CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 28., vasárnap, Valéria napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Nemzetközi hírek

Vissza kell fizetnie az agrártámogatást tíz EU-s államnak
Szaudi bejelentés
Reakció a koreai rakétára
Lerövidítené a külhoni magyar állampolgárok honosítási eljárását az MSZP
Apadnak a folyók
Maffiaper Kecskeméten
Ártatlan a meghurcolt professzor

Hazai hírek

Folytatódtak a bősi szakértői tárgyalások
Fürdőfejlesztés Sopronban
Karambolozott a csornai rendőrkapitány
Garázda FTC szurkolókat vettek őrizetbe
Nagy Tamás Mátrakeresztesen
A legális munkavállalásért
Emlékülés az Országgyűlésben
Segítség Romániának

Az időjárásról

A várható időjárásról

Vissza kell fizetnie 280 millió eurós terület alapú agrártámogatást 10 uniós tagállamnak, az igények jogtalansága miatt. Az Európai Bizottság döntése Magyarországot NEM érinti. A bruxinfo értesülései szerint a feltárt hiányosságok és csalások miatt a spanyoloknak kell a legtöbbet fizetniük, tőlük majdnem 115 millió eurót követel vissza az Unió. A hibázó országok között van Olaszország, Belgium, Németország, Dánia és Franciaország is.

A Magyar Szocialista Párt olyan törvényjavaslatot nyújtott be a Parlament elé, mely jelentősen lerövidítheti a külhoni magyar állampolgárok honosítási eljárását. Avarkeszi Dezső az előterjesztő nevében kifejtette, a javaslat értelmében az eddigi 42 hónapról 19-20 hónapra rövidülhet az eljárás időtartama. A javaslatot az alkotmányügyi bizottság egyhangúlag általános vitára alkalmasnak találta. Az ellenzék nevében Szentgyörgyvölgyi Péter pótcselekvésnek nevezte a javaslatot. Az ellenzéki politikus kifejtette, a kettős állampolgárságról szóló népszavazás a képtelen propaganda miatt hiúsult meg. Szentgyörgyvölgyi ennek ellenére elmondta, mivel a javaslatban vannak olyan elemek, melyek ténylegesen jobb helyzetbe hozzák a határon túli magyarságot, támogatják azt.

Rohamosan apad a Sajó, ezért megszüntették az árvízvédelmi készültséget. A folyó már csak a Tisza-torkolatnál árad kissé, ez azonban már nem indokolja az készültség fenntartását. A Tiszán, Tokaj alatt első fokú, a dél-borsodi térségben másodfokú készültségi fokozatot tartanak fenn, csakúgy mint a Taktán, a Bodrogon pedig első fokú a készültség.

Rendkívüli biztonsági intézkedések között kezdődött meg a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon hétfőn reggel a kecskeméti maffiaper. Radnai Lászlót és tíz társát egyebek között bűnszervezetben elkövetett emberölés előkészülete, lőfegyverrel való visszaélés és fegyvercsempészet miatt kívánják felelősségre vonni. A tárgyalássorozat várhatóan több hónapig tart majd, s a vádlók ezalatt szeretnék azt is bizonyítani, hogy a vádlottak szabályos piramis formájú bűnszervezetet hoztak létre Magyarországon.

Visszahelyezik beosztásába a debreceni anatómiai intézet felfüggesztett igazgatóját - jelentette be este a köztelevízióban Parragh György, a debreceni egyetem dékánja. Antal Miklóst azért függesztették fel beosztásából, mert az egyik norvég televízió beszámolója szerint norvég orvostanhallgatók éjszakánként - a boncmestert lefizetve - engedély nélkül boncoltak, és emberi szerveket csempésztek ki az épületből. A vizsgálat kiderítette, hogy Antal Miklós nem felelős a történtekért, és megállapították azt is, hogy az intézetből nem tűntek el emberi szervek.

Szaúd-Arábia bejelentette, hogy teljesen helyreállítja kapcsolatait Magyarországgal. A szaúdi királyság véget vet annak a diplomáciai viszálynak, amelyet az váltott ki, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az év elején "terroristák" megjegyzésével a szaúdi futballcsapat tagjaira utalt - írta hétfőn az Arab News című angol nyelvű napilap internetes kiadása. A szaúdi külügyi szóvivő vasárnap bejelentette, hogy Feiszál Hasem, Szaúd-Arábia magyarországi nagykövete rövidesen visszatér állomáshelyére.

Japán számára nem jelent közvetlen fenyegetést az a rakéta , amelyet a jelentések szerint vasárnap indítottak Észak-Korea keleti partvidékéről a Japán-tengerre. Ezt a tokiói védelmi minisztérium szóvivője mondta, hozzátéve, hogy valószínűleg egy nagyon rövid hatótávolságú rakétáról van szó. A kísérletről vasárnap az amerikai hadsereg adott hírt. A Fehér Ház kabinetfőnöke, Andrew elmondta: Washingtont nem lepi meg ez a rakétakilövés, hiszen Észak-Korea korábban már tesztelte rakétáit. Ugyanakkor ez is egyre nyilvánvalóbbá teszi a külvilág számára, hogy Phenjan képes kifejleszteni atomfegyvert hordozó rakétát is. Az amerikai külügyminisztérium közleménye szerint Washington konzultációkat folytat az incidensről a térség kormányaival.

A korábbi megállapodások értelmében május 2-án folytatódtak a bős-nagymarosi vízlépcső-rendszerrel kapcsolatos szakértői tárgyalások.A korábbi megállapodások értelmében május 2-án folytatódtak a bős-nagymarosi vízlépcső-rendszerrel kapcsolatos szakértői tárgyalások. Hétfőn a Folyamgazdálkodási, Környezetvédelmi, Hajózási és Energetikai Szakértői Munkacsoport tagjai ültek tárgyalóasztalhoz Pozsonyban. A két ország szakértői a többi közt megvitatták, hogy a már korábban elfogadott mandátumra és a kérdéskörökre alapozva az év végéig milyen tematika szerint és milyen időrendben folytassák tárgyalásaikat. Az ülésen a felek áttekintették a soron következő tárgyalásaikhoz rendelkezésre álló anyagokat, illetve megjelölték, milyen dokumentumokra van szükségük a további munkához, és azokat hogyan és mikor tudják egymás rendelkezésére bocsátani.

Mintegy 10 millió forintos fejlesztést valósított meg a strandszezon kezdete előtt a Sopron és Környéke Víz és Csatornamű Rt. a felügyelete alá tartozó 4 fürdő - az uszodában, a Fertő tavi vízitelepen és a Tómalom fürdőn - területén. Az elvégzett fejlesztésekről és a várható jegyárakról Szabó Ádám, fürdőüzemmérnökség vezető nyilatkozott a CR-nak

Szolgálati gépkocsijával karambolozott a csornai rendőrkapitány a Győr- Moson-Sopron megyei Farád községben. A balesettel összefüggésben felmerült az ittasság gyanúja - mondta Szabadfi Árpád dandártábornok, Győr-Moson-Sopron megye rendőr-főkapitány. A dandártábornok közölte: ha a kétszeres vérvétel eredménye az ittasság gyanúját megerősíti, a csornai kapitánynak a jogi következményekkel számolnia kell. "Ez esetben a szükséges lépéseket megteszem, vezetői beosztásából felmentem" - mondta. Hozzátette, hogy a vérvételi eredmény hétfőre várható. A baleset szombatra virradóra történt. A csornai rendőrség vezetője szolgálati gépkocsijával felszaladt a járdaszigetre, átsodródott az út túlsó oldalára és az út menti árkon keresztül nekicsapódott egy ház kerítésének. A csornai rendőrkapitány nyolc napon belüli sérüléseket szenvedett. A kocsiban és a ház kerítésében jelentős károk keletkeztek.

Hat Fradi szurkolót vettek őrizetbe csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak megalapozott gyanúja miatt a Pápa-Ferencváros mérkőzést követően Győrött, harminc drukker ellen pedig csoportos garázdaság megalapozott gyanúja miatt folyik az eljárás. A Fradi szurkolók "kemény magja" győri átszállással szándékozott utazni Pápáról Budapestre szombaton. Már a vonaton hangoskodtak, ezért a rendészeti biztonsági szolgálat fradistákat kísérő rendőrei úgy döntöttek, hogy a hangadót a társaságból kiemelik - mondta a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Kocsis Tünde alezredes hozzátette: amikor győri vasútállomáson egy embert megbilincseltek, a többiek a rendőrökre támadtak, hogy a hangadó előállítását megakadályozzák. A rendzavaró csoport tagjai a győri vasútállomás területén padot törtek, megrongálták a peron büféépületét és üvegekkel, bazaltkővel dobálták a rendőröket. A rendészeti biztonsági szolgálat 12 rendőre és az állomáson szolgálatot teljesítő hét győri járőr harminc fős erősítést kapott, így tudták megfékezni a randalírozókat. Végül 37 embert - köztük egy gyerekkorút - állítottak elő a győri rendőrkapitányságra - közölte. Hozzátette: harminc szurkolót meghallgatásuk után elengedtek, azonban eljárás indult ellenük csoportos garázdaság miatt. Hat embert pedig őrizetbe vettek csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak megalapozott gyanúja miatt. A szombat esti incidensben sem rendőr, sem szurkoló nem sérült meg a győri vasútállomáson - mondta Kocsis Tünde.

A mátrakeresztesi látogatás tapasztalatait összegezte mai sajtótájékoztatóján Nagy Tamás, az MDF országgyűlési képviselőjelöltje, majd bejelentette "Közös program Sopronért" elnevezésű felhívását az országgyűlési képviselőválasztás jelöltjeinek:

A miniszterelnök szerint változásra van szükség a kormánypolitikában, mert a bővüli állami szerepvállalás 2001 és 2003 között nem tudta megoldani az emberek gondjait. Teremtsünk olyan világot, ahol megéri legálisan dolgozni - mondta Gyurcsány Ferenc az Országgyűlésben, amikor ,,Száz lépés a sikeres és büszke Magyarországért,, címmel ismertette a kormány tervezett intézkedéseit. Kijelentette, le kell bontani azokat az akadályokat, amelyekkel az állam korlátozza a munkavállalást: le kell bontani a munka világa és a szociális ellátás közötti falat, hogy a szociális ellátások mellett is legálisan lehessen munkát vállalni. A munkanélküli segélyt álláskeresési támogatássá kívánják alakítani, amely az első három hónapban magasabb lenne a segély mostani összegénél - mondta a miniszterelnök.

A Parlament megemlékezett arról, hogy 15 éve ezen a napon alakult meg az első szabadon választott Országgyűlés. Szabad György az első házelnök ünnepi beszédében emlékeztetett arra, hogy az elmúlt 15 évben többször sérült az alkotmány és a kiskapukat kihasználva a korrupciótól sem volt mentes a privatizáció. Szili Katalin mostani házelnök szerint újra meg kell tanulni a kompromisszum-kötést, mert a körülmények úgyis rákényszerítenek erre.

A magyar kormány 3 millió forintos gyorssegélyt, a Honvédség pedig műszaki katonákat és technikai eszközöket ajánlott a romániai árvízkárok enyhítésére. Polgár Viktor külügyi szóvivő közölte, hogy a humanitárius segély eljuttatásával a Vöröskeresztet bízták meg. Havril András, a Honvédség vezérkari főnöke pedig azt mondta, hogy a többnemzetiségű Tisza műszaki zászlóalj 250 katonáját és technikai eszközeit ajánlották fel Bukarestnek. A magyar katolikus püspöki konferencia országos gyűjtést rendel el a hónap utolsó előtti vasárnapjára a katolikus templomokban a hazai és a romániai árvíz okozta károk enyhítésére.
Magyar katonák is segítenének a romániai árvízi védekezésben. A Magyar Honvédség vezérkari főnöke bejelentette, hogy az ukrán, szlovák, magyar és román katonákból álló, többnemzetiségű Tisza műszaki zászlóalj 250 katonáját és technikai eszközeit ajánlották fel Bukarestnek. Román részről egyelőre nem érkezett visszajelzés a felajánlásra - tette hozzá Havril András.

Az időjárásról:
Nyáriasan meleg lesz az idő: a napsütés mellett időnként megnövekszik a felhőzet és néhol gyenge zápor is lehet. Holnap délután is gyakran beborul az ég, és nyugaton, északon zápor, zivatar is várható. A szél mérsékelt marad. A hőmérséklet hajnalban 9, 14, holnap délután 24, 29 fok között valószínű.



2005. május 02., hétfő 18:04


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület