CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Esti hírek  

Javul a helyzet?


A kormány a munkáltatói járulék 3 százalékos csökkentését és a családi adókedvezmények szélesítését tervezi jövőre - közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Rádiónak adott szokásos szerda reggeli interjújában. Elmondása szerint a parlament fog dönteni arról, hogy a háromgyermekeseknek kelljen-e egyáltalán adót fizetni, vagy a kedvezményt terítsék szét az egy-, kettő és háromgyermekesek között. Kifejtette: jövőre az állami elvonás is csökken, minden megtermelt 100 forintból 60 a gazdaságban marad, ami nyugat-európai mércével is igen versenyképesnek számít. Orbán meglepetéssel hallgatta, hogy a rádió egyik műsorában egy tiszai halász arról panaszkodott: a ciánszennyezés óta nem kaptak állami segítséget, sőt a haltetemek összegyűjtését sem térítették meg nekik. Elmondta: feljegyzés elkészítésére fogja felkérni a tiszai kormánybiztost, akinek elsőszámú feladatául jelölték ki a munka nélkül maradt halászokról való gondoskodást. (MTI)

MATÁV - EDS szerződés


Aláírták azt az informatikai kihelyezési megállapodást, mely szerint a belső informatikai szolgáltatásokat a MATÁV számára az EDS látja el. A szerződés egyedülálló a közép-kelet-európai informatikai és távközlési piacon egyaránt, értéke a hétéves időtartam alatt meghaladja a 120 millió amerikai dollárt. A stratégiai lépés elősegíti a MATÁV üzleti céljainak megvalósítását, mivel ezután még jobban összpontosíthat távközlési tevékenységére, az EDS pedig biztosítja számára a szükséges szolgáltatási minőséget. Az EDS-hez átkerülő csaknem háromszáz informatikus új szakmai pályafutás és kihívás elé néz a világ vezető informatikai szolgáltatóvállalatának kötelékében. A MATÁV az informatikai piac számos prominens szolgáltatója közül választotta az EDS-t informatikai rendszereinek üzemeltetésére. Ezentúl az EDS nyújtja a MATÁV számára az olyan belső informatikai szolgáltatásokat, mint a help desk, a szerverek, az irodai és a középkategóriájú számítógépek üzemeltetése, a helyszíni műszaki támogatás és technológiák biztosítása. A fontos üzleti döntés segíteni hivatott a cég felkészülését a honi távközlési piac liberalizációjára. Az EDS szándéka, hogy szolgáltatásával hozzájáruljon a MATÁV folyamatos növekedéséhez és piacvezető szerepe megőrzéséhez. (MATÁV)

Fotex-bolt a neten


A Fotex Rt. internetes áruháza május 25-én nyílik meg - jelentette be a társaság a Magyar Tőkepiacban szerdán. Az áruházban első lépésként CD- és kazettaértékesítés kezdődik a Fotex-csoport zenei divíziójára, a Hungaroton Records kiadóra, a Gong Express Kft.-re és a Fotex Records Kft.-re támaszkodva. Az internetes áruház látogatói induláskor 25 ezer hazai és külföldi zenei produkció közül válogathatnak. A kínálat ez év végéig 60 ezer darabra bővül. A Fotex az áruház budapesti vevői részére a megrendelt CD-t és kazettát néhány órán belül ingyenesen házhoz szállítja. A vidéki és külföldi megrendeléseket postán teljesíti. Az internetes kiskereskedelemből eleinte nem várnak számottevő bevételt, de a cégvezetés szerint szükségszerű a felkészülés a várható hirtelen forgalombővülésre ezen a piacon. (MTI)

Kikötővárosi földmozgás


A Richter skála szerint hatos fokozatú földrengés rázta meg szerda reggel Görögország délnyugati részét. Központja a peloponnészoszi Kalamatától mintegy 120 kilométernyire délre volt a tengeren. A tengeri kikötővárosban az emberek kirohantak az utcára félelmükben. A rengés a félsziget egész déli részét, valamint Kíthira és Antikíthira szigetét megreszkettette. Sérülésről, károkról egyelőre nem számoltak be. Kalamata környékét 1986 szeptemberében 6,2 fokos földrengés sújtotta, amely húsz halálos áldozattal járt. (MTI)

Diáktüntetés a Tienanmen-téren


A Tienanmen-téren százak erőszakos halálával végződött 1989-es diáklázadás óta a legnagyobb egyetemista megmozdulás színhelye volt kedd este a kínai főváros. Több mint másfél ezren tartottak gyertyás felvonulást a peking egyetem területén, de a biztonsági emberek nem zavarták meg a csendes megemlékezést, amelyet egyik társuk erőszakos halála miatt tartottak a diákok az intézmény elöljáróinak tiltó rendelkezése ellenére. A diáktüntetés résztvevői az emlékdemonstrációt tiltakozásnak szánták egyfelől a rossz közbiztonság, másfelől a halálesetet eltitkolni igyekvő egyetemi vezetés ellen, politikai színezetet azonban nem öltött a megmozdulás - írták beszámolójukban a hírügynökségek. (MTI)

Lézerfegyverrel védik Izraelt


Az amerikai fegyveres erőknél a végső előkészületeket teszik annak az Izraelnek szánt korszerű lézerfegyvernek a tesztelésére, amely képes lelőni az olyan rakétákat, amelyek Izrael északi részét fenyegetik. Egy nevének elhallgatását kérő amerikai tiszt közölte: az éles tesztet, robbanófejjel felszerelt Katyusákkal akár már szerdán is elvégezhetik. A hivatalos katonai közlemény szerint a tesztelés május végéig befejeződik. A szóban forgó lézerfegyver életbevágóan fontos Izraelnek, hiszen a dél-libanoni védelmi övezet összeomlásával Izrael területe ismét elérhetővé válik rakétavetőkkel. Katonai illetékesek elmondták, hogy a 250 millió dolláros lézerfegyvert, ha a kísérletek sikeresek, már ősszel telepíteni fogják Izraelbe. (MTI)

Fel a kezekkel: kígyó van nálam!!!


Nem pisztollyal, sőt még távolról sem pisztolynak látszó tárggyal, hanem kígyóval felfegyverkezett rabló garázdálkodott egy ausztrál benzinkút boltjában. A rabló méteres hüllőt lóbált a kútkezelő felé, aki halálos marástól tartva, a félelemtől bénultan tűrte, hogy a kígyó gazdája megfossza a boltot néhány újságtól és egy üveg italtól, mást nem vitt el. A rendőrség visszajátszotta a benzinkút videorendszerén a támadást, és kiderült, hogy egyáltalán nem mérges, hanem csupán egy - zsenge kora miatt még - ártalmatlan óriáskígyó csemete volt a fegyver. (MTI)



2000. május 24., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület