaphoz való hozzáférést. Két helyi szervezet, a Rasszizmus- és Antiszemitizmus-ellenes Nemzetközi Liga és a Franciaországi Zsidó Diákok Szövetsége fordult bírósághoz, hogy az rákényszerítse a Yahoo Inc-t: akadályozza meg a hozzáférést francia területen a weboldalhoz, amelyen náci relikviákat - eredetieket és utánzatokat - kínálnak eladásra árverezés útján. A bírói végzés két hónapot adott az internetóriásnak: július 24-éig elő kell adnia a bíróságon, milyen technikai megoldásokat kínál a náci honlap által okozott zavarok megszüntetésére. A Yahoot képviselő ügyvéd "fontos precedensnek" nevezte a végzést, és aggályoskodott. Ha külföldi bírók ilyen álláspontra helyezkednének - írta közleményében a jogász - az arra kényszerítené a francia internetszolgáltatókat, hogy vessék magukat alá több mint száz ország törvényeinek. Az igazságszolgáltatás ilyen működése nemzetközi síkon veszélyt jelent az internet fejlődésére nézve Franciaországban és a világban általában - vélte. (MTI)

Nyolc tonna egérfogó!?


Nyomtalanul eltűnt egy nyolc tonnányi egérfogóval megrakott teherautó a holland határ közelében fekvő belgiumi Lanakenből. A nem mindennapi lopásról hírt adó Het Laatste Nieuws című flamand lap az esettel kapcsolatban találgatja, hogy a tettes miért kötötte el a járművet. Az egerek esküdt ellenségeként maga akarja talán "bevetni" a rengeteg egérfogót, vagy ellenkezőleg, netán egy harcias állatbarát szervezet követte el a lopást - éppenséggel a rágcsálók védelmében. (MTI)



2000. május 23., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület