CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Nemzetközi hírek

A Transgoldnak 85%-kal csökkentenia kell a termelését
Életben vannak a Bagdadban egy hónapja elrabolt román újságírók
Ismeretlen két iraki amerikai gép sorsa
Irán az Európai Unióval kötött megállapodás ellenére részlegesen folytatja nukleáris programját,
Torontóban meghalt Bob Hunter kanadai környezetvédő

Hazai hírek

Bírálja az ellenzék a 100 lépés programot
Orbán Viktor a szükséges lépésekről
Az Országgyűlés elfogadta az úgynevezett adó-akadálymentesítési törvénycsomagot
Európai uniós duna projekt indult Győrben.
Magyar Telekomra változik a Matáv neve
A Fideszben foltytatja 5 MDF-es képviselő
A debreceni egyetem pert fontolgat a norvég TV2 ellen
Folytatódik a MTA közgyűlése
Nem vonja vissza a felsőoktatási törvény tervezetét az oktatási minisztérium
10 millió forintos büntetést kapott a MÁV
Működik a Regionális Innovációs Tanács és Ügynökség
Felmentették beosztásából a csornai rendőrkapitányt
Folytatódik a termőföldért életjáradékot program
Megkezdődött a gyapjas lepke hernyójának permetezése Veszprém megyében.

Az időjárásról

A várható időjárásról






A tiszai ciánszennyezésért felelős Romániában működő ausztrál cégnek 85 százalékkal csökkentenie kell termelését - döntött a Fővárosi Bíróság. Az ideiglenes intézkedés mától a jogerős ítélet kimondásáig kötelező érvényű. A magyar államot képviselő Szecskay András a határozatot az első jelentős lépésnek nevezte a négy éve kezdett perben. A Transgold ügyvédje szerint a cég nem felelős a 2000-es ciánszennyezésért, mert az nem várt helyzetben történt.

Életben vannak a Bagdadban egy hónapja elrabolt román újságírók - jelentette be a román államfő az ortodox húsvét alkalmából. Traian Basescu ismét ígéretet tett arra, hogy mindent megtesznek a túszok hazatéréséért. Az államfő bejelentése az első hivatalos közlés múlt kedd óta. Akkor ugyanis a román hatóságok az ultimátum meghosszabbítását kérték az iraki emberrablóktól azután, hogy azok Románia Irakban állomásozó csapatainak kivonását követelték.

Az amerikai földi irányítás elveszítette a kapcsolatot két Irak légterében manőverező katonai repülőgéppel, amelyeknek a sorsa egyelőre ismeretlen. A két F/A-18 Hornet típusú géppel közép-európai idő szerint hétfőn este nyolc órakor szűnt meg az összeköttetés, közölte nyilatkozatban az amerikai hadsereg. A bejelentésben nem szerepel, hol tartózkodtak a gépek, s az sem, hogy észleltek-e ott ellenséges légelhárító tüzet.
Irakban megtalálták az egyik eltűnt amerikai pilóta holttestét, immár bizonyos, hogy a hiányzó két vadászgép közül az egyik lezuhant. Az amerikai katonai szóvivő szerint nincs jele annak, hogy tüzet nyitottak volna az F-18-asra, és nem lehet tudni, hogy a két gép esetleg összeütközött. Az amerikai földi irányítás tegnap este veszítette el a kapcsolatot az iraki légtérben manőverező két katonai repülővel.

Irán az Európai Unióval kötött megállapodás ellenére részlegesen folytatja nukleáris programját, de uránt nem dúsít. Ezt Teheránban jelentette be a külügyminisztérium szóvivője. Elmondta, hogy folytatják a megbeszéléseket az Európai Uniót képviselő három állam megbízottaival. Az urándúsítás befagyasztását mindaddig érvényesnek tekintik, amíg folynak tárgyalások Nagy-Britanniával, Franciaországgal, és Németországgal - tette hozzá.

Torontóban meghalt Bob Hunter kanadai környezetvédő
Hatvanhárom éves korában hétfőn Torontóban meghalt Bob Hunter kanadai környezetvédő, a Greenpeace nemzetközi környezetvédő békemozgalom társalapítója és első elnöke.
Bob Hunter újságíróként és médiakutatóként kezdte pályáját, Az 1960-as évek végén csatlakozott a háborúellenes mozgalmakhoz. Egy, a nukleáris kísérletek elleni tüntető csoportnak lett a tagja, amelyből 1971-ben Vancouverben Ben Metcalfe-fel közösen megalapították a Greenpeace-t. A mozgalom jelenleg 40 országban, köztük Magyarországon is működik, több mint 2,5 millió tagja van. Hunter nem csupán a nukleáris kísérletek leállításáért folytatott harcot, hanem síkra szállt a bálnák és fókák védelméért, az esőerdők és a Föld ózonpajzsának megóvásáért. 2000-ben az amerikai Time magazin a XX. század 10 legnagyobb környezetvédője közé sorolta.

A miniszterelnök szerintúgy kell átalakítani a foglalkoztatáspolitikát, hogy lehessen és megérje dolgozni Magyarországon. Gyurcsány Ferenc az Országgyűlésben, a napirend előtt mondott beszédében ismertette a száz lépés politikájának néhány elemét. A többi közt javasolta: bontsák le azokat az állami akadályokat, amelyek nehezítik a munkavégzést a szociális-, és munkanélküli ellátásban, illetve a család- és gyermektámogatásban részesülők számára.
A program munkaügyi részletei után hamarosan szó lesz az intézkedések egészségügyi, nyugellátási, oktatási valamint járulék- és adópolitikai vonatkozásairól is. Erről a kormányfő beszélt a Krónikának adott szokásos, heti interjújában. Gyurcsány Ferenc közölte, a kabinet nem segélyezni akar, hanem közreműködni abban, hogy valakinek legyen újra munkahelye, ugyanakkor elvárja, hogy az álláskereső is intenzíven működjön ebben közre. Mint mondta: át kell alakítani az érdekviszonyokat, hogy kevesebben vállaljanak munkát feketén, mivel az ellenőrzések nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Az is nagyon fontos, hogy a magyar egészségügyben valóságos alapja legyen a biztosításnak - tette hozzá a miniszterelnök a Krónikának adott interjújában.
Az ellenzéki felszólalók szerint Gyurcsány Ferenc beszédéből szinte semmit nem tudtak meg arról, hogy mit tervez a kormány a száz lépés programjában. Áder János, a Fidesz frakcióvezetője a tetteket kérte számon, és megemlítette, hogy az elmúlt évben 45 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma. Dávid Ibolya a Magyar Demokrata Fórum elnöke azt mondta, hogy a programban vannak ugyan támogatható elemek, de a kormányfő által elmondottak egyelőre nem alkalmasak vitára.

Orbán Viktor szerintMagyarországnak négy-öt jelentős lépésre van szüksége problémái orvoslására. A Fidesz elnöke a párt frakcióülésén válságösszefogást sürgetett és arra kérte képviselőtársait, hogy segítsék azokat a kezdeményezéseket, amelyek a gondok megoldását, a munkanélküliség csökkentését szolgálhatják, még ha kormányoldalról jönnek is.

Az Országgyűlés elfogadta az úgynevezett adó-akadálymentesítési törvénycsomagot, a személy-és vagyonvédelem, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló törvényjavaslatot. A hónap végétől például nem az építkezőnek kell a használatbavételi engedélyt bemutatva gondoskodnia a felfüggesztett illeték törléséről, hanem ezt az illetékhivatal és az építésügyi hatóság egymás között intézi el. Az úgynevezett adó-akadálymentesítési törvénycsomag elfogadásával módosulnak többi között a társasági adóval, az adózás rendjével, az egyszerűsített vállalkozói adóval és az általános forgalmi adóval kapcsolatos szabályok. Az Országgyűlés elvben jóváhagyta, hogy a Magyar televízió új székháza magántőke bevonásával épüljön föl.

Európai uniós duna projekt indult Győrben. A rádiós segélyhívó dunai projekt indult Győrben. A Rádiós Segélyhívó és Infokommunikáció Országos Egyesület, valamint a GYMS Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közös sikeres pályázata nyomán egy folyami információs regionális tesztrendszert alakítanak ki. Ennek segítségével megfigyelhetik a vízi forgalmat, segíthetik a hajósok és a hatóságok munkáját, a megyei Duna-szakaszon egy elektronikus térképen is megjelenhetnek a modern technikával felszerelt hajók. A részletekről Pesztenlehrer Lajos, a GYMS megyei katasztrófavédelem tűzoltó ezredese számolt be rádiónknak.

Magyar Telekomra változik a Matáv neve, s ennek következtében megvalósul Magyarország eddigi legnagyobb márkaváltása. A cégbíróság várhatóan napokon belül bejegyzi az új neveket. A márkaváltás nem csak a színek, a logók, az arculat lecserélodésében nyilvánul meg, hanem jelentos megújulást is tapasztalhatunk. Az egységes kiskereskedelmi kiszolgálási pontként megjelento T-pontok és a megújuló szolgáltatások mellett, leginkább az internet iránti elkötelezettség formájában fog megnyilvánulni a felhasználók számára.

A Fideszben foltytatja 5 MDF-es képviselőA Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjában politizál tovább a Demokrata Fórum 5, korábban kizárt, vagy kilépett tagja. Május 15-étől Font Sándor, Fülöp István, Kelemen András, Pichler Imre és Szászfalvi László, jelenleg független képviselők csatlakoznak a Fidesz-frakcióhoz - olvasható a képviselőcsoport közleményében.

A debreceni egyetem pert fontolgat a norvég TV2 ellenA debreceni egyetem fontolgatja, hogy pert indít a szervlopásról filmet bemutató norvég tévécsatorna ellen - közölte az Általános Orvostudományi Kar dékánja. Parragh György elmondta: a vizsgálat megállapította, hogy az anatómiai intézetben megfelelően nyilvántartják a tanulmányi célokra felajánlott tetemeket.

A mai napon folytatódik a Magyar Tudományos Akadémia évi rendes, tisztújító közgyűlése. Várhatóan megválasztják az elnökséget, amelynek három évre szóló mandátuma az idén jár le. Vizi E. Szilvesztert, az Akadémia leköszönő elnökét egyedüli jelöltként javasolja az elnöki posztra a Tudományos Akadémia legfőbb szerve.

Nem vonja vissza a felsőoktatási törvény tervezetét az oktatási minisztériumAz oktatási minisztérium nem vonja vissza a felsőoktatási törvény tervezetét - mondta Magyar Bálint a köztelevízió reggeli műsorában. Az oktatási tárca vezetője Orbán Viktor Fidesz elnök erre vonatkozó javaslatára reagált. A miniszter cáfolta, hogy a Magyar Rektori Konferencia nem támogatta volna a tervezetet. Hangsúlyozta: a szakmai szervezetekkel együttműködve két év alatt kialakított javaslatcsomaggal a magyar felsőoktatás vezetői és a hallgatói önkormányzatok is nagyrészt egyetértettek. Magyar Bálint nem értett egyet azzal, hogy túl gyors lenne az átállás az új képzési szerkezetre, és hogy nincs meg az átalakítás anyagi fedezete.

10 millió forintos büntetést kapott a MÁV
Érvénytelenítette a MÁV elővárosi vonattenderének eredményét, és 10 millió forintra büntette a vasúttársaságot a Közbeszerzési Döntőbizottság. A testület rádiónkhoz eljuttatott közleményéből kiderül: a döntőbizottság a közbeszerzési törvénybe ütközőnek nyilvánítja, hogy a MÁV az ajánlatok beadása után módosította az értékelési szempontokat. Ezért megsemmisítette az érintett módosító rendelkezéseket és az azt követő döntéseket.
Így a magyar vasúttársaság nem köthet szerződést az elővárosi motorvonatok szállítására a 120 milliárd forintos pályázat győztesének kihirdetett Stadlerrel. A jogorvoslati eljárást a vesztes Bombardier cég kezdeményezte, a Közbeszerzési Döntőbizottság határozata ellen 15 napon belül fellebbezhetnek az érintettek.

Működik a Regionális Innovációs Tanács és Ügynökség
A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara lett megyei részről tagja az április elején alakult Regionális Innovációs Tanács és Ügynökségnek, mely a nyugat-dunántúli régió kutatás-fejlesztését hivatott előremozdítani. Köztudott, hogy Nyugat-Magyarországon és főként Vas megyében meglehetősen alacsony az innovációs fejlesztések aránya, ez mindössze a GDP 0,2 százaléka volt 2004-ben Vas megyében, de az országos átlag is alig 1 százalék. Ennek előmozdítására jött létre a Regionális Innovációs Tanács, illetve Ügynökség, mely közel egymilliárd forintot nyert a kutatás-fejlesztésre, innovációs projektek létrehozására, regionális tudás-adatbázisok működtetésére. Csiszár István, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdaságfejlesztési vezetője elmondta: Szombathelyen egy Innovációs Pontforrást fognak működtetni, mely segít majd a pályázatírásban, projektmenedzsmentben, iparjogvédelem terén, és természetesen az innovációs ötletek megvalósításában.

Felmentették beosztásából a csornai rendőrkapitányt
A csornai rendőrkapitányt vezetői beosztásából azonnali hatállyal felmentette dr. Szabadfi Árpád r. dandártábornok, megyei rendőr-főkapitány. Az országos rendőr-főkapitány szolgálati jogviszonyát felmentéssel megszüntette és nyugállományba helyezte.
Tellesz Endre rendőr alezredes közlekedési balesetét ittas járművezetés vétsége miatt indult eljárásban az ügyészségi nyomozó hivatal vizsgálja.

Folytatódik a termőföldért életjáradékot program
Az MSZP a termőföldért életjáradék program folytatását javasolta a Parlamentben. A kormány képviselője megerősítette: idén is kiírják a pályázatot. Az akció folytatását napirend előtt Magda Sándor, a mezőgazdasági bizottság szocialista elnöke vetette fel. Hangsúlyozta, hogy az eddigi három pályázat nagyon bevált, hiszen több mint 14 ezer idős ember kap havonta átlagosan 31 ezer forintot a korábbi földjéért. Válaszában Pásztohy András földművelésügyi államtitkár kiemelte: azért is folytatják az akciót, mert a termőföldért életjáradék program élénkíti a földpiacot és segíti a versenyképes birtokméretek kialakítását.

Megkezdődött a gyapjas lepke hernyójának permetezése Veszprém megyében.
A szakemberek szerint a súlyosan fertőzött területeken május első két hetében tart majd a légi úton történő védekezés. Tavaly 31.000 hektárnyi területet fertőzött meg a gyapjas lepke hernyója. Az idei adatok ettől jóval riasztóbbak. Vaspöri Ferenc az Állami Erdészeti Szolgálat igazgatója szerint "Most 105.000 hektár, de ezekben a napokban egész Veszprém megye elfertőződött a változó irányú szél miatt. A légi úton történő védekezésre mintegy 12.000 hektáron lesz szükség a megyében, amelynek összköltsége 138 millió forint.

A várható időjárás
Melegrekord dőlt meg tegnap Kelet-Németországban. Potsdamban kora délután 32,4 Celsius fokot mutatott a hőmérő. Május elején még soha nem volt ilyen forróság a térségben, amióta csak időjárási feljegyzéseket vezetnek.
Az Észak-Dunántúlon kedden a késő délutáni órákig többnyire még gyengén felhős lesz az égbolt. Később időnként már erősebben megnövekszik a felhőzet és néhány helyen már zápor, zivatar is kialakulhat. A mérsékelt déli-délnyugati szél időnként megélénkül. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 27 fok között alakul. Késő este 20, 22 fok várható. A hét közepén egy ciklon hatására hűvösebb léghullámok érik el térségünket. Az erős felhősödést többfelé kíséri jelentős mennyiségű csapadék.



2005. május 03., kedd 13:55


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület